Yurttaş Özkök eşitse... | " /> iyibilgi analiz" /> Yurttaş Özkök eşitse... | "/> iyibilgi analiz"/>

En Sıcak Konular

Yurttaş Özkök eşitse...

28 Nisan 2009 17:09 tsi
Yurttaş Özkök eşitse... Ergenekon davasında tanık olarak ifade veren Hilmi Özkök’ün önünde eşit olduğunu söylediği kanunlar eşitlikçi mi peki? Öyleyse Ergenekon; değilse sivil anayasa…iyibilgi analiz

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök Ergenekon savcılarına tanık olarak dün ifade verdi. Bu, hem Ergenekon davasının akıbeti hem de bu sayede demokrasi açısından önemli, olumlu bir gelişme.

Önemli çünkü Genelkurmay Başkanlığı yapmış olması hasebiyle, Özkök’ün ifade vermiş olması davanın çıtasının yükseldiğinin ve bu seviyeden aşağısına inilmeyeceğinin güçlü bir işaretidir.

Demokrasi açısından ise, tıpkı Özkök’ün kendisinin ifade ettiği gibi, “Emekli bir Genelkurmay Başkanı’nın kanunlar önünde eşit bir vatandaş olması” ve ifade vermesiyle (ve zamanında darbe girişimlerini önlemesiyle) demokratikleşme sürecine destek vermesi asker-sivil ilişkilerindeki değişimin katalizörü olacaktır.

Asker-sivil ilişkilerindeki değişimin ana zeminin Ergenekon davası olduğunu ve Özkök’ün de bu davada tanık olarak ifade verdiğini düşünürsek, durum daha da netleşir.

Fakat bu değişimin derinleşmesi, sağlam temeller üzerine kurulması, yani yapısallaşması, yeni bir Sivil Anayasa’yı kapsayan ciddi hukuki reformlara bağlıdır.

Çünkü ortada şöyle bir gerçek var: Bir emekli asker olarak Özkök’ün karşısında herkesle eşit olduğu mevcut kanunların bizzat kendisinin eşitlik içeren-üreten yasalar olduğunu söylemek mümkün değil…

Mevcut yasalar vatandaşlar arasında eşitsizlik üreten ve eşitsizlik üzerinde duran bir konumdadır. Örneğin TCK’nın 301. maddesi… Askeri İç Hizmet Kanunu ve Askeri Yargıtay Kanunu… Yada vatandaşlığın tanımlandığı Anayasa’nın 54. maddesi… Dolayısıyla bu yasalar karşısında eşit olmak, vatandaşları gerçek anlamda eşitlemiyor.

O nedenle farklı etnisite, din, mezhep, siyasi görüş, cinsiyet, ekonomik konum mensubu vatandaşları aynı anda kuşatan eşitlikçi yasalara kavuşmak, Ergenekon davasının önemli bir yer kapladığı demokratikleşme süreci için elzemdir.

Çünkü Ergenekon bu eşitsizlikler sistematiğinde kendisine hayat alanı bulan bir yapı ve zihniyettir…

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,653 µs