En Sıcak Konular

“O açıklama devletin!”

0 0 0000 00:00 tsi
“O açıklama devletin!” MİT Müsteşarı Emre Taner’in açıklamaları tartışma yaratmışa benziyor. Yaşar Okuyan “MİT tarihinde bir ilk, Başbakan’ın haberi var mı?” diye sorarken, iyibilgi, Taner'in açıklamalarını emekli meslektaşı Mahir Kaynak’la konuştu

Bu sabah gazetelere göz attığınızda basın dünyasının bu işe biraz şaşırdığını görebilirsiniz. Kimisi MİT Müsteşarı’nın açıklamasını “istihbarat doktrini” olarak yorumlarken, kimileri açıklamayı sütunlarında “MİT’ten sürpriz çıkış” olarak verdi.

Bekle-gör politikası yanlış

Aslına bakılırsa Emre Taner’in yaptığı açıklama önemli mesajlarla dolu. Öncelikle önemli bir yaklaşım farkını ortaya koyduğu kesin. Taner, sadece yakın gelecekte kimi ülkelerin karşı karşıya kalacağı tehlikeyi ortaya koymuyor. Ayrıca Türkiye’nin bu tehlikeyi bertaraf etmek için hazırlıklı olduğu izlenimini veriyor. Dahası Taner’in ortaya koyduğu yaklaşım, belki de uzun bir süredir şikayet edile gelen bir politikanın artık sona ereceği imasını taşıyor. Uzun bir süredir dünya gelişmelerine karşı Türkiye’nin aktif olmadığı, sürekli savunmada kaldığı şeklinde eleştiriler yöneltiliyordu. Ancak Taner’in açıklaması bu eleştirilere bir yanıt mahiyetinde ve bundan sonra nasıl tertibat alınacağının da ipucunu veriyor: Bekle-gör politikası yanlış!

Okuyan’dan Başbakan’a MİT sorusu

Elbette, Taner’in söyledikleri yeni açılımlar getiriyor ve her yeni açılım beraberinde kimi eleştirileri de toplayabilir. MİT Müsteşarı’nın açıklaması şimdiden bir tartışma açar mı bilinmez. Ancak HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, her ne kadar Taner’in açıklamaları ile ilgili bir eleştiride bulunmasa da, Başbakan’a bir soru yöneltti. Okuyan “80 yıllık MİT tarihinde böyle bir açıklama ilktir. MİT'in tarihinde, geleneğinde böyle bir şey yoktur. Bunun kamuoyunun önüne getirilmesindeki sebep nedir? Bu kamuoyunun gündeminde değil, devletin gündeminde olması lazım gelen bir konudur” dedi.

Peki, MİT Müsteşarı’nın açıklamaları ne anlama geliyor? Konuyu “bir bilen”e sormak isteyen iyibilgi, emekli istihbarat yetkilisi Prof. Dr. Mahir Kaynak’a ulaştı.

“Bir doktrinden daha fazlası”

Kaynak Emre Taner’in açıklaması ile ilgili “bu bir doktrin mi?” sorumuza “Hayır, bence daha fazlası” cevabını veriyor. Kaynak, Taner’in tehditler ve dünyadaki sorunların halihazırda anladığımız gibi olmadığını söylediğini ve haklı olduğunu belirtiyor. Kaynak “Teşhisler doğru, katılıyorum” diyor. Uluslar arası gelişmeleri hala Soğuk Savaş mantığı ile açıklamaya çalışmanın Türkiye’yi geriye götüreceğini ve sağlıklı politikalar geliştirmesini engelleyeceğini belirten Kaynak, Taner’in de bu gerçeği dile getirerek “şartlar değişti” dediğini vurguluyor.

“Açıklama devletin”

Yaşar Okuyan’ın bugün dile getirdiği soruyu hatırlattığımız Mahir Kaynak, Okuyan’a katılmıyor. Kaynak “Emre Taner’i tanıyorum” diyor ve ekliyor: “Emre Taner devletin ne olduğunu bilen birisi. ‘Vatanı tek başıma kurtaracağım, her şeyi ben biliyorum, siz hiç bir şey bilmiyorsunuz’ havasında asla değil. Emre Taner’in devlet adabını yerine getirdiğine eminim.” “Yani Başbakan’ın haberi var” diye soruyoruz. Kaynak açıklamanın devletin açıklaması olduğunu vurgulayarak “gerekli kurumların bu düşünceyi paylaştığından eminim” diyor.

İstihbarat savaşları başlar mı?

Peki, Emre Taner’in yaptığı açıklama ne anlama geliyor? Kaynak, önümüzdeki dönemde çok ciddi değişiklikler olacağını, haritaların değişeceğini vurguluyor. Normalde büyük değişikliklerin büyük savaşlar sonrasında meydana geldiğini, ancak bu değişimin savaş sonrasında meydana gelmeyeceğini, işte bu yüzden istihbarat savaşlarının ağırlık kazanacağını vurguluyor. “Toplumların yönlendirilmesi her zamankinden çok önem kazanacak” diyen Kaynak, “Türkiye de buna göre tavrını alıyor” diyor. Ayrıca Kaynak, Amerika’nın yeni Savunma Bakanı’nın da bir istihbaratçı olduğuna dikkat çekiyor.

iyibilgi.com



Bu haber 279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,255 µs