En Sıcak Konular

En önemli yetkisi elinden alınacak!

28 Nisan 2009 08:00 tsi
En önemli yetkisi elinden alınacak! AK Parti'nin bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunacağı Anayasa Paketi'nin detayları belli oldu. Pakette yapılacak önemli düzenlemelerden birisi parti kapatmaların zorlaştırılmasıyla ilgili olacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın kapatma davası açma yetkisi elinden alınırken, karar Japonya ve Almanya'da olduğu gibi Parlamento'nun veya bir kurulun onayına bırakılacak. Anayasa değişiklik paketine temel hak ve hürriyetlerle ilgili çarpıcı bir düzenleme ekleniyor. Anayasa'nın "Temel hak ve hürriyetlerin niteliği" başlıklı 12. maddesinin giriş cümlesine "insan onuruna dokunulamaz" ibaresi konuluyor. Böylece, gözaltı ve sorgulamalarda onur zedeleyici davranışlarda bulunmanın karşılığı anayasal suç olacak. Kameralar önünde gözaltı ve arama işlemleri son bulacak. Düzenlemeyle karakolların ve cezaevlerinin standartları da yükseltilecek.

12 Eylül askerî darbesinin ürünü olan 82 Anayasası'nın sadece maddeleri değil felsefesi de değişiyor. AK Parti'nin hazırladığı Anayasa paketinde yapılacak önemli düzenlemelerden birisi temel hak ve hürriyetlerle ilgili olacak. Devleti kutsayan ve koruma altına alan mevcut Anayasa'da temel hak ve hürriyetlerin niteliğine olan 'insan onuru' güvenceye alınıyor. Parti kapatma zorlaştırılırken Yargıtay cumhuriyet başsavcısının kapatma davası açma yetkisi elinden alınıyor. Kapatma davasının Japonya ve Almanya'da olduğu gibi Parlamento'nun veya bir kurulun onayına bırakılması gündemde.

AK Parti'nin hukukçu kurmayları Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile grup başkan vekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ'ın hazırladığı Anayasa değişiklik paketinin detayları belli oldu. Bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenen pakette cumhurbaşkanı ve TBMM'nin görev süresi, Türkiye milletvekilliği, ombudsmanlık, yargı reformu, yerel seçim tarihinin değişmesi ve Anayasa'ya bireysel başvuru hakkı gibi düzenlemeler yer alıyor. Bunların yanı sıra pakette 4 önemli düzenleme daha olduğu öğrenildi.

Anayasa değişiklik paketine temel hak ve hürriyetlerle ilgili çarpıcı bir düzenleme ekleniyor. Anayasa'nın "Temel hak ve hürriyetlerin niteliği" başlıklı 12. maddesinin giriş cümlesine "insan onuruna dokunulamaz" ibaresi ekleniyor. Böylece, yasalar ve idarenin eylemlerine yeni bir sınır getiriliyor. Anayasa, yasalar, mahkeme kararları insan onurunu zedeleyemeyecek. Aynı şekilde gözaltılar ve sorgulamalarda da onur zedeleyici davranışlarda bulunmanın karşılığı Anayasal suç olacak. Bu düzenleme birçok ünlü dava ile gündeme gelen aktüel sorunları yakından ilgilendiriyor. Kameralar önünde gözaltı ve arama işlemleri insanlık onurunu zedelediği için son bulacak. Yine yasalar gerekçe gösterilerek insan onurunu zedeleyici muamelelerde bulunulamayacak. Karakolların, cezaevlerinin standartları da yükseltilecek.

Siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması, Anayasa değişiklik paketinin en önemli düzenlemelerinin başında geliyor. Parti kapatmalarında Venedik Kriterleri esas alınacak. Şiddet ve teröre bulaşmadığı sürece partilerin kapısına kilit vurulamayacak. Parti kapatma gerekçelerinin yanı sıra dava açma usulü de değiştiriliyor. Yargıtay cumhuriyet başsavcısının uhdesinde olan partilere kapatma davası açma yetkisine son veriliyor. AK Parti, Japonya ve Almanya modelini esas aldı. Buna göre siyasi partilere kapatma davası açabilmek için TBMM'nin veya belirlenecek bir "kurul"un onayı aranacak. Bu konudaki son rötuşlar Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak AK Parti MYK'da verilecek.

KADIN VE ÇOCUKLARA POZİTİF AYRIMCILIK

AK Parti'nin 10 maddeyi aşacak olan kısmi Anayasa değişiklik paketinde kadın, çocuk, engellilerle ilgili de önemli bir düzenlemeye yer verildi. Yıllardır gündemde olan kadınlara "pozitif ayrımcılık" Anayasa hükmü haline geliyor. Anayasa'nın "kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesine ekleme yapılacak. Kadınlar lehine yapılacak yasal düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırı olmadığı belirtilecek. Bu maddeye eklenecek bir fıkra ile tıpkı kadınlar gibi çocuklar, yaşlılar, engelliler ve koruma altında olan insanlar lehine yapılacak değişikliğin de kanun önünde eşitliğe aykırı olmayacağı hüküm altına alınacak.

Anayasa'nın 19. maddesine yeni bir fıkra eklenerek kişisel veriler koruma ve güvence altına alınıyor. Kişilere devlet kurumlarının kendisiyle ilgili topladığı verileri düzeltme ve amaç dışı kullanımını denetleme yolu da açılıyor. Düzenlemeye göre, kişiler kendisiyle ilgili kişisel bilgi ve verilerin korunması hakkına sahip olacak. Bu bilgiler kişilerin açık rızası veya kanuni meşruiyet sebebi dışında kullanılamayacak. Herkes, kendisiyle ilgili toplanmış olan veya kayıtlarda bulunulan bilgilere erişme, düzeltme yapma ve bu bilgilerin amacı dışında kullanılıp kullanılmadığını öğrenme hakkına da sahip olacak.

zaman

 



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,546 µs