En Sıcak Konular

'Türkiye ekonomisi, krizden güçlü bir şekilde çıkacak'

28 Nisan 2009 11:16 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krizle ilgili olarak, ''dünyada normalleşme süreci başlayınca Türkiye ekonomisi güçlü bir şekilde bu krizden çıkacak'' dedi.

Şimşek, ''Eğer biz küresel ekonomide kalıcı bir toparlanma istiyorsak mutlaka ABD gibi ülkelerin bankacılık sektöründeki problemleri çözmeleri lazım, o olmadan ne dünyada ne Türkiye'de kalıcı bir toparlanmadan bahsedemeyiz'' dedi.

Bakan Şimşek, Washington'daki temaslarını tamamlamasının ardından New York'a geldi. Şimşek, Türk Amerikan İş Geliştirme Konseyi (TABİD) tarafından New Jersey'de kendi onuruna düzenlenen toplantıya katılarak ''Küresel Kriz ve Türkiye'ye Etkileri'' konulu bir konuşma yaptı.

Mehmet Şimşek, konuşmasında, küresel ekonominin görece olarak normale dönmesine yönelik bazı işaretler bulunduğunu, ancak küresel mali sistemdeki sıkıntıların halen devam ettiğinin açık olduğunu söyledi. Küresel mali sistemdeki kırılganlığın devam ettiğini belirten Şimşek, bunun da küresel büyümeyi ve küresel ticareti olumsuz etkilediğine işaret etti.

Sıkıntıların giderilmesi için küresel düzeyde hareket geçilmesine gerek olduğunu belirten Şimşek, G-20 zirvesinin ve bu zirvede verilen sözlerin uygulanmasının son derece önemli olduğunu anlattı. Dünyada kredi mekanizmasının etkin bir şekilde çalışmadığını söyleyen Şimşek, bunun da Türkiye gibi yükselen marketleri etkilediğini, bu yüzden Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ya da bölgesel bankaların Türkiye gibi ülkeleri daha fazla desteklemeleri gerektiğini, çünkü Türkiye gibi ülkelerin dünyadaki son yıllarda görülen ekonomik büyümenin motoru olduklarını anlattı.

Türkiye'nin son yıllarda dünyadaki ticaretten ve ekonomiden giderek daha fazla pay aldığını anımsatan Şimşek, o yüzden Türkiye gibi ülkelerin dünyanın geri kalanında yaşananlardan etkilenmesinin de son derece doğal olduğunu dile getirdi. Şimşek, Türkiye'nin gelişen ihracatı ve ticaretiyle ilgili detaylı bilgiler verdiği konuşmasında, küresel krizin Türkiye'yi en başta ticaret açısından olumsuz yönde etkilendiğini belirterek, otomotiv sektörünün AB ülkelerindeki talebinin azalmasından son derece olumsuz etkilendiğini anlattı. Şimşek, bu yüzden Türkiye'nin ihracata dayalı sektörlerinin hem üretimde hem istihdamda büyük düşüş yaşadıklarını söyledi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin şu an yaşanan bu geçici dönemin etkilerinden kurtulacağını belirterek, Türkiye'nin demografik yapısının, büyük girişimci kültürünün buna müsait olduğunu belirtti. Şimşek, küresel ekonomide iyileşme olduğu zaman Türkiye'nin güçlü ekonomik büyümesinin de yeniden başlayacağını, Türkiye'nin güçlü bir bankacılık sistemine sahip vurguladı. Küresel ekonomik krizin finans, bankacılık sektöründe başladığını söyleyen Şimşek, oysa Türkiye'deki bankacılık sektörünün bugüne kadar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla gayet sağlam durduğunu belirtti. Şimşek, bu çerçevede küresel mali sistemin normalleşmeye başlaması durumunda Türkiye'deki bankacılık sektörünün de Türkiye'nin ekonomik iyileşmesine yardımcı olacağını anlattı.

''Türkiye büyük bir iç pazara sahip'' diyen Şimşek, Türkiye'nin AB'nin 6. büyük, dünyanın da 17. büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

Türkiye ile iş yapan ülkelerin ve yabancı şirketlerin sadece Türkiye ile değil Türkiye'nin iyi ilişkiler içinde bulunduğu Orta Asya, Afrika ve Orta Doğu'ya da açılabileceklerini anlattı.

Konuşmasında hükümetin eğitime, kara ve havayollarının gelişimine verdiği büyük önemi de detaylı bilgiler vererek anlatan Şimşek, Türkiye'deki ekonomik sıkıntının mali ve bankacılık sisteminde değil dış etkilere bağlı olarak reel ekonomide görüldüğünü de belirtti.

Türkiye'nin küresel krizin etkilerinden ne zaman kurtulabileceği yönündeki bir soru üzerine Bakan Şimşek, bu sürecin hızının dış talepteki iyileşmeye büyük oranda bağlı olduğunu söyledi. Şimşek, ABD gibi ülkelerin banka sektöründeki sorunları çözmedikleri sürece kalıcı küresel iyileşmeden bahsedilmesinin çok zor olacağın, bunun G20 zirvesindeki ana mesajlarından biri olduğunu, bu sorun çözülmeden kredi mekanizmasının düzgün çalışmasının mümkün olmadığını, bunun kritik önem taşıdığını vurguladı.

Bakan Şimşek, tahminlerine göre Türkiye ekonomisinin artı büyümeye 2010 yılından itibaren başlamasının beklediklerini ama bunun tüm dünyanın yapacaklarına ve küresel ekonominin normalleşmesine de bağlı olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek bu kapsamda küresel düzeyde daha etkili denetim, mali teşvik ve bankacılık sistemlerinin rehabilitasyonunun büyük önem taşıdığını anlattı.

Şimşek, yabancı bir gazetecinin Türkiye'de turizm ve moda sektörüyle ilgili bir sorusu üzerine, her iki sektörün de son derece başarılı olduğunu, Türkiye'nin turizm gelirlerinde dünyada 8. sırada yer aldığını ve küresel krize rağmen bu yaz Türkiye'ye yine çok sayıda yabancı turistin gelmeye devam edeceğini belirtti.

Moda-tekstilde ise son derece kaliteli mallar üreten sektörün önceliğinin marka yaratmak olduğunu, bu konuda da başarılı olunacağına inandığını, ABD'de Sarar markası gibi bunun örneklerinin görüldüğünü belirtti.

-OBAMA'NIN SEÇİLMESİ-

Bakan Şimşek, ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk 100 gününü ekonomi alanında ve Türkiye ile ilişkiler bağlamında değerlendirmesini isteyen Amerikalı dinleyicinin sorusu üzerine ise sadece ABD'nin değil tüm dünyanın ABD'de başkan olarak Obama'nın seçilmesinden dolayı şanslı olduğunu ve Obama'nın Türkiye ziyaretinde de ülkede son derece olumlu bir izlenim bıraktığını söyledi.

Dünyanın 1929'daki Büyük Bunalımın ardından ilk kez böylesine ağır bir mali ve ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu ifade eden Şimşek, Obama'nın ABD'nin başında olmasının önemli olduğunu belirtti.

Obama'nın özellikle Türkiye'de mecliste yaptığı konuşmanın son derece anlamlı ve önemli olduğunu belirten Şimşek, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle siyasi ve askeri alanda son derece güçlü olduğunu, ekonomi ve iş anlamında da ikili ilişkilerin daha fazla gelişmesinde TABİD gibi ''köprü'' kuruluşlarının son derece önemli olduğunu belirtti.

Şimşek, Obama'yı 100 günlük performansıyla değerlendirmenin ''çok erken'' olacağını, ancak şu ana dek başarılı olduğunu belirtti. Mehmet Şimşek, G20 ve NATO zirvelerinde Obama'nın son derece olumlu katkılarda bulunduğunu belirterek, Obama'nın Türkiye ziyaretinin ardından yapılan anketlerin Türkiye'deki ABD imajının da olumlu yönde değiştiğini gösterdiğini söyledi. Devlet Bakanı Şimşek, Obama liderliğindeki ABD'nin sadece küresel ekonomik krizde değil, terörizmle mücadele gibi diğer küresel sorunları da başka ülkelerle diyalog ve ortaklık kurarak çözmek istemesinin son derece önemli olduğunu, bu yüzden ABD liderliğine gereksinim duyulduğunu kaydetti.

-GAZETECİLERİN SORULARI-

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Şimşek, toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Washington'daki temaslarının oldukça verimli geçtiğini ve hafta sonunu yoğun bir çalışmayla geçirdiklerini belirten Şimşek, New York'a gelince kredi değerlendirme kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini, yatırımcılarla da görüşeceklerini söyledi. Şimşek, TABİD toplantısında bu kadar çok Türk girişimcisiyle bir araya gelmenin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, ABD'deki Türk girişimcilerinin başarılarından gurur duyduklarını kaydetti. Mehmet Şimşek, ''(TABİD) Türkiye ile Amerika arasında çok önemli bir köprü görevi görüyor, inşallah bu türden etkinlikler önümüzdeki dönemlerde Türkiye ile Amerika arasındaki ticaretin artmasına büyük bir katkısı olur'' dedi.

Bakan Şimşek, bir soru üzerine ''Tabii ki Türkiye küresel krizden önemli ölçüde etkileniyor, çünkü Türkiye dışarıya mal satan bir ülke. Türkiye yatırımlarının bir kısmını dış finansmanla yapan bir ülke. Dünyada bir finansman kıtlığı var ve dış talepte büyük bir daralma var, bunlar Türkiye'yi etkiliyor'' dedi.

Şimşek, TABİD'de yaptığı konuşmada da belirttiği üzere, dünya ekonomisinde normalleşme başlayınca Türkiye ekonomisinin de krizden çıkacağını söyledi ve şöyle konuştu:

''Dünya normalleşme sürecine girince Türkiye'yi güçlü kılan bazı faktörler var, bu faktörlerden bir tanesi Türkiye'de bankacılık sektörü sağlam, dolayısıyla dünyada normalleşme süreci başlayınca Türkiye ekonomisi güçlü bir şekilde bu krizden çıkacaktır diye düşünüyorum.''

Mehmet Şimşek, bir soru üzerine 2010'dan itibaren Türk ekonomisinde toparlamanın başlayacağını tahmin ettiklerini yineledi.

Şimşek, küresel ekonomide kalıcı bir toparlanma için mutlaka ABD gibi ülkelerin bankacılık sektöründeki sorunları gidermeleri gerektiğini de belirterek, şöyle konuştu:

''Çünkü şu anda dünya kredi mekanizması etkin bir şekilde çalışmıyor, bu dünya ekonomisini aşağıya çekiyor. Dünya ekonomisinde bir daralma var, bu daralmanın arkasındaki en önemli faktör bankacılık sektörünün fonksiyonunu yerine getirememesidir. O nedenle eğer biz küresel ekonomide kalıcı bir toparlanma istiyorsak mutlaka Amerika gibi ülkelerin bankacılık sektöründeki problemleri çözmeleri lazım, o olmadan ne dünyada ne Türkiye'de kalıcı bir toparlanmadan bahsedemeyiz.''

Bakan Şimşek, yabancı yatırımcılardan nasıl bir izlenim aldığına yönelik bir soru üzerine ise yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik bir kaygılarının bulunmadığını belirterek, ''Türkiye'ye özgü bir kaygı yok ama Türkiye dünyanın bir parçası, dünyada son yüzyılın en büyük krizi var, bu Türkiye'yi de maalesef ciddi bir şekilde etkiliyor, etkilemeye de devam edecek'' dedi.

New York Times'ın Nobel ödüllü ekonomi yazarlarından Princeton Üniversitesi ekonomi Profesörü Paul Krugman'ın, ''Türkiye gibi ülkelerin iflasının eşiğinde olduğunu'' yolunda sözler söylediğine yönelik haberlerle ilgili olarak ise ''Sonradan Sayın Krugman ben böyle bir şey söylemedim dedi, yok öyle bir şey'' diye konuştu.

-TOPLANTIYA KATILANLAR-

Toplantıda Bakan Şimşek'ten önce TABİD Başkanı Gökhan Özkök da bir konuşma yaptı. Özkök, konuşmasında, Türkiye ile ABD arasındaki ticaretin artması gerektiğini belirterek, TABİD'in de iki ülke işadamları arasında çalışan ''köprü kuruluş'' olarak ekonomik ilişkilerin artmasına katkıda bulunmayı amaçladığını anlattı.

Gökhan Özkök, Bakan Şimşek'in konuşmasının ardından kendisine bir plaket takdim etti.

Toplantıya Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Hazine Müşteşarı İbrahim Çanakçı, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, Başkonsolos Yardımcısı Başar Şen, Hakkari Milletvekili Rüstem Zeydan, Batman Valisi Recep Kızılcık, Demokrat Parti başkan adayları Hillary Clinton ve John Kerry ile New Jersey Valisi Jon Corzine'ye danışmanlık yapan John Graham ve çok sayıda işadamı katıldı.

Bakan Şimşek'in bugün New York'taki temaslarını tamamlamasının ardından ABD'den ayrılması bekleniyor.
 
aa



Bu haber 991 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,594 µs