En Sıcak Konular

Helal gıdaya talep hızla artıyor

29 Nisan 2009 12:02 tsi
Kitleleri tehdit eden deli dana,domuz gribi,kuş gribi gibi virüslere helal gıda ile savaş açan tüketici aldığı ürünlerin helal olup olmadığını daha çok araştırır oldu...

Türkiye'de ilk kez helal ürün sertifikası vermeye başlayan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, helal gıda sertifikasının son yıllarda öneminin çok daha fazla ortaya çıktığına dikkat çekti.

Domuz gribi, kuş gribi ve deli dana gibi hayvan hastalıklarının, hayvanların hormonları ve genleriyle oynanması sonucu baş gösterdiğini belirten Dr. Büyüközer, helal gıdanın dünyada yaygınlaşmasıyla bu tarz hastalıkların olmayacağını söyledi.

Gıdada sanayiye geçilmesiyle birlikte aşırı kâr elde etme duygusundaki bazı üreticilerin insanların inançlarını ve sağlığını görmezden gelebildiğini kaydeden Dr. Büyüközer, hayvanlardan veya meyve ve sebzelerden daha fazla yararlanmak için bin bir türlü yol deneyen üreticilerin, günümüzde oluşan çeşitli hastalıklara davetiye çıkarttığını belirtiyor. Büyüközer, konuyla ilgili şu ilginç tespiti yapıyor: "Bir inekten daha fazla et ve süt almak için bilmediğimiz hormonları hayvanlara veriyorlar. Hatta yaratılışına aykırı olmasına rağmen otçul hayvanlara kemik vb. gibi etsel ürünleri yediriyorlar. Daha sonra da adını hiç duymadığımız deli dana hastalıkları, domuz gripleri, kuş gripleri ortaya çıkıyor."

Büyüközer, bunlara meydan vermemek için üreticilerin ve ithal gıdaların sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtiyor. Domuz, domuz yağı, alkol, gibi yasaklanmış katkı maddelerinin tüketilmesinin insan vücudundaki etkilerinin yavaş yavaş ve birikerek ortaya çıkacağını ifade eden Büyüközer, et ve unlu gıdalarda kullanılan nitrit, nitrat, sülfit, sülfat, sakarin, aspartam gibi maddeleri zararlı maddelere örnek olarak gösteriyor. Dr. Büyüközer, gıdalar, kozmetik ve ilaç sektöründe en büyük problemin bu ürünlerin üretiminin teknoloji, hammadde ve katkı madde bazında bizim ahlaki hassasiyetimizin dışındaki insanlara bağlı olarak yürümesi olduğunu söylüyor.

Dr. Kâmi Büyüközer, bir hayvanın usulüne uygun kesilmemesinden dolayı da birçok sağlık sorununun ortaya çıktığını söylüyor: "Hayvanın içinde kalmış kan hastalık kaynağıdır. Modern kesim tekniğinde hayvanların kanı tam olarak boşalmıyor. Bütün hormonlar, antikorlar ve en önemlisi virüsler dahil bütün bulaşıcı organizmalar kanda gelişme imkanı bulur. Bu sebeple bu tür şeylerin yenmesi tehlikelidir. GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, yeni başladıkları sertifikalandırma hizmetinde gıdalardaki her türlü katkı maddesini incelediklerini vurgulayarak sloganlarını şu cümleyle özetliyor: "Helal rızık, hakça kazanç, temiz beslenme, sağlıklı yaşam."

zaman



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs