o silahlarla ilgili izahat verecek mi? | " /> o silahlarla ilgili izahat verecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay o silahlarla ilgili izahat verecek mi?

25 Nisan 2009 11:32 tsi
Genelkurmay o silahlarla ilgili izahat verecek mi? 'Bu askeri depolardan çalınan silahlara Genelkurmay Başkanlığı ‘namus’ olarak yaklaşmalı; yaptığı araştırma ve soruşturmanın sonucundan kamuoyunu her daim bilgilendirmeli ve bize böyle hırsızlıkların bir daha olmayacağının garantisini gösterm

İsmet Berkan / Radikal

Topraktan fışkıran silahlar ve Genelkurmay'ın sorumluluğu

Genelkurmay Başkanlığı’nın Türkiye’ye bir açıklama borcu var. Çünkü, toprağın altından çıkan silah ve mühimmat, kime ait olursa olsun, sonuçta Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinden çıkmış olması gereken şeyler.
Genelkurmay, bu silah ve mühimmatın kendi depolarından çalınıp çalınmadığını, bu hırsızlığın nasıl yapıldığını ve hangi denetim eksikliğinin bu hırsızlığı kolaylaştırdığını bütün kamuoyuna anlatmalı, benzer durumların bir daha tekrar etmemesi için alınan önlemleri de vakit geçirmeksizin açıklamalı.
Bu aşamada, askeri gizliliğin çok da fazla anlamı yok; hatta tam tersine gizlilik perdesi, eğer varsa başka yerlerdeki bu çeşit hırsızlıkların ortaya çıkarılmasını güçleştirmekten başka işe yaramaz.
Bu silah ve mühimmat, her kim tarafından ordu depolarından çalındıysa, herhalde müzede sergilenmek üzere çalınmamıştı. Bunlar ya bizzat hırsızlığı yapanlar tarafından ya da o hırsızların vereceği/satacağı kişiler tarafından bir yerlerde kullanılacaktı.
Birileri ölecekti, başka birileri yaralanacaktı. Yakalanan her silah ve mühimmat bazı canların kurtulması anlamına geliyor, unutmayın.
Bu silahlarla yapılacak provokasyonlar sayesinde kim bilir hangi hayatlar kararacak, demokrasimiz zor bela ve kâğıt üstünde var olmaya devam etse bile kim bilir kaç milyonumuzun daha iyi bir hayata erişme hedefi belirsiz bir geleceğe ertelenecekti?
Türkiye, sağında solunda ağır silahlı çatışmaların, saldırıların yaşandığı bir ülke olacak, bizler bir ‘güvenlik devleti’nde yaşamaya devam edecek, hatta devletimizden en önce güvenliğimizi talep eder hale gelecektik. Yani demokratik haklarımızdan kendi isteğimizle vazgeçecektik; sırf bu silah ve mühimmat (ve kim bilir nerede gömülü durmaya devam eden diğerleri) yüzünden.
***
20 yaşına ulaşmış her erkek vatandaş gibi ben de askerlik yaptım. Bize eğitimimiz sırasında ‘Silahın askerin namusu olduğu’ söylendi.
Eğer silah askerin namusu ise herhalde bu durum sadece zorunlu askerlik görevi yapanlar
için geçerli değildir; Genelkurmay Başkanı’ndan asker öğrencisine kadar herkes aynı namus sorumluluğuna sahip olmalıdır.
Bu askeri depolardan çalınan silahlara Genelkurmay Başkanlığı ‘namus’ olarak yaklaşmalı; yaptığı araştırma ve soruşturmanın sonucundan kamuoyunu her daim bilgilendirmeli ve bize böyle hırsızlıkların bir daha olmayacağının garantisini göstermelidir.
***
Bakın iki gündür İstanbul Poyrazköy’deki kazılarda bulunan silahlarla Ergenekon arasında doğrudan bir bağlantı kurmuyorum; çünkü böyle bir karinem olsa da bilgim yok. Ve samimiyetle ümit ediyorum ki, inşallah bu silahlarla Ergenekon arasında bir irtibat da çıkmaz.
Ancak silahların Ergenekon’la irtibatının çıkmaması durumu hafifletmez. Çünkü sonuçta bulunanlar ‘vahim’ nitelikli silah ve mühimmattır; bunlar mutlaka kullanılmak veya verilmek/satılmak üzere o depolardan çalınmış şeylerdir; bu buluntular sayesinde belki onlarca insanın hayatı da kurtulmuştur.
Silahlarla Ergenekon arasında ciddi bir irtibat çıkması halinde ise durum çok vahim olacaktır. Genelkurmay Başkanlığı, şimdiden kendini bu ihtimale göre de hazırlamalı, kamuoyuna hesap vermelidir.



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs