27 Nisan oyunu! | " /> 27 Nisan oyunu! | "/>

En Sıcak Konular

Demirel'in 27 Nisan oyunu!

27 Nisan 2009 08:44 tsi
Demirel'in 27 Nisan oyunu! 27 Nisan 2007'deki son askerî muhtırayı hazırlayan günlere ilişkin önemli ayrıntılar gün yüzüne çıkıyor. Demirel, 27 Nisan öncesi DYP'lileri tek tek çağırıp 'Meclis'e girmeyin' demiş...

Cumhurbaşkanı seçimi için en az 367 milletvekilinin TBMM Genel Kurulu'nda bulunması gerektiği yönündeki iddiayı destekleyen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in DYP'li yöneticileri tek tek çağırıp 'Meclis'e girmeyin' diye uyardığı ortaya çıktı. 
 

Dönemin DYP milletvekili Ümmet Kandoğan, önceleri 'girelim' düşüncesinde olan yöneticilerin Demirel ile görüştükten sonra 'girmeyelim' düşüncesini savunduklarını söyledi. Eski DYP lideri Mehmet Ağar ve birçok yöneticinin bu şekilde fikir değiştirdiğini belirten Kandoğan, "Parti olarak girme düşüncesindeydik. Ancak Demirel'in Ağar üzerinde çok yoğun baskısı vardı. 23 Nisan 2007 günü törenlerden döndük, Demirel Ağar'ı telefonla aradı. Meclis'e girmemeleri gerektiğini söylüyordu. Demirel, o akşam ise Ağar'ı Güniz Sokak'taki evine çağırdı. Ertesi günden itibaren Ağar net bir dille 'girmeyelim' diyordu. Aynı şekilde birçok Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Demirel'le görüştü ve fikirleri değişti." dedi.

DYP ve Anavatan'ın cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmayarak milletin gözündeki itibarını yitirdiğini belirten Kandoğan, iki partide de önceleri var olan 'girelim' düşüncesinin zamanla değişmesinin altında ciddi dış baskılar olduğunu düşünüyor. Kandoğan, oylama öncesindeki son günleri şöyle anlattı: "25 Nisan günü GİK toplantısı yaptık. Ağar bana, 'Lütfen toplantıda görüş beyan etme.' dedi. Diğer üyeleri girme noktasında ikna etmemden korkuyordu. 26 Nisan günü Ağar ve 7 genel başkan yardımcısıyla toplantı yaptık. 'En azından parti kararı almayalım, isteyen girsin.' dedim. Ağar bunu da kabul etmedi. O gün YÖK Başkanı'na bir suikast girişimi olmuştu, tamamen provokasyondu. Bu olay girmeme konusunda ciddi etki yaptı. Ağar ve Mumcu'ya Silahlı Kuvvetler üzerinden de çok ciddi baskılar geldi."

DYP milletvekili olarak cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasına girmemesi konusunda Mehmet Ağar'ın da kendisine çok baskı yaptığını belirten Kandoğan, oylamaya birkaç saat kala Ağar'la 'boğaz boğaza kavga ettiklerini' bildirdi. Kandoğan, "Ağar, Meclis'te basın toplantısı yaptı 'girmeyeceğiz' diye. Ben ayağa kalktım, 'gireceğim' dedim. Sonra birlikte Ağar'ın odasına gittik. Ağar'la boğaz boğaza yarım saat kavga ettik. Ağar sapsarı kesildi, yüzünden terler akıyordu. Ben 'girelim, girmezsek parti biter' diyorum. O ise 'girme' diyordu. Yanımızda parti yönetiminden 6 arkadaşımız vardı. Oylamaya 5 dakika kala odadan ayrıldım, diğer arkadaşlar koluma girdi 'gitme' dediler, beni engellemeye çalıştılar." diye konuştu.

Bildiri, demokrasi bilincini artırdı

Emre AKÖZ

27 Nisan bildirisi, demokratik açıdan vahim ve tam bir skandaldır; ama Türkiye'ye fazla bir şey kaybettirmemiştir. Kararsız birçok insan, 22 Temmuz'da sandığa "inadına AK Parti!" diyerek gitti. Galip gelen demokrasi oldu. Bildiri, demokratik süreçlere zarar vermesine rağmen, demokrasi bilincini artırdı. O bildiriyi yayınlayanlar ise TSK tarihine ne yazık ki kara bir sayfa ekledi. O dönemde bildiriye destek verenlerin, bugün birer 'Ergenekon dostu' olması, tesadüf değil tabii ki! Normal bir demokraside, Genelkurmay başkanı anında görevden alınır. Ancak bizimki tuhaf bir ülke: Cumhurbaşkanı Sezer bildiriden memnundu! O şartlarda hükümet en doğru işi yaptı. Her 'höt' diyene, 'peki' dersen, muktedir olamazsın.

27 Nisan süreci 'darbeler tarihi'ni bitirdi

HASAN CELAL GÜZEL

Gece yarısı yayınlanan e-muhtıra tamamen antidemokratikti. 21. yüzyılda böyle bir dayatma Türkiye'ye yakışmadı. Halk demokratik tepkisini gösterdi; AK Parti'nin oyları ciddi oranda arttı. Ardından Ergenekon soruşturması başladı ve yeni süreç, darbeler tarihini bitirdi. 27 Nisan'a kadarki bütün darbelerde ne yazık ki hükümetler sessiz kalmıştı. İlk defa Erdoğan hükümeti bu muhtıraya karşı son derece sert, demokratik ve hukukî bir tepki gösterdi. Bunu gerçekten çok takdir ettim.

Halk, oyunu 22 Temmuz'da sandıkta bozdu

Nazlı ILICAK

Bildiri, Türkiye'de alışık olduğumuz 'askerin siyasete müdahalesinin' tipik bir örneğiydi. Yayınlanan metin, sadece, cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili değildi. Bu tür darbeler, Türkiye'ye çok şey kaybettirdi. Siyasetin alanı daraldı; değerli politikacılar saf dışı bırakıldı. Aydınların bir bölümü, seçim sandığına güvenini yitirdi ve ufacık bir bunalımda, çözümü askerin müdahalesinde görmek âdet haline geldi. Ancak halk sandıkta bu oyunu bozdu. Askerin siyasete müdahalesini hoş karşılamadığını 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti'ye verdiği oylarla gösterdi. Siyasete müdahalenin ters sonuçlar doğurduğu görüldü. Bu da toplum mühendisleri üzerinde caydırıcı etki yaptı.

Süreçten, müdahaleyi yapanlar zararlı çıktı

MEHMET ŞANDIR

Bazı çevrelerin işbirlikçi tavırları, o günkü müdahalenin zararını büyütmüştür. Bu müdahaleden kârlı çıktığını düşünenler, toplamda zarar ettiklerini görmüşlerdir. Millet, kendi geleceğine, kendi özgür iradesiyle karar vermelidir. 27 Nisan e-muhtırası, milletin korkularını artırmıştır. Bu sebeple biz, sebebi ne olursa olsun, sahibi kim olursa olsun milletin kendi geleceğine kendi özgür iradesiyle karar vermesini etkileyecek her tavrı, her müdahaleyi demokrasimize karşı, milletimize karşı bir yanlışlık olarak görmekteyiz.

zaman



Bu haber 935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs