TSK kimin tarafında? | " /> TSK kimin tarafında? | "/>

En Sıcak Konular

İsrail karıştırıyor: TSK kimin tarafında?

28 Nisan 2009 16:35 tsi
İsrail karıştırıyor: TSK kimin tarafında? İsrail basınından birbiriyle çelişen haberler gelmeye başladı. Paçaları tutuşturan olay ne?

İsrail ordusunun, askeri sırlarının Arap düşmanlarının eline geçmesini engellemek için bundan böyle Türkiye’ye hassas silahları satmamaya hazırlandığı iddia edildi.

Debka sitesinin haberine göre, askeri sırlarının Arap ülkelerinin eline geçmesinden korkan İsrail, Türkiye ile bu yıl başlaması planlanan ortak tank üretimi projesini durdurabilir. PKK’ya karşı kullanılması planlanan insansız uçakların satışına da devam edilmeyebilir...
Debka, “Türk generaller de Erdoğan’ın İsrail’e sırt çevirme politikasıyla hemfikir” yorumunu yaptı.
Site Türkiye’nin 2009’da İsrail ile savunma işbirliğinin 2.6 milyar dolar, Suriye ile işbirliğinin de 2.9 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek “Ankara bölgedeki dengeyi bozuyor” yorumunu yaptı.
Türkiye-Suriye sınırında dün başlayan ve yarın sona erecek tatbikata Türk ve Suriye tankları, zırhlılar ve iki ülkenin hava kuvvetleri katılıyor. Tatbikatın İsrail açısından kaygı veren 2 özelliği var. Birincisi Suriye ve Lübnan ordusu ile Türk ordusu arasındaki yakın ilişkilerin pekiştirilmesi, ikincisi ise ilk kez bir NATO ordusunun bir Arap ordusuyla ortak tatbikata imza atıyor olması.

“TÜRKİYE-SURİYE TATBİKATINDAN TÜRK ORDUSU DA RAHATSIZ”
Türkiye ve Suriye tarafından yürütülen ortak tatbikattan sadece İsrail değil, Türk ordusunun da “rahatsız olduğu öne sürüldü. Jerusalem Post gazetesine konuşan İsrail’deki Bar İlan Üniversitesi’nden stratejik analisti Prof. Efraim İnbar, “Türk ordusu bundan memnun değil. Suriye’yi sevmiyor ve onu problematik bir devlet olarak görüyorö iddiasında bulundu.
Jerusalem Post gazetesi, “Türk ordusu, Suriye ile tatbikatı konusunda mutlu değil” başlığı ile yayımladığı haberinde Bar-İlan Üniversitesi Begin-Sedat Stratejik Etüdleri Merkezi Direktörü Prof. Efraim İnbar’a dayanarak “Türkiye’nin Suriye ile ortak askeri tatbikatı, sadece Kudüs’ü rahatsız etmedi. Türk ordusunu da kızdırdı” savına yer verdi.
Gazeteye konuşan Prof. Efraim İnbar, “Türk ordusu, bu konuda mutlu değil. Suriye’yi sevmiyor ve onu problematik bir devlet olarak görüyor” dedi.

TÜRK SUBAYLARI İLE TEMAS İÇİNDEYİM”
“Türk subayları ile temas içinde olduğu”nu da söyleyen İnbar, Ergenekon soruşturmasına gönderme yaparak “Ordu, bir müdahale konusunda çok dikkatli olmalı. Bir darbe komplosuna ilişkin soruşturma, gerginlik yarattı. Ordu sadece, devletin laik niteliğine yönelik bir tehdit olduğunu düşünürse harekete geçer” şeklinde konuştu.
Prof. İnbar, ordu tarafından Suriye ile "ortak bir simülasyonun ise marjinal bir konu" gibi görüleceği savını da dile getirirken askeri liderliğin "diplomatlara manevra yapmasına olanak tanıyacağı"nı da öne sürdü.

“TATBİKAT MÜSLÜMAN ÜLKELERİNE YAKINLAŞMADA YENİ BİR KİLOMETRE TAŞI”
Uluslar arası alanda ise, orta tatbikatın “Türkiye’nin NATO, Batı ve İsrail ile ilişkileri” konusunda “birçok soru”ya yol açtığını öne süren İnbar, tatbikatın “Türkiye’nin bölgedeki Müslüman ülkelerine yakınlaşma yolculuğunda yeni bir kilometre taşı oluşturduğuönu savundu. İnbar şöyle devam etti:

“İSRAİL VE ABD’NİN İZAH İSTEDİĞİNDEN EMİNİM”
“Suriye, İran’ın müttefiki. Ordusu, Ruslar tarafından silahlandırılıyor. Tatbikat, Brüksel ve Washington’da soru işaretlerini yaratmış olmalı. İsrail ve ABD’nin izahı istediğinden eminim. Tatbikatın niteliğinin ne olduğunu görmek için beklemek zorundayız” dedi.
Jerusalem Post’ya da değerlendirmelerde bulunan aynı merkezden Arap siyaseti uzmanı Dr. Mordechai Kedar ise, tatbitanın İsrail’in aleyhinde olmayabileceğini belirtirken de tatbikatın Türkiye ve Suriye’nin çıkarlarının buluşmasının sonucunda gerçekleştiğini de ifade etti.
Mordechai Kedar, “Türkiye’nin Hatay’ı işgal ettiği”ni iddia ederek “Turkiye, Suriye’nin bir bölümünü işgal ediyor ama Suriye Türkiye ile ortak askeri tatbikatları yapmaya istekli. Yani, biz hala Golan Tepelerinde iken Suriye’nin bizimle işbirliğini yapmaması için bir neden yok” dedi.
Tatbikat’ın İsrail’in aleyhinde olmayabileceğini söyleyen Kedar, tatbikatın, İsrail’e Suriye’nin önüne koyabileceği bir koz sağladığını da öne sürdü.

Daha önce 25 yıl İsrail Askeri İstihbarat Teşkilatında görev yapmış olan Kedar “Türkiye bir bölgesel güç gibi görülüyor ve Suriye Türkiye’nin dostu olduğunu kanıtlamak istediği için Türkiye’yi bir güç olarak gördüğünü göstermek üzere bu oyun oynamaya hazır" dedi.

Kedar, esasen tatbikatın turunun önemli olduğunu belirtirken de “Eğer suda insan kurtarma praktiğini yapılıyorsa bir şey, eğer düşmana karşın savaşma tatbikatını yapılıyorsa çok farklı bir şey” dedi.



Bu haber 1,807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,161 µs