nasıl’ konuşma? | " /> iyi" /> nasıl’ konuşma? | "/> iyi"/>

En Sıcak Konular

Bu ‘nasıl’ konuşma?

29 Nisan 2009 15:21 tsi
Bu ‘nasıl’ konuşma? Genelkurmay Başkanı’nın uzun basın toplantısında söyledikleri satır satır değerlendirilecek. Ama bir de işin “şekli” yönleri var. Bakın 20 maddede bu basın toplantısı “nasıl” bir toplantı oldu? iyi

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bugün gerçekleştirdiği basın toplantısının geneli için şunlar söylenebilir;

1) TSK’nın tüm faaliyetleri gibi eli yüzü düzgün biçimde hazırlanmış ve hazırlanılmıştı.
2) Hem TSK’nın söylemek istedikleri hem de gelecek sorulara göre (bir kısmı gelmediyse de) yanıtlar hazırlanmıştı.
3) Orgeneral Başbuğ genel olarak ikna edici ve samimi bir kompozisyon çizdi. Mimikleri ve beden dili söyledikleri ile uyumluydu. Sert bir tavır çizmedi ama çizebileceğini ihsas  etti.
4) İlk soru hakkını Star TV Genel Yayın Yönetmeni Uğur Dündar’a, ikinci soru hakkını Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu’na verdi.
5) Başbuğ, hem iç gelişmeler hem de dış gelişmelerle ilgili olarak sorulan tüm sorulara yanıt verdi. İstisna olarak sadece bir DTP milletvekilinin (sözde) “Kürdistan’ı belirledik” sözüne yönelik soruyu yanıtlamadı.
6) TSK tarihinde ilk kez bir Genelkurmay Başkanı bir basın toplantısında eline bir silah aldı. Silah boş ve kullanılmış olmasına rağmen, gazetecilerden “şeytan doldurur” biçiminde laf atıldı.
7) Aslında bu basın toplantısında gazetecilerden sık sık araya laf atıldı. Bu laflar genellikle HaberTürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’dan geldi. Başbuğ GATA ile ilgili konuşurken, Aytaylı’dan esprili şekilde “Gatakulli” kelimesi duyuldu.
8) Bir diğer farklı nokta Org. Başbuğ’un sıklıkla “siz sormadınız ben söyleyeyim” demesiydi. İtiraf etmek gerekir ki, bu konuların bazıları gerçekten sorulmalıydı. Örneğin ABD Genelkurmay Başkanı’nın ziyareti sorulmadı ki pek affedilir bir nokta değil.
9) Öte yandan Başbuğ “siz sormadınız ben söyleyeyim” cümlesini o kadar tekrarladı ki, sonunda bir gazeteci “ihtiyaçlarını bildirirseniz hazırlıklı geliriz” esprisini yaptı.
10)  Başbuğ’un çok sık kullandığı bir kelime de “şimdi”ydi. Bu kelimeyi çok sık kullandı. Sık tekrarlanması konuşma estetiğini çok olmasa da bozdu.
11)  Başbuğ “hanımefendilere de söz verelim” diyerek bayan gazetecileri de dinledi ama en kısa yanıtları onlara verdi. Bir tanesi sadece bir cümleydi.
12)  Başbuğ konuşma boyunca iki kez gazetecileri “bozdu”! Bunlardan biri Birand’a denk geldi. Birand, “Toprak altından fışkıran silahlar” cümlesini kurunca, Başbuğ “siz duayen gazetecisiniz ‘fışkırtmak, fışkırmak’ oluyor mu?” diye sordu. Bu karşılık yine başta Altaylı olmak üzere gülüşmelerle karşılandı.
13)  İkinci ikaz ise Star Gazetesi Yayın Yönetmeni Karaalioğlu’na geldi. Karaalioğlu sorusun içinde soruşturma için kullanılan “özel adı” zikredince, “mahkeme o ismi kullanmanızı yasakladı, özel isim kullanamayız” dedi. Karaalioğlu’nun da yüzü asıldı.
14)  Basın toplantısı planlanan sürenin çok üzerine çıktı. Açılış konuşmasında Başbuğ 50 Dk’lık süre kullandı ve geriye kalan 40 dakikayı bir saate uzattı. Yine başta 90 Dk. Olarak düşünülen toplantı 2.5 saat sürdü.
15)  Bu uzun süre özellikle basın üzerinden konuşmayı izleyen/dinleyenlerin konsantrasyonunu zorladı. Toplantı daha kısa olmalıydı.
16)  Habertürk, SkyTürk, NTV, CNN Türk toplantının tamamını canlı olarak sundu. Günün diğer flaş haberleri olan 9 askerimizin şehit olması ve Hikmet Sami Türk’e bombalı saldırı, altyazılar ve yan pencerelerle izleyiciye yansıtıldı.
17)  Orgeneral Başbuğ’un konuşma sırasında kullandığı en keskin ifade “ahlaksızlık” ifadesiydi. GATA’ya yönelik eleştirilerin neden haksızca olduğunu açıkladıktan sonra, bunları “ahlaksızlık” olarak niteledi.
18)  Konuşmanın en ilgi ile izlenen bölümleri, kazılar ve lav silahları ile ilgili kısım, bulunan silahların TSK’ya ait olmadığı, bedelli askerlik, aramalara askerdin destek verip vermediği konusundaki yorumu, terör örgütüne yönelik olası af konusu, bazı silah ve mühimmatların sadece TSK’da bulunmadığı konusu ve bu sabah 9 askerimizin şehit olması ile ilgili verdiği bilgi bölümleriydi.
19)  Bunların dışında, Ermenistan, Afganistan, Azerbaycan, Suriye ile tatbikat ve İsrail’e yönelik çıkışı da ilgi ile izlendi.
20)  Toplantıda gazetecilerin oturuş sırası, Genel Yayın Yönetmenleri ve Ankara Temsilcileri biçimindeydi. Savunma ve Genelkurmay Muhabirleri hem arka sıralarda oturda hem de çok az soru sordu. Toplantıda çok az sayıda asker yer aldı. Genelkurmay Başkanı ile birlikte bir Orgeneral, bir Korgeneral ve toplamda 15 kadar subay salonda yeraldı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,502 µs