En Sıcak Konular

Haberal'ın hastanesinde yolsuzluk

25 Nisan 2009 13:50 tsi
Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde tespit edilen 7 bin 797 yolsuzluğun ayrıntıları ortaya çıkıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hastanede yaptığı denetimlerde ilginç usulsüzlüklere rastlandı. Başkent Hastanesi'ndeki yolsuzluklarla devletin 994 bin 748 lira zarara uğratıldığını tespit eden müfettişler, bir hastadan 38 diş çekildiğini ve bunların 38 kez devlete fatura edildiğini belirledi. Yine müfettiş raporlarına yansıyan başka bir iddiaya göre erkek hastaya; sadece kadınlarda görülen menstürasyonun (adet) yokluğu, azlığı ve seyrekliği tanısı ile 3 kez tedavi edildi. Müfettişler hastanenin SGK sözleşmesinin iptalini istedi.

SGK'nın geçtiğimiz aylarda Ankara'da üniversite ve özel hastanelerin bulunduğu 14 sağlık kuruluşuna yaptığı incelemelerde ilginç sonuçlar çıktı. Söz konusu hastanelerin hepsinde 2 milyon 250 bin TL değerinde devlet zararı tespit edilirken, bunun 994 bin 748 lirasını Başkent Üniversitesi'nin yaptığı belirlendi. Ergenekon'un 12. dalgasında tutuklanan Prof. Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu hastanede yapılan incelemelerde Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki 234 farklı kuralın 7 bin 797 kez ihlal edildiği müfettiş raporlarına yansıdı. Rapora yansıyan usulsüzlüklerin ayrıntıları ise 'bu kadar da olmaz' dedirtecek cinsten. E.Ç isimli sigortalıya diş hastalıkları tedavisi uygulanmış. Müfettişin tespitlerine göre bir insanın ağzından 38 adet diş çekimi mümkün olmadığı halde, 38 adet diş çekimi devlete fatura edilmiş. 20 lira tutarındaki diş çekimi işlemi 38 kez faturalandırılmış.

ERKEK HASTAYA KADIN HASTALIĞI TEDAVİSİ

R.Ç isimli hasta erkek olmasına rağmen kadın hastalıkları ve doğum bölümünde 3 kez tedavi yapılmış. Müfettiş raporuna göre, menstrüasyonun (adet) yokluğu, azlığı ve seyrekliği tanısı ile hastanın cinsiyetine uygun olmayarak fatura düzenlenmiş. Raporda söz konusu rahatsızlık için 'bu hastalık sadece kadınlara özgüdür.' ifadeleri yer alıyor.

H.T isimli sigortalıya ise 612,48 lira tutarında bir adet göğüs tüpü takılmasına rağmen iki adet takılmış gibi SGK'ya fatura edildiği iddiası yine raporlara girdi. 31 yaşında ve 2007'de çocuk doğuran kadın hasta, yaşına uygun olmayarak iki ayrı tarihte çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünde rutin kontrolden geçirilmiş.

994 bin 748 LİRA HASTANEDEN TAHSİL EDİLDİ

SGK'nın Başkent Hastanesi'ndeki denetimlerde tespit edilen usulsüzlükler sonucu ortaya çıkan 994 bin 748 lira devlet zararı hastaneden tahsil edildi.

NORMAL HASTALAR HEPATİT B'LİLERLE AYNI SALONDA DİYALİZE SOKULMUŞ

Hastane üzerinde yapılan incelemelerde hasta haklarının ihlali yönünde de sonuçlara ulaşıldı. Buna göre; söz konusu hastanede Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliğe aykırı olarak ilgili uzman doktor olmadan hastaların diyalize sokulduğu tespit edildi. Yasak olmasına rağmen pratisyen hekimle hastaların diyalize alındığı belirlendi. Hepatit C'li olmayan hastanın Hepatit C'li hastalarla diyalize sokulduğu, Hepatit B taşıyan hastalar için ayrılmış salonda Hepatit B taşımayan normal hastaların tedavi edildiği ortaya çıktı. Vatandaşların sağlığını tehlikeye atan uygulama müfettiş raporlarına şöyle yansıdı: "Nefroloji uzmanı veya çocuk nefrolojsi uzmanı veya sertifikalı iç hastalıkları uzmanı veya sertifikalı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı veya sertifikalı bir hekimden herhangi birisinin mevcut olmadığı sadece sertifikası olmayan pratisyen bir hekimin bulunduğu seans salonunda, Hepatit C taşımayan, 16 yaşında bir kız çocuğunun da diyaliz tedavisi aldığı Hepatit B taşıyan hastalar için ayrılmış salonda Hepatit B taşımayan normal hastaların diyaliz tedavisi aldığı tespit edilmiştir."

MÜFETTİŞ: HASTANENİN SGK İLE SÖZLEŞMESİ FESH EDİLSİN

Müfettişler raporun sonuç bölümünde SGK zararının hastaneden tahsilinin yanı sıra hastanenin SGK ile olan sözleşmesinin fesh edilmesini önerdi. Müfettişin önerisinin hayata geçmesi halinde Başkent Hastanesi sigortalı hastalara bakamayacak.

Samanyoluhaber



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs