Avrupalılar'ın gözünü döndürdü! | " /> Avrupalılar'ın gözünü döndürdü! | "/>

En Sıcak Konular

Küresel kriz Avrupalılar'ın gözünü döndürdü!

28 Nisan 2009 11:49 tsi
Küresel kriz Avrupalılar'ın gözünü döndürdü!
Kriz nedeniyle işsiz kalan Avrupalılar, yabancılara yönelik ırkçı saldırılara başladı.

Küresel kriz ırkçı saldırıların da artışına yol açtı. Son olarak Macaristan'da Romanlar hedef haline geldi. Ülkede bir yılda 7 Roman öldürüldü, evlerine 30 molotof kokteylli saldırı yapıldı.

Dünya ekonomisini sarsan kriz birçok ülkede işsizlik oranını son yılların en üst seviyelerine çıkarırken, azınlıklara ve yabancılara yönelik ırkçı saldırılar da tehlikeli bir şekilde tırmanıyor.

Avrupa'da gerçekleşen ırkçılık eylemlerinde en fazla saldırıya maruz kalanlar ise Romanlar. New York Times gazetesinde dün yayımlanan bir habere göre, Macaristan'da son bir yıl içinde 7 Roman öldürüldü. Romanların evlerine 30 molotof kokteyli saldırısı yapıldı. Bu saldırılarda çoğu zaman ateş de edildi. İşsizlikteki artışa dikkat çeken uzmanlar, saldırıların yoğunlaşmasından korkuyor.

Romanlar, Macaristan'ın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde de kötü deneyimler yaşıyor. Aşırı sağın yükselişte olduğu Çek Cumhuriyeti'nde bu ay içinde Romanların yaşadığı bölgeye doğru yürüyüşe geçmek isteyen bir grup protestocu kendilerini engellemeye çalışan polisle çatıştı. Ateşe verilen bir evde küçük bir çocukla anne ve babası ciddi bir şekilde yandı.

Slovakya'da kısa bir süre önce polisin 6 Roman gencine işkence ettiği ortaya çıktı. Basının ele geçirdiği video görüntülerinde gençlerin soyunmaya, birbirlerini dövmeye ve öpmeye zorlandıkları görülüyordu.

IRKÇILIK YAYILIYOR

Avrupa'daki ırkçı şiddet elbette yalnızca Romanlarla sınırlı değil. Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı'nın 27 üye ülkede yaptığı bir anket ise, yabancıların yüzde 12'sinin bir yıl içinde bizzat ırkçı eylemlere hedef olduğunu, ancak yüzde 82'sinin sessiz kalmayı tercih ettiğini ve bu eylemleri ilgili mercilere bildirmediğini ortaya koydu.

Temel Haklar Ajansı'nın düzenlediği anketin organizatörlerinden Joanna Goodey, Alman Deutsche Welle sitesinde yayımlanan açıklamasında bu tavrın arkasında yatan sebepleri şu şekilde sıraladı:

"Ankete katılanların yüzde 63'ü, başından geçeni ilgili yerlere bildirse bile bunun bir şey değiştirmeyeceğini, bir gelişme olmayacağını düşünüyor. Burada büyük bir yılgınlık ortaya çıkıyor. Soru yöneltilenlerin yüzde 40'ı bu tür olayların normal olduğunu, bunların sürekli yaşandığını söylüyor. Yüzde 36'sı ise kime başvuracağını bilmediğini belirtiyor. Soru sorulanların dörtte biri de, ayrımcılığa uğradıklarını bildirdikleri takdirde, bundan zarar görebileceklerini düşünüyor."

Uğradıkları saldırılara yetkili makamlara en az bildiren gruplardan biri de Türkler.

ŞİKAYET KONUSU ÜLKELER

Şikayette bulunulan ülkelerin başında İtalya geliyor. Ancak anket, AB üyesi diğer ülkelerin de sütten çıkmış ak kaşık olmadığını gösteriyor. Somalililerin Danimarka'dan, Polonyalıların İngiltere'den, Brezilyalıların da Portekiz'den şikayetçi olduğu, ankette yer alıyor.

Yabancı düşmanlığının günlük hayatta yayılması, okullarda bile bu tip eylemlere rastlanması endişe veriyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin bir haberine göre İngiltere'deki öğretmenlerin yaklaşık yarısı okullarda ırkçı zorbalıkların arttığını söylüyor. İngiltere'de şubat ayında da enerji sektöründe taşeron firmaların yabancı işçi getirmeleri protesto edilmiş ve grevler yapılmıştı.

Yüzde 17 ile AB'nin en yüksek işsizlik oranına sahip üyesi olan İspanya'da da göçmen işçilere yönelik saldırılar artıyor. Geçmişte tarım sektöründe iş bulan Kuzey Afrika kökenli göçmenler, bir yandan işsiz kalan İspanyollarla rekabette zorlanırken, bir yandan da giderek sıklaşan saldırılara maruz kalıyor.

Yabancı düşmanlığı yalnızca Avrupa'nın sorunu değil. Dünyanın en yüksek işsizlik oranına sahip ülkesi Güney Afrika'da geçen yıl mayıs ayında 50'ye yakın siyah göçmen işçi katledilmişti. Irkçı saldırıların artışta olduğu bir diğer ülke de Rusya. Moskova merkezli insan hakları örgütü Sova'ya göre geçen yıl ırkçı saldırılar nedeniyle 96 kişi hayatını yitirdi ve 400'den fazla kişi de yaralandı.

referans



Bu haber 927 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs