Valilerin üç kader günü | " /> Valilerin üç kader günü | "/>

En Sıcak Konular

Valilerin üç kader günü

27 Nisan 2009 09:13 tsi
Valilerin üç kader günü Türkiye'de uzun süre gündemde olan "jandarma bölgesi-polis bölgesi" tartışmasının sonuçlandırılmasında kritik üç güne girildi.

Bakanlar Kurulu'nun 25 Mart'ta yaptığı değişiklikle jandarmanın görev bölgelerinin belirlenmesinde, kaymakam ve valiler yetkili kılındı. Bakanlar Kurulu genelgesine göre vali ve kaymakamların 30 Nisan 2009 Perşembe günü mesai bitimine kadar ilçe ve illerdeki "jandarma-polis" bölgesi ayrımlarına ilişkin son kararları vermeleri gerekiyor.

Ancak başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı illerde sorun yaşandığı ve bu konudaki nihai kararların henüz verilmediği öğrenildi. Konunun yarın toplanacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) gündeminde de ele alınması bekleniyor. Türkiye'nin AB uyum protokolünde de yer alan düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra kaymakam ve valiler çalışma başlattı.

VALİLER İNİSİYATİF ALAMIYOR

İlçelerde kaymakam, illerde valilerin başkanlığında toplanan komisyonlarda belediye sınırları içinde kalan bölgelere ilişkin "yetki" çalışması yapıldı. Ancak bazı il ve ilçelerde Jandarma ve Emniyet yetkililerinin de bulunduğu komisyonlar "yetki" konusunda uzlaşmaya varamadı. Kaymakam ve valilerin de bu konuda inisiyatif almadıkları belirlendi.

Aralarında Ergenekon soruşturmasıyla gündeme gelen bazı bölgelerde de hala bu yetki paylaşımı yapılmadı. İstanbul'da Beykoz, Büyükçekmece ve Şile ilçelerindeki bazı alanlarla, Ankara'da ODTÜ, Beysukent, Bilkent, Ümitköy ve Çayyolu bu bölgelerden. Van'da 100. Yıl Üniversitesi ve sahil şeridi bölgesi, Samsun'da otogar ve 19 Mayıs Üniversitesi bölgesi, Antalya Serik, Alanya, Gazipaşa ilçelerindeki bölgeler, Muğla Bodrum ilçesi Torba Mahallesi bölgesine ilişkin kararlar henüz alınmadı. Bu bölgelerde jandarma ve polisin zaman zaman "yetki" sorunu yaşadığı belirtildi.

Genelkurmay: Görüşümüz Dikkate Alınmadı

Jandarma Teşkilatı Görev ve Yönetmeliği'nde değişiklik yapan ve jandarma bölgesinde Jandarma Genel Komutanı'nın inisiyatifini yeniden düzenleyen Bakanlar Kurulu kararını Genelkurmay eleştirmişti. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "Jandarma Genel Komutanlığı'nın görüşünün tam olarak dikkate alınmadığını söyleyebilirim" demişti.

Mutlu Çölgeçen/Sabah



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,700 µs