En Sıcak Konular

'Heykelin gözlerini kim açtı?'

27 Nisan 2009 20:06 tsi
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Anayasa Mahkemesi'nin önüne dikilen heykelin gözlerinin açılmasına kimin karar verdiğini sordu.

Kaplan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, söz konusu heykel ile ilgili TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesine ilişkin bilgi verdi.

Gözleri bağlı Themis heykeline benzeyen, cezanın gücü kılıcı, adaletin dengesi teraziyi de gösteren bir heykelin Anayasa Mahkemesi'nin yeni binasının önüne dikildiğini hatırlatan Kaplan, ''Saçları röfleli kısa 1970 model, gözleri Themis gibi kapalı değil, açık ve cin gibi uzaklara bakıyor. Ceket şık yakalı, kısa kollu 2009 model. Heykele, Anadolu'da ağırlıklı olarak giyilen uzun elbisenin yerine bol kıvrımlı bir şalvar giydirilmiş, ayaklarda antik Yunan sandaletleri duruyor.'' dedi.

DTP'li Kaplan, basın toplantısında Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, "Resmi 70 bin dinlemenin mahkeme kararı ile olduğu ve kişisel bilgilerden 13 bin kadarının silindiği" şeklindeki açıklamalarına da tepki gösterdi. Kaplan, Bakan'a şu soruları yöneltti:

"Adalet Tanrıçası Themis'in gözlerini kim açtı, kim şalvar giydirme kararı verdi, seçici kurul kim? Kültür ve Turizm Bakanı'ndan, sanat tarihi eğitimcilerinden, Türk Tarih Kurumu'ndan, TÜBİTAK'tan, yargı, barolar ve hukuk fakültelerinden görüş alındı mı? Bakanlığın oluru alındı mı? Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca, 'iddia ve savunmanın eşitliği' yani 'silahların eşitliği' ilkesini ihlal eden ve baroların 'bir marangoz hatası' dediği, duruşma salonunda savcı ve hakimlerin yan yana oturması düzenini, 'adil yargılanma' ve 'eşitlik' ilkesi uyarınca, savcı ve avukatların eşit mesafede oturması şeklinde değiştirmeyi düşünüyor musunuz? Yetmiş bin dinleme için bugüne kadar kaç mahkeme kararı verildi? Kişisel bilgiler nasıl siliniyor, kim basına servis ediyor. Mahkemelerin verdiği dinleme kararları usule ve yasaya uygun mu?"

cihan



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs