Yine o korkunç şüphe ! | " /> Yine o korkunç şüphe ! | "/>

En Sıcak Konular

Yine o korkunç şüphe !

28 Nisan 2009 08:22 tsi
Yine o korkunç şüphe ! Kabus gerçekleşiyor: Domuz gribi önce ABD’de görüldü şimdi Avrupa’ya yayılıyor. Salgın henüz kontrol altına alınamazken tehlikeli virüsün nereden geldiğine yönelik soru işaretleri zihinleri kurcalıyor. İyibilgi güvenlik uzmanlarının şüphelerin

Ve Dünya Sağlık Örgütü alarm seviyesini dörde çıkardı. Bu Meksika’da ortaya çıkan, önce ABD’ye, oradan da Kanada ve İspanya, Almanya ve İskoçya gibi Avrupa ülkelerine sıçrayan salgının ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Domuz gribi H1N1 virüsü salgını Meksika’da şu ana kadar 149 kişinin hayatına mal olurken ülkede 2 bine yakın kişi domuz gribi vakası nedeniyle tedavi altına alındı. Öte yandan ABD’de grip vakasının görüldüğü eyalet sayısı beşe çıktı. New York’ta doğrulanan vaka sayısı 28’e çıkarken Almanya’da 3 kişinin karantinaya alındığı belirtiliyor. Bu gelişmeler AB’yi de alarma geçirirken üye ülkelerin sağlık bakanlarının Perşembe günü acil olarak toplantıya çağrıldığı bildirildi.

Salgın gizlenmeye çalışıldı

Öte yandan domuz gribinin nasıl ortaya ve aslında ne olduğu ile ilgili tartışmalar da büyüyor. İyibilgi’nin görüşlerine başvurduğu güvenlik uzmanları domuz gribi salgınının iki haftadır yakından izlendiğini, ilk vakanın görüldüğü tarihten bu yana bunun küresel bir salgına dönüşeceğinin anlaşıldığını, ancak ülke yetkililerinin salgını gizlemeye çalıştığını belirtiyor. 

Türkiye önlem almalı

Güvenlik uzmanları Türkiye’nin salgına karşı geç kalmadan önlem alması gerektiğini belirtiyor. Özellikle havaalanlarında önlemlerin artırılması gerektiği belirtilirken hangi ülke vatandaşı olursa olsun Türkiye’nin yabancı ülke vatandaşlarına yönelik sağlık kontrolünü artırması gerektiği belirtiliyor. Bunun bir güvenlik meselesi haline geldiği belirtilirken domuz gribinin çıkış noktası ile ilgili ilginç şüpheler dillendiriliyor. İyibilgi’ye konuşan güvenlik uzmanları üç önemli sorunun altını çiziyor:

Can alıcı üç soru

1. Grip salgınları sonbahar ve kış mevsimlerinde görülürken domuz gribi salgınının yaz aylarına girerken gerçekleşmesi soru işareti doğuruyor.

2. Virüs Meksika’da ölümlere yol açarken diğer ülkelerde hastaların durumları daha iyi. Domuz gribinin neden sadece Meksika’da ölümlere yol açtığı soru işareti. Üstelik bu soruya “Meksika’nın sağlık sistemi diğer ülkelerden daha zayıf” şeklinde verilecek bir yanıt sağlıklı olmaz. Zira bu yeni bir virüs, dolayısıyla kimsenin bağışıklık sistemi buna hazır değil. Buna göre Meksika’dakilerin de ölmemesi ya da Amerikalıların, Avrupalıların yani herkesin ölmesi lazım. Geleneksel virüs ilaçlarının bu virüse karşı etkili olduğu söyleniyor, ABD hastalarına bu ilaçları kullanıyor. Ancak bu ilaçlar Meksika’da da var. Ellerinde ilaçlar olduğuna göre bunları kullanmaları gerekiyor. Meksika’da ölenler çocuklar ve yaşlılar değil, orta yaş grubu. Bu virüsün ciddi olduğunu gösteriyor. O halde “Neden Meksikalılar ölüyor” sorusunun yanıtı boşlukta kalıyor.

3. Bu virüsün domuz kaynaklı olduğu söyleniyor ancak bu büyük bir soru işareti. Zira domuzlarda tetkik yapıldığını ve hayvanlarda bu virüse rastlanmadığını biliyoruz.

O halde aslında pek çoklarının gizliden gizliye düşündüğü ancak dile getiremediği o şüpheyi sorgulayalım: Domuz gribi virüsü bir biyolojik silah mı?

İyibilgi’ye konuşan güvenlik uzmanları bu virüsün biyolojik silah olduğuna dair kesin bir şey söyleyemeyeceklerini belirtiyor. “bunu söyleyebilmek için elimizde başka kanıtlara ihtiyaç var” diyen uzmanlar “ancak şüphelerimiz var. Yaşananlar ve yanıt bulamadığımız sorular bizleri bu şüpheye itiyor” diyor. Meksika’da etkili olan virüsün (A/H1N1) aynısının ABD’de etkili olmaması uzmanlara göre önemli bir soru işareti. Bu gelişmeler “Acaba farklı genetik bünyelerde aynı virüs farklı etkiler mi yaratıyor?” sorusuna yol açıyor.

Üretimi yasak silahlar

Bu virüsün biyolojik silah olması halinde kazara sızmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. 1968 yılında İngiltere Birmingham’da bir kaza yaşandığını hatırlatan uzmanlar “çiçek aşısı üzerinde çalışılırken meydana gelen kazada virüs çalışanlara bulaşmış ve iki kişi yaşamını yitirmişti” diyor. Sözkonusu domuz gribi virüsünün üretilmiş bir virüs olması halinde biyolojik silah kapsamında ele alınabileceği, bunun üretimi, depolanması ve kullanımının yasak olduğu belirtiliyor.

Bu arada salgının ilaç firmalarının borsa değerini yükselttiği de belirtiliyor. Salgınla birlikte, geçtiğimiz yıl Türkiye’de tartışma konusu olan ilaç firması Roche’un borsada hisseleri yükseldi.

İyibilgi.com



Bu haber 4,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,800 µs