En Sıcak Konular

Vali Önal: Büyük teyakkuz halindeydik

29 Nisan 2009 14:38 tsi
Ankara Valisi Kemal Önal, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e yönelik bombalı saldırı girişimi anında yaşananları, canlı bombanın nasıl etkisiz hale getirildiğini anlattı:

ANKARA VALİSİ ÖNAL: CANLI BOMBA İHTİMALİ ÇOK FAZLA. TERÖRİSTİN ÜZERİNDE YAKLAŞIK 1 KİLO CİVARINDA PATLAYICI OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ

Ankara Valisi Kemal Önal, Esenboğa Havalimanında, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, Hikmet Sami Türk'e yönelik saldırı girişimine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vali Önal, şöyle konuştu:

''Kız öğrenci kılığında bir kişinin içeriye girdiğini... Bu sırada bir patlama sesiyle, Türk, geri dönüyor bakıyor ki üzerine polis atlamış vaziyette, yerde yatan bir kız... Biz araştırdık. Canlı bomba ihtimali çok fazla. Yaralı vaziyette. Polisin müdahalesiyle üzerindeki silahı da çekip müdahale etmek istiyor fakat etkisiz hale getirildiği için bir şey yapamıyor. Şu anda tedbir altında. Büyük bir tehlikeyi atlatmış olduk. Yapılan ilk incelemede, çok kaba incelemede, canlı bomba olduğu maalesef ortada.''

Bir gazetecinin, ''büyük şehirlerde 3 PKK'lının eylem yapacağı yönünde emniyet kaynaklarında açıklamalar yapılıyordu. Saldırının bununla ilgisi var mı?'' sorusuna, Önal, ''Bunlar, tabii, daha sonra ortaya çıkacak konular. Şu anda olaya hakimiz. Hüviyet tespit ediliyor. Gereken inceleme ve soruşturma devam edecek. Bu konudaki bilgiler zaten uzun zamandır geliyordu ve bütün illerimizde olduğu gibi Ankara da büyük teyakkuz halindeydi. Çok şükür korktuğumuz başımıza gelmedi. Polisimizin de sağlık durumu iyi. Terörist de şu anda yaralı. Patlattığı fünyeden dolayı yaralı durumda'' yanıtı verdi.

Teröristin üzerinde ne kadar patlayıcı bulunduğunun sorulması üzerine de Önal, bu sonuçların kriminal incelemenin ardından ortaya çıkacağını belirterek, ''Ancak teröristin üzerinde yaklaşık 1 kilo civarında patlayıcı olduğunu tahmin ediyoruz'' dedi.

-KİMLİĞİ BELİRLENDİ-

Öte yandan, bombalı saldırı girişiminde bulunan kızın kimliğinin D.A. olduğu ve yasa dışı sol bir terör örgütü adına faaliyet göstermekten güvenlik birimlerinde kaydı olduğu öğrenildi.

''Canlı bomba'' olduğu belirtilen teröristin, olay sırasında meydana gelen küçük çaplı patlama sırasında karnından hafif yaralandığı, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığı ifade edildi.

Yetkililer, teröristin Bilkent Üniversitesi ile herhangi bir bağlantısı bulunmadığını, daha önce başka bir üniversitede sürdürdüğü eğitimini yarım bıraktığının saptandığını kaydettiler.

ADALET BAKANI ŞAHİN: 'TÜRKİYE'NİN TERÖRLE MÜCADELEDEKİ KARARLILIĞI ARTARAK DEVAM EDECEKTİR

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığının artarak devam edeceğini söyledi. 

Şahin, TBMM Adalet Komisyonu çıkışında gazetecilerin eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e yönelik saldırıyla ilgili sorularını yanıtladı. Haberi toplantı sırasında aldığını belirten Şahin, ''Çok şükür kendisine bir zarar verememiş. Terörist diye nitelendireceğim kişi, sanıyorum bir bayan....'' dedi.

Terörün nerede ve ne zaman otaya çıkacağını, kime yönelik eylemde bulunacağını daha önce kestirmenin zor olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

''Terörün bir insanlık suçu olduğu, bugün yaşadığımız olaylardan sonra çok daha net şekilde ortaya çıkıyor. Bugün sanıyorum 9 şehidimiz var. Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığı, artarak devam edecektir. Terör örgütü şunu bilsin ki bu eylemlerle, amaçladığı hedeflere ulaşması mümkün değildir. Tabii tüm milletimizin başı sağ olsun. Özellikle 9 şehidimizin yakınlarının şu anda yüreğinin yandığını biliyorum. Ne söylersek söyleyelim, hangi teselli cümleleriyle ifade edersek edelim, bu onların acılarını hafifletmeyecektir. Bu vatan, bu toprak ve bu ülke için onlar hayatlarını verdiler ve şehitlik mertebesine ulaştılar. Tabii ki devletimizin tüm güvenlik güçleriyle birlikte terörle mücadelesi, devam edecektir. Allah rahmet eylesin, Sayın Türk'e de geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyorum. Bundan sonra tabii ki güvenlik açısından da zannediyorum daha ciddi tedbirlerin alınmasında yarar olduğu kanaatindeyim. Güvenlik birimlerimiz ve ilgili bakanlıklarımız herhalde bu yaşananlardan sonra daha ciddi tedbirler alma ihtiyacı duyacaklardır. ''

Şahin, ''Daha önce Cemil Çiçek'e böyle girişim söz konusuydu. Şimdi Hikmet Sami Türk'e... Adalet bakanlarına yönelik farklı bir durum söz konusu. Size yönelik gelen herhangi bir tehdit söz konusu mu?'' sorusuna, kendisine bizzat ulaşan herhangi bir tehdit olmadığını  söyledi. Güvenlik birimlerine, koruma müdürlüklerine böyle bir tehdit ulaşıp ulaşmadığını bilmediğini kaydeden Şahin, ''Ulaştı da bana söylenmedi mi o konuda da bir bilgim yok'' dedi.

Türk'ü ziyaret edip etmeyeceği sorusuna ise Şahin, kendisini telefonla arayacağını belirterek, ''Hikmet Hocamı şimdi telefonla arayacağım. Gerekirse ziyaret ederim. Hocamızdır, geçmişte birlikte çalıştık. Adalet Bakanlığında bir çok hizmetlere imza atmış olan, saygıdeğer bir bakanımızdır. Onun böylesine bir saldırıya muhatap olması, tabii hepimizi üzmüştür. Ama tabii ki tesellimiz, yara almadan kurtulmasıdır'' diye konuştu.


AA

 



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,179 µs