Sistemi vuracak 3 şok | " /> Sistemi vuracak 3 şok | "/>

En Sıcak Konular

Yeni kriz yolda: Sistemi vuracak 3 şok

29 Nisan 2009 17:31 tsi
Yeni kriz yolda: Sistemi vuracak 3 şok Beyaz Sarayın eski ekonomi danışmanlarından Nouriel Roubini, iki yıl daha küresel mali krizde kötüye gideceğini ve finans dünyasını sarsacak üç şok yaşanacağını söyledi.

Amerikalı ekonomi uzmanı ve Beyaz Saray’ın eski ekonomi danışmalarından Nouriel Roubini, küresel ekonomik krizde iki yıl boyunca iyileşme değil aksine daha da kötüleşme yaşanacağı uyarılarında bulundu. Rubini kısmi ticari hareketliliğin krizin sonunun başlangıcı olduğu anlamı taşımadığını, aksine küresel ekonomiyi 3 kötü sürprizin beklediğini söyledi. Ayrıca yatırımcılara riskli senetlerden uzak durma uyarısında bulundu.

Amerikalı ekonomi uzmanı Nouriel Roubini, küresel düşüşün, kademeli iyileşme görülmeye başlanmadan önce daha iki yıl boyunca büyük olasılıkla devam edeceğini söyledi. Ayrıca İsviçre ihracatçılar birliği için verdiği konferansta olumsuz sürprizlerin artış gösterebileceği uyarısında bulundu.

New York Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan uzman Roubini: “Dünya, aralarında benim de bulunduğum uzmanların -patlak vermesinden önceki- uyarılarına karşın mali krizin yansımalarını azaltmak için ciddi boyutlara ulaşmasından önce çok yavaş hareket etti” dedi.

Üç Şok Bekleniyor

Profesör Roubini, dünya ekonomisinin bu yıl ve önümüzdeki yıl finans dünyasını sarsacak üç şokla karşılaşacağını tahmin ediyor;

Bunlardan ilki: Aralarından dev finans kurumlarının da bulunduğu bazı kurumlar iflaslarını ilan edecek. Hükümetler bu kurumları kontrol altına almak zorunda kalacaklar. Roubini, bu bağlamda finans kurumlarının kurumsallaştırılmasının iskeletlerinin sağlıklı bir şekilde tekrar şekillendirilmesi ve ardından tekrar satışa sunulmaları açısından iyi bir adım olacağını söyledi.

İkinci olarak maddi sorunlara batmış finans kurumlarının borçlarının azaltılması zorunlu olarak gerçekleştirilecek. Yatırım portföyleri ve menkul kıymetler pazarlanmaya çalışılacak ancak alıcı bulunamayacak. Bu da kötü ün yapmış senetlerin finans kurumlarının elinde kalmasına yol açacak.

Üçüncüsü ise kriz, Uluslararası Para Fonu'nun engelleme çabalarına rağmen
gelişmekte olan ülkelere ulaşacak.

Borsaların Gerilemesi

Nouriel Roubini, bazı küresel mali piyasalarda ticaretin yükseldiği göstergelerinin, bunu onaylayan gerçek göstergelerin mevcut olmaması sebebiyle krizin sonu geldiği anlamı taşımadığını belirtti. Aksine Amerika, Çin gibi ülkelerden yayınlanan ekonomik bildiriler, konu hakkında hüküm vermek için yeterli doğruluğu taşımıyor. Roubini, küresel para piyasalarının muhtemelen bundan önce ulaştığından daha derin bir düşüş yaşayacağını söyledi.

Amerikalı profösör, yatırımcılara riskli senetlerden uzak durmalarını ve hükümete tabi fon sandıklarına ve hükümetin finanse ettiği yatırım portföylerine yönelmelerini nasihat etti.

Nouriel Roubini, Londra'da içinde bulunduğumuz Nisan ayının 20'sinde düzenlenen 20'ler Grubu Zirvesinde görülen 'çifte standart' olarak vasıflandırdığı durumu da eleştirerek şöyle dedi: “Zirve tarafından önce ekonomisini korumak için icraatler yapılmasına geri dönülmeyeceği kararı açıklandı. Sonra aralarından 17'sinin bu karardan dönmesiyle dünya şaşkına döndü. 20'ler zirvesinin yönlendirmeleri, açıklamalarına değil uygulama yönünde atılan adımlarına bağlıdır.”

Prof. Roubini, hükümetlerin küresel ekonominin revitalizasyonu için hız aramalarını güvenilir buldu. Devletleri, kredi faiz oranlarını en alt düzeye düşürmeye ve ekonomik koşulların istikrarı için yeterli mali likiditeyi sağlamaya çağırdı. Roubini daha sonra ekonomi kurtarılarak tekrar büyümeye başladığında enflasyon riskinin azaltılması için faiz oranlarının kademeli olarak tekrar artırılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Fiyatların Düşürülmesi

Roubini, Amerikan tüketicisinin tükenerek sonunda borç batağına saplandığını, fiyatların şu anda ulaştığı boyuttan daha da gerilere düşeceği tahmininde bulunarak; emlakların, arabaların, bazı öncelikli hammaddelerin ve ticaretin hareketlendirilmesinde kullanılan hizmetlerin fiyatlarının düşürülmesinin fayda etmeyeceğini söylüyor.

Eski Amerikan Başkanı Bill Clinton görevde olduğu dönemde, Nouriel Roubini'yi Beyaz Saray'ın ekonomik danışmanlığına seçmişti. 2004 yılında Amerikan ekonomik gücünün gerileyeceği uyarılarında bulunduğunda dikkatler kendisine çevrildi. 2006 yılında petrol krizini tahmin edenlerin ve Amerikan emlak ipoteği siyaseti hususunda uyarıda bulunanların arasında da yer alıyordu.

TimeTürk



Bu haber 1,574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,661 µs