En Sıcak Konular

YÖK üyesinden Silivri ziyareti açıklaması

29 Nisan 2009 12:22 tsi
YÖK Üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan eski rektörlere Silivri Cezaevi'nde yaptıkları ziyaretle ilgili olarak konuştu.

YÖK Üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan eski rektörlere Silivri Cezaevi'nde yaptıkları ziyaretle ilgili olarak, ''Şikayetleri, özgürlüklerinden yoksun kalmak ve böyle bir muameleye tutulmuş olmak'' dedi.

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ile Silivri Cezaevi'ne yaptıkları ziyaret ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yüzbaşıoğlu, eski rektörlerin moralinin hapishane koşullarında ne kadar olabilirse o kadar iyi olduğunu söyledi.

Yüzbaşıoğlu, eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın, ''soruşturmada yöneltilen sorulara göre, tutuklanmamızı haklı kılacak hiçbir sebep yoktu'' dediklerini belirtti.

Tutuklu bulunan eski rektörlerin, ''Avukatlarımız 'soruşturma böyle geçerse sizi tahliye ederler' dediler, niye tutuklandık anlayamıyoruz'' dediklerini ifade eden Yüzbaşıoğlu, ''Yani 'bizim kaçma durumumuz yok, yerimiz yurdumuz belli, bize gösterilen deliller de ellerinde, telefon kayıtları, toplantılar da ellerinde. O halde bizi neden tutukladılar' noktasında sıkıntıları var'' diye konuştu.

Yüzbaşıoğlu, ''henüz iddianamenin hazır olmaması ve duruşmanın ne zaman yapılacağının belli olmamasının'' eski rektörleri kaygılandırdığını ve tutukluluk sürelerinin uzamasından endişe ettiklerini söyledi.

Üç eski rektörün de ''sorgulamada görevliler tarafından kendilerine onur kırıcı davranışta bulunulmadığını söylediğini'' belirten Yüzbaşıoğlu, ''Şikayetleri, özgürlüklerinden yoksun kalmak ve böyle bir muameleye tutulmuş olmak. Ailelerini merak ediyorlar. Onların üzülmelerine üzülüyorlar. Yani 'haketmediğimiz bir muameleye tabi olduk' diye düşünüyorlar ve onu kabullenememenin bir stresi var üzerlerinde'' dedi.

-''KİŞİSEL SORUMLULUĞUMU YERİNE GETİRDİM''-

Eski rektörlerin ''Avukat desteği taleplerinin'' hatırlatılması üzerine Yüzbaşıoğlu, ''Onlar şuna inanıyorlar,  'bize sorguda sorulan sorulara göre, bizim tutuklanmamızı haklı kılacak bir şey yok' diyorlar. 'Tutuklanmamanız gerekir dediler ama biz tutuklandık acaba kendimizi iyi savunamadık mı?' diyorlar. Periyodik aralıklarla tahliye talebinde bulunuyorlar, çünkü 'acaba o aşamada kendimizi daha iyi anlatabilir miyiz, bu tutukluluk hali sona erebilir mi' şeklinde arayış içindeler'' diye konuştu.

Necmi Yüzbaşıoğlu, tutukluluğun koşulları olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Kaçma ihtimali vardır, delilleri yok edecekse falan... 'Nereye kaçacağız? Ergenekon soruşturması başlayalı ne kadar zaman oldu? Biz kaçsaydık kaçardık' diyorlar. 'Delilleri karartmak gibi bir durumda söz konusu değil. E o zaman biz neden tutuklandık', durmadan söyledikleri bu. Kendilerinin tutuksuz yargılanmaları gerektiğini düşünüyorlar ve bundan rahatsızlar. Acaba iyi savunamadık mı kendimizi, daha iyi avukat bulsak mı arayışları da bu nedenle?''

''Ziyaretinizi YÖK Genel Kurulu'nda anlatacak mısınız?'' sorusunu Yüzbaşıoğlu, şöyle yanıtladı:

''Hayır. Benim ziyaretimin YÖK üyeliğiyle hiçbir ilgisi yok. Onlar kaç yıldır üniversiteleri yöneten, tanıdığım arkadaşlar. Moral, destek vermek ve insani bir vefa borcu, arkadaşlık dostluk borcudur. Benim YÖK üyeliğimle ilgisi yok. YÖK üyesi olmasaydım gidip hatırlarını sormak, ihtiyacınız var mı demek böyle bir sorumluluk hissederdim. Kişisel sorumluluğumu yerine getirdim. Bunun ne YÖK üyeliğiyle alakası var, ne hocalığımla alakası var. Hatta daha çok insani amaçlı. Bir vefa borcudur.''

Yüzbaşıoğlu, ''YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan tutuklu olan rektörlerle ilgili YÖK Genel Kurulu'nda değerlendirmede bulundu mu?'' sorusuna, ''Bununla ilgili bir şey söylemeyim'' karşılığını verdi.

aa



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,506 µs