değişecek mi? | " /> değişecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

'Milli Strateji Belgeleri' değişecek mi?

29 Nisan 2009 10:11 tsi
'Milli Strateji Belgeleri' değişecek mi? Taşnak Partisi'nin hükümetten istifa gerekçesi gösteriyor ki, Ankara ile Erivan arasında yürüyen süreçte, Ermenistan'ın Türkiye'den toprak talebi ortadan kalkabilir, bir anlamda Milli Strateji Belgesi değişmeye başlıyor olabilir...

Atılgan Bayar / Akşam

Ermenistan'ın 'Milli Strateji Belgesi'ni değiştiriyor muyuz?

Ermenistan ile girdiğimiz müzakere sürecine, Azeri soydaşlarımız aşırı tepki gösteriyor.
Hatta kadın temsilcilerini Türkiye'de medya medya dolaştırıp biraz ajitatif konuşmalar yaptırmayı bile göze aldılar...
Oysa dün, aşırı milliyetçi Taşnak Partisi, Erivan ve Ankara arasındaki normalleşme süreci yüzünden koalisyon hükümetinden istifa etti.
Ziraat, Çalışma ve Sosyal İlişkiler ile Bilim ve Eğitim bakanlıkları Taşnak Partisi'ndeydi.
Bildiğim kadarıyla Azeri hükümetinde bir sarsıntı olmadı.
Bu konu Türk hükümetini de etkilemedi.
Taşnak Partisi'nin koalisyondan çekilme gerekçesi ise oldukça ilginç:
'Ankara'nın normalleşme sürecini Karabağ sorunu ile paralel görüşme önerisi ve Türkiye'ye yönelik toprak talebinden vazgeçme koşulu, Erivan'ı zor durumda bırakacak. Bu koşullar kapsamında imzalanacak anlaşma, Ermenistan'ın dış siyasetinde değişikliğe neden olur. Biz bu durumu kabullenemeyiz' diyorlar.
Taşnak Temsilcisi Kiro Manoyan'ın bu açıklamasını Siyaset Bilimci Prof. Hikmet Özdemir'in bir süre önce yaptığı 'Ermeni Diasporasının Türk Kimliği Üzerindeki Faaliyetleri' başlıklı konuşmasıyla paralel okumaya çalışalım.
Profesör Özdemir o konuşmasında, 2 Şubat 2007 tarihli Ermenistan Milli Strateji Belgesi adlı dokümanda da açıkça görüleceği üzere, Ermenistan'ın, Ermeni Diasporası ile birlikte hareket etmeyi kararlaştırdığını ve üç kollu bir plan yürüttüğü ifade etmişti.

1. Anadolu şehirlerindeki Ermeni varlığı kültürel ve antropoljik olarak yeniden oluşturulacak...

2. Ermeni genç kuşakların eskiden ecdatlarının oturdukları topraklarla ilgili hasreti canlandırılacak ve gayrimenkul satın almaları özendirilecek...

3. Aile tarihi araştırmaları ile Türk kimliğine yönelik bir saldırı stratejisi uygulanacak...

Profesör Özdemir şu soruyu sormuştu:
'Ermenistan Milli Strateji Belgesi Değiştirilecek mi? Yoksa Ermenistan Cumhuriyeti bu belgedeki milli hedefleri doğrultusunda Diaspora Ermenileri ile birlikte Türkiye Devleti, Türk Ulusu ve Türk kimliği aleyhindeki faaliyetlerine devam edecekler mi?'
Şimdi...
Taşnak Partisi'nin hükümetten istifa gerekçesi gösteriyor ki, Ankara ile Erivan arasında yürüyen süreçte, Ermenistan'ın Türkiye'den toprak talebi ortadan kalkabilir, bir anlamda Milli Strateji Belgesi değişmeye başlıyor olabilir... Diaspora ile Ermenistan'ın siyasetleri belirgin bir farklılaşmaya gidebilir...
Bir ipucu olarak değerlendirebiliriz ve müzakereleri bu alandaki faaliyetlerin sürdürülüp sürdürülmediği kriterine bağlayacak bir mekanizma kurmaya da çalışabiliriz.
Ermenistan ve Türkiye normalleşmeyi tesis etmekte başarılı olur veya olamaz, henüz bilemiyoruz. Uluslararası politika alanı sadece 'iyi niyet' alanı değildir.
Evet her an uyanık ve dikkatli olunması gerekiyor.
Ama, eğer Ermenistan'ın Milli Strateji Belgesi değişme aşamasına gelmişse ve Ermenistan bu yönde bir girişime başlamışsa...
Bunun desteklenmesi gerekir.
Türkiye 'Soykırım' iddialarına karşı akademik ve siyasal çalışmalarını yürütürken, yaşanan acının 'Ortak Acı' olduğu gerçeğinin altını çizmeli ve Erivan ile müzakereleri sürdürmelidir.
Bugünün heyecanlı ortamında kim ne derse desin, Azerbaycan'ın lehine olacak olan da Türkiye ile Ermenistan arasındaki bu normalleşme girişiminin sürekliliğidir, diye düşünüyorum.

Böyle bir soykırım görülmüş müdür?
Tarihe, özellikle 1. Dünya Savaşı tarihine ve Türk-Ermeni ilişkilerine dair merakı olanların muhakkak surette kaçırmaması gereken bir çalışma yayınlandı.
Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in 'Cemal Paşa ve Ermeni Göçmenler' adlı kitabı; Bahriye Nazırı Cemal Paşa'nın insanüstü bir gayretle Ermeni göçmenleri Suriye'de koruma altına alışını anlatıyor.
Cemal Paşa komutasındaki 4.Ordu'nun İngiliz güçlerinin insafsız saldırıları sonucu Kudüs, Şam ve Halep'i terk etmek zorunda kalmalarına kadar aralıksız üç yıl boyunca süren bu insani yardımları konu alan çalışma, 'Soykırım' iddiasının temelsizliğini tek başına bile deşifre edecek yetkinliğe sahip.



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs