gazetecilere ayar | " /> gazetecilere ayar | "/>

En Sıcak Konular

Soru-cevap kısmında gazetecilere ayar

29 Nisan 2009 12:12 tsi
Soru-cevap kısmında gazetecilere ayar Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un toplantısında soru cevap kısmına gelindiğinde sinirler gerildi. Özellikle Mehmet Ali Birand'ın "topraktan silah fışkırıyor" sözüne takılan Başbuğ, sık sık sorulara müdahale etti. Org. Başbuğ bütün soruları topl

SORU - CEVAPLAR

Uğur Dündar: Savunma el bombalarından söz ettiniz. Poyrazköy2deki kazıalrda bulunan el bombalarının kafile numaralarını taşıyan benzeri mühimmat Emniyet’e verilmiş olabilir mi?
Başbuğ: Daha ilk raporlar gelmedi. Size bir şey söylemeyeceğim. Bu konuyu inceleyip söyleyelim. Dolu bulunan lav var orda. O lavların bir tanesinde bir stok numarası olan SAT komandolarının envanterinde yok. MKE tarafıondan üreitlen lav silahları sadece Türkiye içinde üretilmiyor. Yabancı ülkelere de satılıyor. Her lavın üzerine stok numarasını vurduğumuz zaman bus roun ortadan kalkacak.

SORU: Eski Genelkurmay Başkanı Özkök tanıklık yaptı geçen hafta. Genel olarak yaklaşımınız nedir bu davaya? Sizin kanaatiniz nedir?
Başbuğ: İsim zikrediyorsunuz. Bu yanlış. Dava ile ilgili özel isim olmadığı yönünde mahkemenin kararı var. Bu davanıjn özel isimle anılmayacağı yönünde mahkeme kararı var. Hukuk devletiyiz, saygı göstereceğiz. İşimize gelince vet, işimize gelmeyince hayır. TSK olarak demokratik rejime bağlıyız ve saygılıyız. Bunda da kimsenin en ufak tereddütte olmaması lazım. Gerçekten bugün her ülke için anaysal düzen ve hukuk düzeni çok önemli. Biz yargıya ve hukuk sürecine dikkatle hareket etmeye azami ölçüde dikkat ediyoruz. Biz her zaman hukuka her zaman güvenilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ben bu konuda devam etmekte olan yargı süreçleriyle ilgili bunları söyleyince benim bu konuda yorum yapmamı beklemezsiniz. Burada sizlerle paylaşacağım düşünceler TSK’yı kurum olarak ilgilendiren konular. Biz mahkeme kesin karar verinceye kadar herkes suçsuzdur. Bu uluslararası bir hukuk kuralıdır. Bu yürütülen soruşturma kapsamında masumiyet ilkesine uyuluyor mu? Ben soruyorum cevap da vermeyeceğim.

SADECE GİZLİ TANIKLAR VE İTİRAFÇILARIN İFADESİ VAR

Medya bu konuda sağlıklı hareket etse bu konuda sorun olmaz. Medya olarak lütfen siz de kendinizi sorgulayın. Soruşturmanın gizliliği ilkesi Türkiye’de gerçekten var mı yok mu? En önemli olan noktadan bir tanesi bu soruşturmaların veya yargılamaların yapılırken kurumların saygınlığına da zarar verilmemesi lazım. Mecbur kaldım örnek vereceğim. Poyrazköy’de bulunan mühimmat ve silahlar bir TV’de kaç dakika gösterildi? 50 dakika. Sürekli gösterildi. Gösterilen bant herhalde 6-7 dakika. Haberi 10 sefer geçiyorsunuz. Orada bulunduğu için bir SAT ilişkisi kuruluyor, iki bir kişiyla bağlandırılıyro. Bu haberdir. Kamuoyuna verilmelidir. 50 dakika verilmesinin amacı nedir? 50 dakika bu kazıların gösterilmesi defalarca gerçekten bri habercilik midir? Yoksa acaba kamuoyuna korku ve karamsarlık vermek midir? Medyanın da haber verme ile verilen haberle karamsarlık yaratıyor muyuz? Bu sorgulanmalı. Bir itirafçı çıkıyor. Bir gazete bu itirafçının konuşmalarını 5 gün yayınlıyor. Bu bir haberdir. Bir yerde kurumsal bağ ilişkisi kurulmaya çalışıyor. Bu elbette bizi rahatsız ediyor. Haber elbette verilecektir. Ama elbette bu haberin süresi ve kamuoyu üzerinde yaratacağı etki de düşünülmeli. Türkiye her sabah kalktığınızda acaba kimin ses bandıyla karşılaşacağınız bir ortama geldi. Bunlar legal yollarla mı oluyor? Hayır. Peki o sesler kayıtları doğru mu? Değil. İddianamelere bakıyrouz. İddianamede yer alan öyle konular var ki. İkinci iddianamede 1993’de Bingöl’de meydana gelen olayla ilgili bir gizli tanığın ifadesi var. Gizli tanık kimdir, ne kadar güvenilir?. Buna ne kadar güvenilir? Olay var ama suçlanan kişilerle organik bağı yok. O zaman neden koydunuz? Ortada delil de yok. Madem bir şey koydunuz iddianameye ismi geçen kişi veolaylarla bir ilişkisi olsun ki bir anlam ifade etsin. Tabi bir de iddianamalere bakınca bazı olayların gizli tanık ve itirafçıalra dayandığını görüyorsunuz. Tüm yan dosyaları incelemedik ama sadece itirafçı ve gizli tanıklara dayanması olayların insanı bir noktada düşünmeye zorluyor. Yargı süreci devam ediyor. Yargı sürecine saygılıyız

SORU: Kıbrıs’a kadar yayılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başbuğ: Onu da Kıbrıslı yetkililer değerlendirsin

SORU: Emekli generallerde TSK mensubu olduğu için Özkök’ün ifadesinin alınacağı bilgisi var mıydı?

Başbuğ: İkinci iddianameyi incelediyseniz ikinci iddianamede bu söz konusu konunun tefrik edildiğini görüyoruz. Savcı bunu ayırdım, ikinci iddianame içine almadım diyor. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı emekli Org. Özkök2ün tanık oalrak ifadesine başvurmaya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Başsavcılığın bu konu ile ilgili soruşturmaya devam etmeye niyetinin olduğunu gösteriyor. Özkök benim de komutanım. Kendisim bizden hukuki olarak Adli müşavirliğimizden bilgi talep ettiler. Hukuk bazında danışmanlık görevimizi yerine getirdik.

SORU: Af kavramı da tartışıldı. Türkiye halkı kavramı içinde Kürt halkı kavramını nereye oturtuyorsunuz?

Mehmet Ali Birand: Genelkurmay Özden Örnek konusunda hiçbir şey yapmadı, bir inceleme yapıldı mı? Emekli komutanların yaptıkları iddialar var, konuşmalar var. Suçlu bulundukları takdirde bu faaliyetler TSK’yı ne kadar rahatsız ediyor? Her yerden silah fışkırıyor.

Başbuğ: Siz medyanın en duayen ismisiniz. Fışkırma demek doğru mu?

Birand: Peki sözümü geri aldım.

Başbuğ: Bahçelievler’de 3 tane G-3 mermisi bulunuyor. Hemen son dakika diye TV’lerde geçiyor. Ya yapmayın.

Birand: Başka ülkelerde bulunmuyor.

Başbuğ: Ne biliyorsun…

Altaylı: Birilerinin TSK’yı darbe yapmaya yönlendirdiği. Ben biri darbe yapacaksa ordunun içinde olması gerektiğini düşünüyorum. Gen. Askeri Savcılığı’nda darbe yapma girişimi olduğuna dair bir soruştuema yaptırdınız mı? Bu konuda ordu içinde ayrı bir soruşturma var mı?

İsmail Küçükkaya: Bir taraftan TSK’nın olayla iddia bağlamında kurulan iddialar için kendi içinzide soruşturma yürüttüğünüzü söylediniz. Endişelerinizi oralarda taşıdınız mı? Mesela Gül’le görüşüyor musunuz?

Başbuğ: Beni 13. Ceza Mahkemesi yerine de koymayın. Dava devam ediyor

Erdoğan Aktaş: Terör örgütünün Ergenekon terör örgütünü kurdurduğuna dair bir iddia var.

Başbuğ: Yine Ergenekon dediniz

Aktaş: Orada Ergenekon Terör Örgütü olarak değerlendirmeyin deniyor.

Başbuğ: Davalara özel isim verilmez.

Aktaş: Başsavcılığın yürüttüğü suçlarla cezaevine konan yapının PKK tarafından kurdurulduğuna dair iddialar var.

SORU: Biz haberleri yaparken insan olarak da etkileniyoruz. Kendi kişisel görüşlerimiz de oluşuyor. Ciddi bir endişe de ortaya çıkıyor. Bu silahlarla da darbe mi yapılır canım diyenler var. Bu silahlarla Türkiye’de ciddi bir kaos yaratılır diyenler de var. Bu silahalr Türkiye’yi kaos ortamına sürükleyecek kadar ciddi mi?

Başbuğ: Burada bu kelimelerin tartışılması bile bizi rahatsız ediyor. TSK olarak demokrasiye bağlıyız. TSK’nın bünyesinde mevcut rejime aykırı faaliyette bulunan kimse bulunamaz ve barınamaz. Biz hukuk devletine bağlı ve saygılıyız. TSK bünyesinde farklı düşüncede olan kimse barınamaz. Buna müsaade etmeyiz. Böyle bir durum söz konusu değil. Bu konulara ilişkin olarak TSK bünyesinde böyle bir araştırma ihtiyacı da yoktur.



Bu haber 1,057 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,816 µs