canlı bomba saldırısı | " /> canlı bomba saldırısı | "/>

En Sıcak Konular

Hikmet Sami Türk'e canlı bomba saldırısı

29 Nisan 2009 11:24 tsi
Hikmet Sami Türk'e canlı bomba saldırısı
Bilkent Üniversitesi’nde eski Adalet Bakanı Profesör Dr. Hikmet Sami Türk'e yönelik bir saldırı girişiminde bulunuldu.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki bir sınıfa ders vermek için giren eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e öğrenci kılığında ve adı Didem Akman olduğu öğrenilen bir kız, saldırı girişiminde bulunmak istedi. Ancak saldırı, Türk'ün korumaları tarafından son anda farkedildi. Bu sırada fünyenin birisini patlatan saldırgan kız, yaralandı. Bilkent'te 2. bir saldırganın da üniversite dışında kaçarken yakalandığı açıklandı.
 
Bilkent Üniversitesi'nin Hukuk  Fakültesi'ndeki saldırı girişimi saat 10.45 sıralarında meydana geldi.

Eski  bakan Hikmet Sami Türk'ün 'Anayasa Hukuku'  dersi vermek için B-113 sınıfına girdiği sırada, kendisini takip eden ve öğrenci gibi gösteren ve adı Didem Akman olan 18-20 yaşlarındaki bir kız, üzerindeki bombalı düzeneği patlatmak istedi.

Küçük çapta bir patlamanın yaşandığı olayda, Türk'ün korumaları,  saldırgana anında müdahale ederek etkisiz hale getirdi. Ancak bu sırada korumaların araya girmesinden sonra paniğe kapılan kız, fünyenin birini patlatırken yaralandı.

Bu sırada Fakülte binasındakiler dışarı çıkarılırken, üniversitenin güvenlik görevlileri ve jandarma ekipleri bölgeye geldi. Etkisiz hale getirilen saldırı girişimi sonucu Hikmet Sami Türk ile sınıftakilerin kurtuldukları bildirildi. Canlı bomba olduğu öne sürülen saldırganın üzerinde bulunan fünye etkisiz hale getirildi.

Saldırıdan yara almadan kurtulan eski Bakan Hikmet Sami Türk'ün olaydan hemen sonra eşini rayıp, canlı bombadan kurtulduğunu ve merak edilecek bir şeyin olmadığını belirtti.

Yaralı olarak ele geçirildiği belirtilen canlı bombayla ilgili okulda önlemler alınırken sınıflar boşaltıldı. Jandarma olay yerinde incelemelere başladı. Yetkililer soruşturma kapsamında açıklamada bulunmadı.

Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Aydoğan da, eski Bakan Türk'ün sağlık durumunun iyi olduğunu, evinde dinlendiğini bildirdi.

Ankara Valisi: "Canlı bomba ihtimali yüksek"

Ankara Valisi Kemal Önal, Türk'e yönelik bombalı saldırı girişiminde bulunan teröristin "canlı bomba olma ihtimalinin çok fazla" olduğunu söyledi.

 

 

Vali Önal, "Kız öğrenci kılığında bir kişinin içeriye girdiğini... Bu sırada bir patlama sesiyle, Türk, geri dönüyor bakıyor ki üzerine polis atlamış vaziyette, yerde yatan bir kız... Biz araştırdık. Canlı bomba ihtimali çok fazla. Yaralı vaziyette. Polisin müdahalesiyle üzerindeki silahı da çekip müdahale etmek istiyor fakat etkisiz hale getirildiği için bir şey yapamıyor. Şu anda tedbir altında. Büyük bir tehlikeyi atlatmış olduk. Yapılan ilk incelemede, çok kaba incelemede, canlı bomba olduğu maalesef ortada" dedi.

Bir gazetecinin, "büyük şehirlerde 3 PKK'lının eylem yapacağı yönünde emniyet kaynaklarında açıklamalar yapılıyordu. Saldırının bununla ilgisi var mı?" sorusuna, Önal, "Bunlar, tabii, daha sonra ortaya çıkacak konular. Şu anda olaya hakimiz. Hüviyet tespit ediliyor. Gereken inceleme ve soruşturma devam edecek. Bu konudaki bilgiler zaten uzun zamandır geliyordu ve bütün illerimizde olduğu gibi Ankara da büyük teyakkuz halindeydi. Çok şükür korktuğumuz başımıza gelmedi. Polisimizin de sağlık durumu iyi. Terörist de şu anda yaralı. Patlattığı fünyeden dolayı yaralı durumda" yanıtı verdi.

Teröristin üzerinde ne kadar patlayıcı bulunduğunun sorulması üzerine de Önal, bu sonuçların kriminal incelemenin ardından ortaya çıkacağını belirterek, "Ancak teröristin üzerinde yaklaşık 1 kilo civarında patlayıcı olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Yetkililer, teröristin Bilkent Üniversitesi ile herhangi bir bağlantısı bulunmadığını, daha önce başka bir üniversitede sürdürdüğü eğitimini yarım bıraktığının saptandığını kaydettiler.

TÜRK'TEN İLK DEĞERLENDİRME: "SUİKAST GİRİŞİMİ"

Türk, olayı değerlendirirken, "Derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast girişimi" dedi.

Türk, tam derse girerken arkasından yaklaşan bir kişinin bombanın fünyesini çektiğini ve bir patlama olduğunu söyledi. Olaya önce korumalarının müdahale ettiğini, sonra da olay yerine jandarma ve polis ekiplerinin geldiğini kaydeden Türk, "Sanıyorum kendisi hafif yaralı. Ambulans da burada bekliyor" diye konuştu.

Hikmet Sami Türk, saldırganı görüp görmediği konusunda, "Ben görmedim, arkamdaymış. Ben döndüğüm zaman yüzükoyun yerde yatıyordu. Bir metre arkamdaydı. Ben salona girdim, arkadan bomba patladı. Anladığım kadarıyla derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast. Vaktiyle buna benzer bir şeyi ben bakanlığım döneminde, Kartal Cezaevi'ni basın mensuplarına gezdireceğim sırasında yaşamıştım. Orada da gazeteci kılığında bir bayan üzerinde yine bomba düzenekleri ve canlı bomba olarak üzerime atlayacaktı. Ama o zaman polis son anda fark etti ve etkisiz hale getirdi. Yani patlatamamıştı. Şimdi ise bir düzenek patladı ama bana herhangi bir şey olmadı. Ben salona girdikten sonra, tam kapı girişinde patlamış oldu. Teknik bakımdan tam bilemiyorum. Polisler inceliyor" dedi.

 

"Öğrencilerime benzemiyor"

Türk, saldırganın öğrenci olup olmadığı konusunda, "Ne olduğunu bilmiyorum. Bir bayan. Benim öğrencilerime benzemiyor. Arkamı döndüğümde yüzükoyun yatıyordu. Yüzünü görmedim ama şişmanca bir bayan. Öğrencilerim arasında öyle birini hatırlamıyorum" dedi.

Saldırganın yaralı olduğunun söylendiğini bildiren Türk, patlama sırasında çevrede hasar meydana gelmediğini, yaralanan da bulunmadığını kaydetti. Türk, olaydan kısa süre sonra fakülte binasının güvenlik gerekçesiyle fakültenin boşaltıldığını ifade etti.

Türk, saldırının neden yapılmış olabileceği konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biliyorsunuz, bana karşı Hayata Dönüş operasyonundan sonra sürekli bir tehdit var. Daha önce de benzeri girişimler oldu ama sonuçsuz kaldı. Bu, en yakına gelip bir düzenek patlattı. Şimdiye kadarkiler o mesafeye yaklaşmadı, yakalanmışlardı. Ama şu anda bende herhangi bir şey yok. Ben iyiyim."

"Terör eylemlerinden hiçbir sonuç alınamaz"

Gençlerin bu çeşit eylemlere yönelmesine üzüldüğünü dile getiren Türk, "Terör eylemlerinden hiçbir sonuç alınamaz. Türkiye Cumhuriyetinin dayandığı temel ilkelere bağlı insanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. Bizim öğrencilerimizden olduğunu sanmıyorum. Tabii beni hedef alan terör örgütü var. Sanıyorum onun yandaşı veya onun elemanı olan biri. Öyle olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

Türk, "kendisinin konumunda olan insanların bu çeşit olayları her zaman hesaba katmak zorunda olduğunu" belirterek, "Bu ilk değil, belki son da olmayacak ama bunlar bizi etkilemez" diye konuştu.

Olaydan sonra öğretim üyesi arkadaşları ve öğrencileriyle bir arada olduğunu belirten Türk, fakültenin güvenlik nedeniyle boşaltıldığını anımsatarak, bugün artık ders işleneceğini zannetmediğini kaydetti.

Adalet Bakanı: "Çok şükür kendisine zarar gelmemiş..."

Olayı değerlendiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de, haberi toplantı sırasında aldığını belirterek, "Çok şükür kendisine bir zarar verememiş. Terörist diye nitelendireceğim kişi, sanıyorum bir bayan...." dedi.

"Daha önce Cemil Çiçek'e böyle girişim söz konusuydu. Şimdi Hikmet Sami Türk'e... Adalet bakanlarına yönelik farklı bir durum söz konusu. Size yönelik gelen herhangi bir tehdit söz konusu mu?" sorusuna, kendisine bizzat ulaşan herhangi bir tehdit olmadığını söyledi. Güvenlik birimlerine, koruma müdürlüklerine böyle bir tehdit ulaşıp ulaşmadığını bilmediğini kaydeden Şahin, "Ulaştı da bana söylenmedi mi o konuda da bir bilgim yok" dedi.

Türk'ü ziyaret edip etmeyeceği sorusuna ise Şahin, kendisini telefonla arayacağını belirterek, "Hikmet Hocamı şimdi telefonla arayacağım. Gerekirse ziyaret ederim. Hocamızdır, geçmişte birlikte çalıştık. Adalet Bakanlığı'nda bir çok hizmetlere imza atmış olan, saygıdeğer bir bakanımızdır. Onun böylesine bir saldırıya muhatap olması, tabii hepimizi üzmüştür. Ama tabii ki tesellimiz, yara almadan kurtulmasıdır" diye konuştu.

cnnturk



Bu haber 964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,756 µs