ince hesapları tutacak mı? | " /> ince hesapları tutacak mı? | "/>

En Sıcak Konular

Hükümetin ince hesapları tutacak mı?

27 Nisan 2009 11:19 tsi
Hükümetin ince hesapları tutacak mı? 'Başbakan Erdoğan, 'yola devam' veya 'yeni görev' önereceği arkadaşlarıyla ilgili karar verirken Gül'ün hassasiyetlerini' gözetecek mi?

Türkiye ve hükümet adına 'iki yıllık koca bir kayıp' dönem yaşadık.  Ülkenin gündemine Cumhurbaşkanlığı seçiminin girdiği ilk günden bu yana 'tarihi bir fırsat kaçtı.'

AKP iktidarı yüzde 47 oy alınmasına rağmen ikinci dönemde hükümet çalışmadı, çalışamadı veya çalıştırılmadı. 'Gündem dizaynı' iktidarın iş yapabilirliğini engelledi. Oysa 3 Kasım sonrasını hatırlayın. Bütün temel paradigmalarda değişim isteyen ve bu riski üstlenen hükümet; sağlık, sosyal güvenlik, demokratikleşme başta olmak üzere önemli projeler gerçekleştirdi. İşte bugün tersine çevrilmesi gereken trend budur.

Kabinede revizyon tastamam bu nedenle gündemde. Başbakan Erdoğan hem hükümette hem de parti yönetiminde ciddi değişikliklere hazırlanıyor. Bu bir 'değişim arayışı' olacak.

İnce hesaplar

Spekülasyon çok, isim totolar oynanıyor. Heyecanlı bir bekleyiş, Ankara kıpır kıpır... Siyaset kazanı uzun süre sonra ilk kez böylesine kaynıyor.

Kabinede yapılacak değişikliklerin farklı parametreleri var. Bir kere Başbakan, 'değişim ruhunu' yansıtmayı planlıyor. Adeta 'yeni bir başlangıç', 'bir kan tazelemesi' arıyor. 29 Mart seçimlerinden alınan dersin göstergesi olacak revizyon. Kimler çok çalışıyor, kimin performansı iyi, kimler halkla sıcak ilişki kurmuş, ona bakılacak.

Bu yapılırken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dengesi gözetilecek.

Başbakan Erdoğan, 'yola devam' veya 'yeni görev' önereceği arkadaşlarıyla ilgili karar verirken Gül'ün hassasiyetlerini gözetecek. Burada en önemli isimler 'içeride' İçişleri Bakanı Atalay ve Dışişleri Bakanı Babacan, 'dışarıda' Kayseri Milletvekilleri Taner Yıldız ve Salih Kapusuz olacak.
Bir diğer parametre ekonomi.

Küresel krizle mücadele döneminde Erdoğan'ın Hazine, Maliye ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı tercihleri bize kritik işaretler verecek. Nasıl kaydırmalar olacağı temel bir politika değişikliğini gösterebilir.

Ekonomiyle paralel biçimde, aynı duyarlılık dış politika alanında hissedilecek. Dünya dengelerindeki değişim, uluslararası siyasette ve ekonomideki paradigma değişimleri yeni kabinede etkisini gösterecek.

AB konusunda çok fazla marjımızın kalmadığı bir dönemdeyiz. Brüksel, Ankara'yı cesaretlendirecek yaklaşımlardan uzak. Bakalım bu nasıl yansıyacak?

Erdoğan dışarıdan bakan atamaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni kabinesini oluştururken ve partisinin üst yönetimini şekillendirirken bölgesel dengelere iyi bakar. Güneydoğu burada yine öncelikli. Herkesin zannettiğinin aksine Erdoğan 29 Mart sonuçlarına bakarak Güneydoğu politikasını değiştirmez. Tam tersine oraya ilgisini artırır. Kabinede bunu gösterir. Burada Abdülkadir Aksu ve Dengir Fırat tercihleri işaret fişeğidir.

Nimet Çubukçu'nun performansından memnun olduğunu düşünüyorum. Ama Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'i kabineye almaya çok yakındır. İki kadın bakan olursa ciddi devrimci adım atılır.
Bazı bakanlıkların ikiye bölünmesi seçeneğine mutlak bakabiliriz. Ertuğrul Günay yine kalabilir, ama Kültür ve Turizm diye ayrılınca bir kişiye daha bakanlık gelebilir. Aynı şey Enerji Bakanlığı'nda olabilir. Hilmi Güler, 'Madencilik' sorumluluğu üstlenebilir. Hepsi budur, bakanlık sayısı ikiden fazla da artmaz, o zaman Erdoğan bakanların sayısını azaltırken söylediklerini inkar etmiş duruma düşer ki, bunu asla yapmaz.

Devlet bakanlıklarında ciddi kaydırmalar, değişiklikler olacaktır.

Çok speküle ediliyor, farkındayım. Ahmet Davutoğlu ismi de çok cazip. Eminim müthiş fayda sağlar. Menderes Türel adı da öne çıkarılıyor. Ne var ki, Başbakan Erdoğan asla dışarıdan bakan ataması yapmaz. Bunu, seçimlere ve millet iradesine haksızlık olarak görür. Köşk seçimi için de bir an olsun dışarıdan bir ismi aklının köşesinden geçirmediğine eminim. Kaldı ki AKP, iki dönemdir çok büyük bir Meclis grubuna sahip. İçeriden bakan olmayı bekleyen onlarca vekil olduğu unutulmasın.

Kabinede gözetilecek bir ince hesap daha var: Bakanlar arasında liberal, muhafazakar ve milliyetçi dengesi. O da Cemil Çiçek, Kürşad Tüzmen, Zafer Çağlayan, Ertuğrul Günay'la ilgili tasarruflara bakarak anlaşılır. Ve de eğer değişirlerse onların yerine geleceklere...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ne diyor, 'Başbakan'ın teşekkürü görev vermektir.' Bakalım Erdoğan kimlere teşekkür edecek?

İsmail Küçükkaya / Akşam

Hükümette değişimin dengeleri

Haberin devamı için: Akşam

 



Bu haber 966 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,620 µs