En Sıcak Konular

RTÜK ve TRT'ye sigara uyarısı  

0 0 0000 00:00 tsi
Sağlık Bakanlığı, TRT ve RTÜK'e “Tütün ve Tütün Ürünleri ile Mücadele ve Kontrol Önlemleri” ile ilgili bir yazı gönderdi. Yazıda, tüm televizyon yayınlarında, rol gereği bile olsa, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını özendirici sahnelerin k

Sağlık Bakanlığı, TRT ve RTÜK'e “Tütün ve Tütün Ürünleri ile Mücadele ve Kontrol Önlemleri” ile ilgili bir yazı gönderdi.
Türkiye'de sigara içmenin yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildiren yazıda, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında tütün tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında ise yedinci sırada olduğu belirtildi.

Yazıda, Türkiye'de 17 milyon kadar sigara içen kişi olduğu ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiğinin tahmin edildiği ifade edilirken, bu sayının trafik kazalarına bağlı ölümlerden 15-20 kat fazla olduğu dile getirildi.

“Bu bağlamda kişisel ve toplumsal zararları artık yaygın olarak bilinmekte olan sigara tüketiminin azaltılması için tüm dünya ülkeleri çeşitli tedbirler almaktadır. Ülkemizde de 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun toplumsal sağlığımıza yönelik bu tehdidin ortadan kaldırılmasına yönelik önlemler öngörmektedir. Ancak bu Kanun hükümleri de ilgili alanda uygulama açısından yeterli olmamaktadır” denilen yazıda, bu nedenle Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin TBMM gündeminde oluğu anımsatıldı.

Yazıda, söz konusu yasa teklifiyle TRT ve diğer ulusal, bölgesel, yerel yayın yapan özel televizyon ve radyoların tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı ve eğitici içerikli yayınların esasları ve sürelerinin yeniden belirlendiği kaydedildi. Bu yayınların hazırlık çalışmalarına önceden başlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ve TRT işbirliğinde bir çalışma grubu oluşturulmasının planlanlandığı duyuruldu.

Yazıda, “Söz konusu yasa teklifi yasalaşıncaya kadar gerek resmi kuruluşlarca, gerekse de sivil toplum örgütleri tarafından yürütülen, sigara içme alışkanlığının azaltılması, toplu bulunulan yerlerde 'temiz hava'lı mekanların arttırılması ve toplumun sigaranın zararları konusunda bilinçlendirilmeleri gibi sigara karşıtı çalışmalara devam edilmesi gerekmektedir” denildi.

Bu nedenle yazıda yayınların, çok izlenen saatlere çekilmesi ve rol gereği bile olsa tütün ürünlerini özendirici sahnelerin kullanılmamasına özen gösterilmesi istendi.
Yeni şafak



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs