En Sıcak Konular

Şii alimden çarpıcı idam yorumları

0 0 0000 00:00 tsi
Şii alimden çarpıcı idam yorumları Iraklı Şii alim, Saddam hakkındaki idam kararının Kurban Bayramı’nın birinci günü infaz edilmesini “ahmaklık ve aptallık” olarak nitelendirdi.

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam ediliş vakti ve şekli Sünniler arasında olduğu kadar Şiiler arasında da tartışma konusu oldu.

Iraklı Şii otoritelerden Ayetullah Cevad Muhammed El-Halisi, Saddam hakkındaki idam kararının Kurban Bayramı’nın birinci günü infaz edilmesini “ahmaklık ve aptallık” olarak nitelendirdi.

Irak İslami Hareketi üyesi ve Irak Kuruluş Kongresi Genel Sekreteri Cevad El-Halisi, Alarabiya.net sitesine yaptığı açıklamada “Ümmetin bu çıkmaz sokaklara girmesini engellemek için idam ertelenebilirdi” dedi.

‘Saddam yargılanmalıydı ama işgalci tarafından değil’

Saddam’ın yargılanması gerektiğine inandıklarını fakat Saddam’ı yargılayan mahkemenin işgalcinin emriyle kurulduğu ve yargılamanın işgalin gölgesinde gerçekleştiği için meşru olmadığını belirten El-Halisi, “Saddam’a yönelik suçlamaların doğruluğuna inanıyoruz. Fakat yargılama bütün dosyaları doğru bir şekilde ortaya çıkaracak meşru bir Irak mahkemesinde yapılmalıydı” dedi.

 Şii din adamı, Saddam’ın idamının intikama dönüştürülerek Irak halkına büyük felaketler getiren geçmişteki tehlikeli ilişkilerin gizlendiğini belirterek, “Buna rağmen şayet daha akıllı olsalardı ve fitne çıkmamasını isteselerdi, Müslümanların bayramında bütün bu ihtilafların çıkmasını engellemek için biraz beklerlerdi” şeklinde konuştu.

‘Bayramda idam ahlaka aykırı’

Bayramda idamın haram olup olmadığı yönündeki soruya cevap veren Cevad El-Halisi, haram aylarda (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb) savaş açmanın haram olduğunu fakat had cezalarını veya kısası uygulamanın bayram da olsa haram olmadığını ifade ettikten sonra, fakat infazın örf ve ahlak açısından bayram sonrasına ertelenmesi gerektiğini söyledi.

‘Sloganlar mezhepçiliği körükleyici”

Iraklı Şii alim Cevad El-Halisi, Saddam’ın idamı sırasında atılan sloganların mezhepçilik fitnesini körüklediğini ve sloganı atanların da bunu bildiğini belirterek, “Ben bu sloganları atanların mahkumu onlara teslim edenler, yani işgal güçleri tarafından oraya sokulduklarına inanıyorum. Amerikalıların infazı geciktirmek istedikleri iddiası asılsız bir iddiadır. İsteselerdi Saddam’ı teslim etmezlerdi ve infaz böylece gecikirdi” dedi. Saddam’ı infaz için teslim edenlerin amacının açık olduğunu ve fitnenin derinleşmesi için infaz gerçekleşirken bazılarının mezhepçi sloganlar atmasının planlandığını ifade eden El-Halisi, kendileri lehine slogan atılanlardan bazılarının bu durumun sorumluluğunu kabul etmediklerini açıkladıklarını söyledi. Cevad El-Halisi, sloganların amacının işgal güçlerinin hoşlanmadığı grupların birbiriyle çatışmasını sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.

Saddam’ın idamının bu şekilde gerçekleşmesini planlayanların belirli oranda başarılı olduklarına değinen Cevad El-Halisi, televizyonlara yansıyan gösterilerin ve karşı gösterilerin planın tam olarak amacına ulaşamadığını gösterdiğini kaydetti.

Başkasının kötü haline sevinmek şerefli insana yakışmaz’

Iraklı Şii alim, Saddam’ın idamı konusunda konuşmamayı tercih ettiğini çünkü başkasının kötü haline sevinmenin şerefli insana yakışmayacağına inandığını belirterek, geçmişte yaşanan acıların da gerçek olduğunu ve tassuba kapılarak bunların da inkar edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Sünnilerle Şiiler arasında açılan uçurumun kapatılması için Irak halkına ve İslam Ümmeti’ne gizli ve aşikar çağrılarda bulunduklarını söyleyen Cevad El-Halisi, çatışmanın İslam Ümmeti’yle dünyadaki Amerikan hegemonyası tarafından desteklenen Siyonist proje arasında olduğuna dikkat çekti.

İslam Ümmeti’nin birlik olması halinde Siyonist projenin başarılı olamayacağını belirten Cevad El-Halisi, “Bu nedenle ümmetin içinde ırkçılık, mezhepçilik ve hizipçilik fitnelerini körüklüyorlar” dedi.

Irak ve Lübnan gibi mezhep farklılıklarının olduğu yerlerde mezhepçiliği kışkırttıklarını, Filistin gibi mezhep farklılığının olmadığı yerlerde de Hamas ve El-Fetih arasında olduğu gibi hareketler arasına fitne soktuklarını belirten Cevad El-Halisi, işgalcinin projesinin bu plana dayandığını söyledi. Şii din adamı, İslam Ümmeti’ne çağrıda bulunarak şöyle dedi: “Ben, her türlü önemsiz anlaşmazlığı bir yana bırakmalarını istiyorum. Çünkü hepsinin sonu aynı. Çünkü Allah sebepsiz yere ve bilinçsizce dinlerini parçalara ayıran bir ümmete yardım etmez.”

Sünni ve Şii alimlerin katılacağı ortak konferans

Irak’tan ve Irak dışından Sünni ve Şii alimleri bir araya getirecek bir konferans düzenlenmesi için çabaların sürdüğünü belirten Ayetullah Cevad El-Halisi, bu tür konferanslarda ortak kararlara ulaşılıp bu kararların uygulanmasının yakından takip edilmemesi durumunda sadece konferans düzenlemenin işe yaramayacağını söyledi.

Ayetullah Cevad El-Halisi kimdir?

Ayetullah Cevad El-Halisi, dedesi Muhammed El-Mehdi’nin 1911 yılında Irak’ta kurduğu Halisi Zehra Medresesi’ni yönetmektedir. Cevad El-Halisi’nin dedesi Muhammed El-Mehdi, Hindistan’a sürgüne gönderildi ve oradan İran’a geçerek ölünceye kadar İran’da yaşadı. Cevad El-Halisi’nin babası da İran’a sürgüne gitti ve 27 yıl İran’da yaşadı. Buna rağmen Halisi medresesi 1980’de Irak rejimi el koyana kadar Irak’taki faaliyetlerini sürdürmüştür. Cevad El-Halisi’nin kendisi de o yıl Irak dışına çıkmak zorunda kalmış ve 23 yıl İran, Suriye ve Lübnan dolaşmıştır. Bu süre içerisinde Cevad El-Halisi hakkında gıyabında idam hükmü verildi. Cevad El-Halisi, bugün Abdülaziz El-Hekim’in başkanlığını yaptığı Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi’nin ilk kurucularındandır. Fakat konseyin dar görüşü nedeniyle kuruluşundan iki yıl sonra konseyden ayrılmıştır
 
Dünya Bülteni



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,279 µs