En Sıcak Konular

Tüzmen'den İran'a: Ticaretin önündeki engelleri kaldıralım

27 Nisan 2009 13:10 tsi
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İran Ticaret Bakanı'na, ticaretin önündeki engelleri kaldırma çağrısında bulundu.

150 İranlı iş adamına hitap eden Tüzmen, 5 yılda iki ülke arasında 20 milyar dolar ticaret hacmi oluşacağını söyledi. Krizden en az etkilenecek ülkelerin başında İran'ın geldiğini ifade eden Tüzmen, "Yıllardır ambargodasınız. Bu yüzden az etkileneceksiniz. Ama ticaretle oynama yaparsanız o bana etki yapar. Engelleri kaldırın diyoruz. Tam tersine ihtisas komisyonları koyuyorsunuz. Bundan vazgeçmek lazım." dedi.

Crowne Plaza Otel'de yapılan 'İran ve Türkiye Arasında Ticari İlişkileri ve Yatırımları Geliştirme Semineri'nde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, şubat ayı içinde Tahran ve Meşhed'e yaptıkları ziyaretin ardından 150 İranlı iş adamını Ankara'da ağırladıklarını söyledi. Dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 1'in üzerinde küçüleceğini aktaran Tüzmen, "Dünya ekonomisinin büyüklerine baktığımızda ürkmemek mümkün değil. Japonya yüzde 6,2, Rusya yüzde 6, Almanya yüzde 5,6, İtalya yüzde 4,4, İngiltere yüzde 4,1, Fransa yüzde 3, ABD yüzde 2,8 negatif büyüme ile karşı karşıya." dedi.

Krizden en az etkilenecek ülkelerin başında İran'ın geldiğini ifade eden Tüzmen, "Yıllardır ambargodasınız. Bu yüzden az etkileneceksiniz. Ama ticaretle oynama yaparsanız o bana etki yapar. Engelleri kaldırın diyoruz. Tam tersine ihtisas komisyonları koyuyorsunuz. Bundan vazgeçmek lazım." dedi.

İran ile 5 projeyi yapmak istediklerini dile getiren Tüzmen, malların serbest dolaşımının sağlanması gerektiğini söyledi. 'Türkiye- İran arasında malların serbest dolaşımı anlaşmasını imzalayalım' çağrısında bulunan Tüzmen, hayal bile denen ülkelerle Filistin, Suriye, Fas, Mısır ile bunu yaptıklarını ifade etti. İkinci projenin ülke gümrüklerinin tek bir alan olarak düzenlenmesi olduğunu vurgulayan Tüzmen, bu projenin kısa sürede neticeleneceğini dile getirdi. Üçüncü projeyle Van Gölü Kuzey Geçiş Projesi'nin İran- Türkiye işbirliği ile tamamlanmasını amaçladıklarını dile getiren Bakan, "Bu, Avrupa ile Çin arasındaki demiryolu taşımacılığının bu koridor üzerinden kesintisiz yapılmasıdır." diye konuştu. Dördüncü projeyle iki ülke arasındaki kara yolu taşımacılığındaki kısıtlamaların ve ücretlerin kaldırılması olduğunu kaydeden Tüzmen, İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya, İran petrolünün de Karadeniz ve Akdeniz limanlarına taşınması yönünde projeler yürütüldüğünü vurguladı.

ENGELLER KALKARSA 5 SENE İÇİNDE 20 MİLYAR DOLAR TİCARET

"5 sene içerisinde 20 milyar doları rahatlıkla göreceğiz." diyen Tüzmen, bunun için karşılıklı olarak ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret etti. Tarifelerin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Tüzmen, İran'ın uyguladığı yüksek korumaların kaldırılmasını istedi. Tüzmen, "Gümrük vergilerinde sık sık artışlar oluyor. Tekstil ürünlerine konulan engeller var. Bunlar beni çok rahatsız ediyor." şeklinde konuştu. Ortak helal gıda standardı oluşturma konusunda İslam ülkeleriyle mesafe katedilemediğini kaydeden Tüzmen, bu projeyi de tamamlama çağrısında bulundu.

Ayrıca, Türkiye ile İran arasında yerel para birimleriyle ticaret yapılması konusunda büyük engel kalmadığını aktaran Tüzmen, kriz ortamında bunun yapılmasının iş adamlarını rahatlatacağını vurguladı. İran'daki bankaların Türk bankalarının teminat mektuplarını kabul etmeye başlamasını isteyen Tüzmen, gümrüklerde depoların mühürlenmek şartıyla herhangi bir fiyat farkı ve başka ücret uygulanmadan kara yolundan transit geçişlerini yapılmasının iki ülke ticaretini arttıracağını belirtti. Bakan Tüzmen, konuşmasını, Farsça İranlı iş adamlarını selamlayarak bitirdi.

İRANLI BAKAN: HELAL ÜRÜNLER İKİ ÜLKE TİCARETİNİ ARTTIRIR

İran Ticaret Bakanı Mesud Mirkazemi ise iki ülke makamlarının 20 milyar dolar ticaret için çalıştığını dile getirdi. Gümrük engellerinin kaldırılmasını her zaman istediklerini söyleyen Mirkazemi, ortak bir komite çerçevesinde Türk ve İranlı iş adamlarının sorunlarının çözülmesini istedi. Gümrüklerde tarife listesinin hazırlandığını ifade eden İranlı Bakan, "İki ülke arasında tercihli anlaşmayla 20 milyar dolarlık ticari hacmi elde etmek için diğer alanlar oluşturabiliriz." dedi.

Mirkazemi, Tüzmen'in, helal gıda teklifine sıcak baktıklarını söyleyerek, helal ürünler geliştirmenin iki ülke ticaretine büyük faydalar sağlayacağını aktardı. Konuk Bakan, "İranlı işadamları Körfez ülkeleri yerine dost ve kardeş ülkeye yatırımları arttırsınlar. Bu konuda her iki ülke yetkileri çok çaba harcıyor." diyerek sözlerini bitirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de İran'ın uyguladığı gümrük vergilerinin çok yüksek olduğunu, bunun makul seviyelere çekilmesini istedi. Büyükekşi, bu taktirde Türkiye'den İran'a kimyevi madde, ağaç, orman ve demirçelik ürünleri ticaretinin artacağını sözlerine ekledi.

cihan

 



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,811 µs