En Sıcak Konular

Sağlık Bakanlığı'ndan önemli uyarılar

29 Nisan 2009 17:32 tsi
Sağlık Bakanlığı: 12 Nisan'dan sonra Meksika'dan gelenler hastanelere başvursun

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Domuz gribi virüsüne karşı 12 Nisan tarihinden sonra Meksika'dan gelen vatandaşları uyardı. Bu kişilerde hastalık şüphesi olabileceğini belirten Buzgan, "12.04.2009 tarihinden sonra Meksika'dan gelenlerin sağlık kontrollerini yaptırmak üzere hastanelere müracaat etmeleri gerekiyor. Son 15 gün içerisinde Meksika'dan gelenlerle teması olan ve grip bulguları (ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, kırgınlık, halsizlik) gösterenlerin de hastanelere müracaat etmeleri gerekiyor." dedi.

Buzgan, İstanbul Havaalanı'ndan sonra Ankara, İzmir ve Antalya'daki yolcuların da sağlık taramasından geçirileceğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom ile birlikte Domuz gribi virüsüyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Dünyada kuş gribinin ortaya çıkmasının ardından 2005'te Ulusal Pandemi Bilim İzleme Kurulu hazırlandığını belirten Buzgan, bu plan doğrultusunda ilaç ve tıbbı malzeme stokları yapıldığına vurgu yaptı. Meksika Domuz gribinin Türkiye'ye bulaşmasını önlemek amacıyla tedbirler alındığını kaydeden Buzgan, hastalığın görüldüğü bölgelerden gelen yolcuların havaalanı ve limanlarda sağlık kontrolden geçirildiğini aktardı. Bu bölgelere seyahat edeceklere de bilgilendirici broşürler verildiğini ifade eden Buzgan, "Tedbirlere rağmen ülkemiz için risk devam ediyor." uyarısında ulundu.

Hastalığa karşı Ulusal Pandemi Bilim İzleme Kurulu toplantılarının aralıksız sürdüğünü aktaran Buzgan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın toplantıya katıldığı bilgisini verdi. Bilim Kurulu içinde sürecin yakından yönetilmesi için yürütme kurulu oluşturulduğunu söyleyen Buzgan, 24 saat esasına göre bu kurulların çalıştığını vurguladı.

"SEYAHATLER ERTELENSİN"

Halen iki laboratuar yeterli teknik personelle muhtemel vakalara tanı koyabilecek kabiliyete sahip olduklarını kaydeden Buzgan şöyle konuştu: "Seyahatlerin ertelenmesini istiyoruz. Zorunlu olarak bu bölgelere seyahat söz konusu ise cerrahi maske, ellerin sık sık yıkanması, kalabalık ve hasta kişilerden uzak kalınması. Öksürük ve hapşırıkta tek kullanımlık mendiller tercih edilmeli. Kirli ellerle ağza ve yüze dokunulmamalı."

TÜRKİYE'DE RİSK DEVAM EDİYOR

Meksika'dan gelenlerin sağlık kontrollerini yaptırmak üzere hastanelere müracaat etmeleri çağrısında bulunan Müsteşar Yardımcısı, "Son 15 gün içinde Meksika'dan gelenlerle temasta bulunanların da sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istiyoruz." diye konuştu. Virüsün Türkiye'ye bulaşma riskinin devam ettiğini kaydeden Buzgan, vatandaşların kişisel koruyucu tedbirlere uymasını istedi. Buzgan, "Panik yapmadan halkı doğru bilgilendirerek gerekenleri yapmak. Solunum yoluyla bulaşan bu hastalığın ülkemize gelebileceğini unutamamak gerekiyor. Vatandaşımızın Sağlık Bakanlığı açıklamalarına uymalarını istiyoruz." dedi.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Buzgan, "Geçen basın toplantısında risk yok açıklamanıza rağmen şimdi risk var diyorsunuz? Neden?" sorusuna "Türkiye'de vaka yok hasta yok. Halen de yok. Diğer ülkelerde de yakın çevre ülkelerde de hastalık olmaya başlayınca riskin devam ettiğini bilmemiz gerekiyor. Ne kadar tedbir alırsanız alın hastalığın insanlar vasıtasıyla ülkemize girmesi mümkün." cevabını verdi.

Şu ana kadar Meksika'dan kaç yolcu gelmiş? sorusuna ise Meksika'dan Türkiye'ye direk uçak seferleri olmadığını ABD, İspanya ve Fransa üzerinden geldiklerini belirterek yanıt verdi. Yolcu sayısının tespitini yapmak için ilgili kamu kurumlarına başvurduklarını söyleyen Buzgan, söz konusu kişilere ulaşıp sağlık kontrolünü yapacakları bilgisini verdi.

BOL MİKTARDA İLAÇ VAR

Gribe karşı Türkiye'nin yeterli ilaç stokunun bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Buzgan, "1 milyon 200 bin stok var. 6 milyon tedavi, 12 milyon koruma dozu var. Serbest eczanelerde devlet ve üniversite hastane eczanelerinde bol miktarda ilaç var. Halen ilaç alımı üreticilerden yapılıyor. Endişeye mahal yok."değerlendirmesini yaptı.

Buzgan, hastalığın görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye girişte önlemleri aldıklarını İstanbul'dan başlayan tedbirlerin uluslar arası boyutlardaki Ankara, İzmir ve Antalya'daki havaalanlarına yaygınlaştırıldığını belirtti. Buzgan, Esenboğa Havaalanı'na da termal kamera koyulacağı bilgisini verdi.

(CİHAN)



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,215 µs