En Sıcak Konular

Ankara’da casus alarmı

28 Nisan 2009 12:18 tsi
Ankara’da casus alarmı Yabancı devletlerin gizli servislerinin Türkiye’deki faaliyetlerini engellemek isteyen MİT, stratejik önemi sahip kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerine istihbarata karşı koyma eğitim verdi.

Başbakanlık, Dışişleri, Enerji Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan, Havelsan, TAİ, Botaş ve TPAO gibi önemli kurumlardaki bürokratları casusluk konusunda bilgilendiren MİT, özellikle ‘ortam dinlemesi’ konusunda uyardı.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı, yabancı servislerin Türkiye’ye karşı casusluk faaliyetlerini engellemek için harekete geçti. Ankara’daki stratejik öneme sahip kurum ve kuruluşların yöneticilerine ‘Pasif Karşı Koyma’ eğitimi veren Başkanlık, bürokratlara bir dizi tavsiyede bulundu. Brifing verilen kurumlar arasında; Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan, Havelsan, TAİ, Botaş ve TPAO gibi önemli kurumlar yer aldı.

ORTAM DİNLEMESİ KONUSUNDA UYARDILAR

MİT görevlileri brifinglerde, özellikle ortam dinlemesinin üzerinde durdu. Gerçek operasyonlarda çekilen görüntüleri izleterek dinlemelerin ne şekilde yapıldığını anlatan MİT görevlileri, ‘Böcek’ adı verilen vericilerin yanı sıra ortam dinlemesinde kullanılan diğer cihazları da tanıttı. MİT’in dinleme konusunda asıl tehlike olarak gösterdiği cihazlar ise cep telefonları oldu. Cep telefonlarının SMS ile gönderilen basit bir programla vericiye dönüştüğünü anlatan görevliler, cepten yapılan ortam dinlemesini uygulamalı olarak gösterdiler. Görevliler, telefonun kapalı olmasını da dinlemeye engel olmadığını vurguladılar. MİT’in önemle üzerinde durduğu başka bir konu ise bilgisayarlardan silinen belgeler oldu. Silinen tüm bilgilerin geri getirilmesinin mümkün olduğunu anlatan MİT görevlileri, Mustafa Balbay’ın ‘silmiştim’ dediği günlüklerini örnek gösterdi.

MERKEL VE CLİNTON ÖRNEĞİ

Brifinglerde uluslar arası casusluk faaliyetleri örnek olarak anlatıldı. Almanya eski Başbakanı Angele Merkel’in dizüstü bilgisayarına kapalıyken girilerek bilgilerin alındığı, Merkel’in bu faaliyetten Çin’i sorumlu tuttuğu ifade edildi. En çarpıcı örnek ise 6 milyar dolarlık yolcu uçağı alımı yapan bir körfez ülkesinin Amerikan Boing ve Avrupalı Airbus arasında yaptığı seçime ilişkindi. MİT görevlileri, söz konusu ülkenin prensinin CIA tarafından takip edildiğini ve Airbus’tan rüşvet alırken kameralara kaydedildiğini, bu görüntülerin ABD eski Başkanı Bill Clinton tarafından o ülkenin kralına gönderildiğini, bu nedenle ihaleyi Boing’in kazandığını anlattı.

İŞTE MİT’İN ALTIN TAVSİYELERİ

*Cep telefonları SMS ile gönderilen basit bir casus program ile bile bir ‘böcek’e dönüşebilir. Bu nedenle önemli görüşmeler yapılırken kapalı olsa bile asla cep telefonlarını odada bulundurmayın.

*Modern fotokopi makineleri hard diskli olduğu için kopyalanan belgeleri hafızasında saklıyor. Bu nedenle önemli belgelerin her makinede fotokopisini çekmeyin.

*Hiç kimseden cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi hediyeler kabul etmeyin.

*BlackBerry, dünyada hiçbir yerde önemli kurumların çalışanları tarafından kullanılmıyor. Siz de kullanmayın.

*Dizüstü bilgisayar, USB bellek ve taşınabilir hard disk gibi eşyalarınızı kargoya vermeyin.

*Bilgisayarlarınızı tamir için gönderdiğiniz servisleri iyi seçin.

*Yabancı ülkelerin büyükelçiliklerinde çalışan kişilere karşı dikkatli olun. Elçilik görevlisi kadınlardan ise özellikle uzak durun.

*Stratejik toplantıları kesinlikle otellerde yapmayın.

İSTİHBARATA KARŞI KOYMA BAŞKANLIĞI

İstihbarata Karşı Koyma (İKK) Başkanlığı MİT içinde, yabancı devletlerin istihbarat servislerinin ülke içinde yürüttüğü bilgi toplama, ajitasyon, dezenfermasyon ve yönlendirme çalışmalarını tespit etmek ve karşı koymakla görevli olan birim. Kamu ve özel sektördeki stratejik önemi sahip kurum, kuruluş ve kişilere yönelik yabancı istihbarat servislerinin çalışmalarının engellenmesi, tehdidi önleyici tedbirler alınması, bu yönde yöneticilerin ve kurumların ‘pasif karşı koyma’ konusunda bilinçlendirilmesi de İKK Başkanlığı’nın görevleri arasında yer alıyor.

samanyoluhaber



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs