En Sıcak Konular

Azerbaycan'dan bir rest daha!

28 Nisan 2009 18:15 tsi
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla görüşen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye-Ermenistan görüşmeleriyle ilgili olarak, "politikamızı bölgedeki yeni gerçeklere uyarlama hakkımızı kullanacağız" dedi.

Aliyev, Barroso ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye-Ermenistan diyaloğuyla ilgili bir soru üzerine, "Pozisyonumuzu çeşitli fırsatlarla defalarca açıkladık ve bu, başka bir ülkenin iç işlerine ve egemen ülkeler arasındaki ilişkilere asla müdahale etmeyeceğimiz anlamına geliyor. Bu konuda karar almak Türkiye ve Ermenistan'ın hakkı, onların tercihleri" diye konuştu.

"Bu sorunun tarihi kökeniyle ilgili değerlendirmede bulunacaksam Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınır 1993'te, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgali nedeniyle kapatıldı. Bugün işgal devam ediyor" diyen Aliyev, şunları kaydetti:

"Tekrar söylemek isterim ki biz ülkeler arasında hiçbir ilişkiyi engelleme durumunda değiliz. Tek söylemek istediğim bizim de hakkımızın olduğu ve politikamızı bölgedeki gerçeklere uyarlama hakkımızı elbette kullanacağız. Adımlarımızı bölgede ortaya çıkabilecek duruma uyumlu hale getireceğiz."

Türkiye-Ermenistan görüşmeleriyle ilgili "farklı kaynaklardan gelen çelişkili yorumlar duyduklarını" anlatan Aliyev, şöyle konuştu:

"Duyduğumuz bir kaynak diyor ki, yol haritası ön koşulsuz olacak şekilde uzlaşma sağlandı. Diğer bir kaynak bunun ön koşulsuz olduğunun iddia edilemeyeceğini söylüyor. Bu bir çeşit kelime oyununa benziyor. Bence dünya, bölge ve Azeri halkı, Yukarı Karabağ meselesinin çözümünün Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına bağlanıp bağlanmadığını bilmek istiyor. Bu çok basit bir soru ve basit bir cevap gerekiyor."

Cumhurbaşkanı Aliyev, 20 yıla yakın bir süredir Azeri topraklarının Ermeni işgali altında bulunmasının, kendileri ve "Azerbaycan'ın ve bölgenin istikrarına yönelik en büyük tehdit" olduğunu vurgulayarak, bunun sonucunda Yukarı Karabağ civarındaki Azeri yerleşim birimlerinde etnik temizlik yapıldığını ve 1 milyon Azerinin yerlerinden edildiğini hatırlattı.

Soruna uluslararası hukuka uygun çözüm bulunmasından yana olduklarını belirten Aliyev, bunun da "Ermeni güçlerinin Azeri topraklarından ön koşulsuz çekilmesini" gerektirdiğini kaydetti.

Ermeni tarafının "Yukarı Karabağlılar kendi geleceklerini tayin etsin" görüşünü savunduğunu anımsatan Aliyev, "Böyle bir tayin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ihlal hakkını doğurmaz. Ermeniler ulus olarak zaten kendi geleceklerini tayin ettiler. Bağımsız Ermeni devleti var" dedi.

Aliyev, Yukarı Karabağ'ın kendi geleceğini tayininin, uluslararası normlara uygun olabilmesi için Azerbaycan'ın egemenliği altında gerçekleşmesi gerektiğine dikkati çekti.

-AB KOMİSYONU BAŞKANI BARROSO-

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise konunun Azerbaycan açısından hassasiyetini anladığını belirterek, "Aynı zamanda siz de AB'nin herhangi bir gerilim azaldığında mutlu olmasını anlamalısınız" dedi.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki son gelişmelere de bu gözle bakılmasını isteyen Barroso, "Bunu memnuniyetle karşılamamız gerekiyordu ve karşıladık. Bildiğiniz gibi Türkiye ve Ermenistan arasında tarihten gelen çok önemli sorunlar var ve bu durum bölge için de geçerli. O halde evet biz olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladık. Fakat bu bizim Yukarı Karabağ meselesinin çözülmesini istemediğimiz anlamına gelmez. Bunu çok açıklıkla belirtmeliyim. Biz aynı zamanda Azerbaycan ve Ermenistan'ı çözüme teşvik ediyor, çabalarının sonuç vermesini umuyoruz" diye konuştu.



Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs