En Sıcak Konular

1 Mayıs'a davet çok, ortak kutlama yok

29 Nisan 2009 10:53 tsi
Resmi tatil olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü ortak kutlama konusunda uzlaşmaya varamayan işçi konfederasyonları, birbirlerine çağrıda bulunup kendi kutlamalarına davet ediyor.

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, kitlesel kutlamalar için izin verilmeyen Taksim'de 3 ayrı ''anma ve gösteri'' yapmayı planlıyor.

1 Mayıs'ı ortak kutlama konusundaki ilk somut davet 9 Nisanda Hak-İş'ten geldi. Konfederasyon Yönetim Kurulu, 1 Mayıs'ı tüm işçi ve memur konfederasyonlarının katıldığı ortak etkinliklerle kutlamak için 9 Nisanda birer mektupla çağrıda bulundu.

Hak-İş diğer konfederasyonlardan olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alamayınca 23 Nisanda kendi kutlama programını yaptı. Buna göre, Hak-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde merkez yöneticileri, şube başkanları ve iş yeri temsilcileri ile işçilerden oluşan bir grupla Taksim'e çıkacak. Grup, Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakacak, ardından da Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyacak. Genel Başkan Salim Uslu'nun konuşmasının ardından 1 Mayıs bildirisinin okunmasıyla Hak-İş'in Taksim'deki 1 Mayıs gösterisi sona erecek.

-TÜRK-İŞ KADIKÖY'DE OLACAK-

Türk-İş'in 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin tavrının şekillenmesinde ''bazı iş kollarında yaşanan sorunlar nedeniyle Hak-İş'le zorunlu olmadıkça yan yana gelmeme'' ve ''yasal olarak izin verilen alanlarda kutlamaları gerçekleştirme'' anlayışı belirleyici oldu.

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için İstanbul Valiliğine başvuru yapan Türk-İş, valiliğin talebi reddetmesi üzerine bu kez Kadıköy İskele Meydanı için başvuru yaptı ve İstanbul'daki kitlesel kutlamayı burada gerçekleştireceğini açıkladı.

Türk-İş, Kadıköy İskele Meydanı kutlamaları öncesinde, konfederasyon yöneticileri, bağlı sendikaların ve şubelerinin başkan ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu bir grupla Taksim'e çıkacak. Konfederasyon, Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Kazancı Yokuşu'nda karanfillerle 1 Mayıs şehitlerini anacak ve basın toplantısı düzenleyecek.

1 Mayıs'ta, emekçilere ''birlik ve dayanışma'' çağrısı yapan Türk-İş, işçi ve işveren konfederasyonları ile tüm emek ve meslek örgütlerini Kadıköy'de yapılacak kutlamalara davet etti.

Türk-İş, bu daveti işçi ve memur konfederasyonları ile emek ve meslek örgütlerine yazılı olarak da iletti.

-DİSK TAKSİM'DE ISRARLI-

DİSK ise KESK, TMMOB ve TTB ile birlikte 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama konusundaki ısrarını ve girişimlerini sürdürüyor.

Emekten ve demokrasiden yana örgütlerin 1 Mayıs'ta birlik ve beraberliğini korumak zorunda olduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, bu yıl ki 1 Mayıs kutlamalarında ortaya çıkan ''bölünmüşlük'' görüntüsünün kendilerini rahatsız ettiğini belirtti.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak taleplerini savunarak, sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduklarını dile getiren Çelebi, ''Önemli olan emeğin haklı, meşru mücadelesidir. Taksim ısrarımız da 1977 katliamını yapanların açığa çıkartılması, üzerinin örtülmemesi için önemli ve haklı bir taleptir. Bundan feragat etmenin hiçbir demokratik örgüte yarar getirmeyeceği inancındayız'' dedi.

DİSK Başkanlar Kurulu da emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve bazı siyasal partiler ile birlikte Taksim Meydanı'nda yapmayı planladığı ''anma ve kutlamaya'' emekçileri, kadınları, gençleri, emeklileri, işsizleri, esnafı ''işsizliğe, yoksulluğa karşı'', ''krizin sonuçlarına karşı'', bayrakları ve çiçekleriyle davet etti.

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, açıkladıkları tavırları korumaları halinde, yıllardır resmi tatil olmasını istediklerini 1 Mayıs'ı İstanbul'da belki de aynı saatlerde 3 ayrı yerde kutlayacak.
 
zaman



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs