En Sıcak Konular

İşte yeni kabine!

27 Nisan 2009 09:48 tsi
İşte yeni kabine! Gidenlerin isimleri belli oldu. Peki ya kalanlar?

Hasan Kemal / Cafesiyaset

Başbakan Erdoğan’ın seçim sonrası hazırlıklarını tamamladığı yeni kabine listesi cebinde. Ankara kulisleri son derece hareketli. Yeni kabineye dair en ilginç kulis 4 yeni bakanlığın kurulacağı ve kabinenin AK Parti’nin 3. dönem vizyonu olacağı söylentileri. İşte Cafesiyaset’in Ankara kulislerinin nabzını tuttuğu yeni kabine bilgileri:

Siyasi kulisler son haftalarda hareketli günler geçiriyor. Çünkü bazı vekillerde başlayan “Bakan olur muyum?” beklentisi kulisleri de hızlandırdı. Başbakan’a yakın kaynakların son haftalarda bu kulislerin tam göbeğinde olduğu görülüyor. Ama asıl kulisi milletvekilleri ve basın mensupları yapıyor. Bazı vekillerin Basın mensuplarıyla yaptığı özel kulisler, haber alış verişinin dışında bilgi alış-verişini de gün yüzüne çıkartıyor.

Evet, Ankara’da bugünlerde AK Partili vekillerin en çok konuştuğu gündem “Yeni kabine nasıl şekillenir?”.  En çok sorulan soru ise; “Yeni kabinede bana da görev düşer mi?”…

Başbakan kimi yazar, kime nasıl görev verir şimdilik hiç kimsenin net bildiği bir şey olduğu söylenemez. Ancak AK Parti Genel Merkezinin koridorlarında, Başbakanlık’ın odalarında ve TBMM’nin gruplarında konuşulanları sizlerle paylaşacağız. Ama önce isimleri değil, Başbakan’ın bakış açısını yazalım:

KABİNE GENÇLEŞİYOR

Kulislerde üzerinde en çok durulan nokta Başbakan Erdoğan’ın yeni kabine listesini hazırlarken; genç, tecrübeli ve başarılı isimlere yer vereceği söyleniyor. Ama listenin gençleşmesinin asıl sebebi bu değil. Asıl sebep AK Parti’yi 3. döneme hazırlamak.

2002’den bugüne bakanlık koltuğunda bulunan bir çok isim hem yıprandı hem de yoruldu. Bu nedenle Sayın Başbakan’ın eski isimlerle yeni döneme girmeyi doğru görmediği konuşuluyor.  Listeye genç isimleri alarak 2 yıl sonraki seçimler öncesinde güçlü ve başarılı bir kabine performansı sergilemek istiyor.

4 YENİ BAKANLIK KURULUYOR

Kulislerin ikinci gündemi 2007’den bugüne ayrılma çalışmaları süren bazı bakanlıkların ve ilavesi düşünülen bakanlıkların artık göreve hazır hale gelmesi olduğu ifade ediliyor. Buna göre 4 yeni bakanlık kurulacak ve kabinedeki isimlerin sayısı artırılacak.

Yeni bakanlıkların ikisinin Devlet Bakanlığı şeklinde olacağı, diğerlerininse; Yerel Yönetimler ve  Madencilik Bakanlığı olacağı konuşuluyor. Ayrılacak bakanlıklarsa; Çevre ve Orman ile Kültür ve Turizm Bakanlığı olacak.

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ DE OLACAK

AK Parti kulislerinin üzerinde durduğu en çarpıcı iddia ise yeni kabineyle başlayacak olan bazı politika değişiklikleri olacağı şeklinde.

Kulislerde AK Parti’nin kuruluş aşamasında bir ekip ve kadro hareketi olarak doğduğu ve büyüdüğü ancak o ekip ve hareketin ana nüvesini oluşturan isimlerin farklı noktalarda görev aldığı için kadronun zayıfladığı algısının hakim olduğu, bu nedenle kadro hareketi algısını güçlendirecek adımların atılacağı ifade edil.

Yeni dönemde yeni ekiple birlikte bazı politik yaklaşımlarda değişikliklere gidileceği de konuşuluyor.

ŞENER AYRILDI, GÜL KÖŞK’E ÇIKTI

Kulislerde dolaşan çarpıcı bilgilere göre Genel Merkezdeki kadronun en önemli isimleri olan Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçildiği Köşk’e çıkarak ayrılması, Abdullatif Şener’in partiden ve görevlerinden istifa etmesi, Bülent Arınç’ın ise eski etkinliğinin kalmamasının partideki ana yapıda sorunlara neden olduğu konuşuluyor.

Bunun yanında Dengir Fırat’ın, Şaban Dişli’nin görevlerinden ayrılmaları da talihsizlik olarak niteleniyor. Bu ayrılmaların AK Parti’de oluşturduğu etkiyi gidermek için bu dönemde ciddi adımların atılacağı belirtiliyor.

PEKİ YENİ KABİNEDE KİMLERE YER VERİLMESİ BEKLENİYOR?

Parti kulislerinde isim bazında da bazı bilgiler konuşuluyor. Bunun en başında partinin 29 Mart yerel seçimlerinde aldığı sonucun etkili olacağı belirtiliyor.

Buna göre seçim bölgesinde etkin olamayan, heyecanını yitirmiş, metal yorgunluğuna kapılmış isimlere “teşekkür ederiz” denilerek liste dışı kalacak.

Başbakan Erdoğan’ın; çalışkan, vizyon sahibi isimlere yeşil ışık yakacağı ve bölgesel dengeleri de yeni bakanlıklarla sağlayacağı konuşuluyor.

Buna göre yeni listede yer almayacağına kesin gözüyle bakılanlar şöyle;

Cemil Çiçek
Mehmet Ali Şahin
Murat Başeskioğlu
Ertuğrul Günay
Kürşat Tüzmen
Kemal Unakıtan
Hüseyin Çelik
Mehmet Aydın
Sait Yazıcıoğlu
Mehmet Şimşek
Mehdi Eker
Vecdi Gönül
Recep Akdağ

Listeye alınmayan Cemil Çiçek’in TBMM Başkanlığı’na aday gösterileceği söyleniyor.  Mehmet Ali Şahin içinde Grup Başkanlığı verileceği konuşuluyor.

Kulsilerde listede olmama ihtimali bulunan isimler ise şöyle:

Ali Babacan
Veysel Eroğlu
Faruk Özak



Bu haber 4,234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,862 µs