En Sıcak Konular

Sarkozy'den İspanya'ya ETA ile mücadele sözü

28 Nisan 2009 18:19 tsi
Fransa Cumhurbaşkanı olarak İspanya'ya ilk resmi ziyaretini yapan Nicolas Sarkozy, terör örgütü ETA'ya karşı mücadelede İspanya'ya tam destek verdiklerini belirtti.

Başkenti Madrid'deki ziyaretinin ikinci ve son gününde mecliste konuşma yapan Sarkozy, "Fransa'nın ETA ile ilgili iki görüşü yok. İnsan haklarının vatanı (Fransa), teröristler için bir barınma yeri olursa Fransa onurunu yitirir. Teröristler katilden başka bir şey değildir. Fransa, teröristlerin sonuncusu ortadan kalkana kadar onlara karşı mücadelesini sürdürecektir" diye konuştu.

Sarkozy, İspanya'nın iki büyük siyasi partisi olan iktidardaki PSOE ve ana muhalefetteki PP'nin ETA terörüne karşı tam birlik ve kararlılık göstermesinin Avrupa tarafından alkışlandığını söyledi.

Sarkozy konuşmasında ayrıca, İspanya'nın G-20 üyesi olması gerektiğini vurgulayarak, "G-20'de bulunmak İspanya'nın hakkıdır" dedi.

Sarkozy'nin ziyareti vesilesiyle İspanya-Fransa 21. hükümetlerarası zirve de yapıldı. Bu çerçevede iki ülke arasında ulaştırma, güvenlik, savunma, enerji ve bilim alanında işbirliğini artıran ortak projeleri teşvik amacıyla bir dizi anlaşma imzalandığı bildirildi.

Barcelona ile Fransa sınırı arasındaki hızlı tren hattının 2012 yılında hizmete açılması öngörülürken, bu hattın 2020 yılında Fransa'nın Montpellier kentine kadar uzanması için yeni bir hattın yapım projesi bulunduğu da kaydedildi.

Bu arada İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile ortak basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, 2010'un ilk yarısında yürüteceği AB dönem başkanlığı sırasında İspanya'ya tam destek vereceklerini söyledi.

Bir İspanyol gazetecinin, "Zapatero hakkında kullandığı 'pek zeki değil' ifadesinin görüşmede gündeme gelip gelmediğini" sorması üzerine de Sarkozy, "Jose Luis ve benim bu tip konularla kaybedecek vaktimiz yok. Birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Bu tuzağa düşecek değiliz. Bu konuyu konuştuk mu... Hayır. Bizi ilgilendiriyor mu... Hayır" dedi.

Sarkozy, Zapatero'nun bazı fikirlerine büyük saygı gösterdiğini ve İspanya başbakanının "parıldayan" biri olduğunu söyledi.

A.A.



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs