En Sıcak Konular

Nükleer yarışında neler oluyor?

25 Nisan 2009 10:43 tsi
Nükleer yarışında neler oluyor? Komisyon'un olumsuz kararını kimler, neden sakladı?

Rus-Türk konsorsiyumunun nükleer teklifini değerlendiren Komisyon, fiyatı Rusya'daki en pahalı benzerinden bile 2 kat yüksek buldu..

Tek teklif ve yüksek fiyatla tartışma konusu olan nükleer santral ihalesinde Komisyon'un, "Rusya'daki en pahalı benzerinin bile iki katı para istiyor" sonucuna vararak olumsuz karar verdiği ortaya çıktı. Kararın 8 Nisan'da alınmasına karşın, olumsuz karar işleme sokulmayarak, kararın değiştirilmesi ve sonucun onaylanması için Yarışma Komisyonu'na "baskı" yapıldığı iddia edildi. ANKA'nın haberine göre, Komisyon kararından dönmeyince, teklifin kabul edilemeyeceğini ortaya koyan karar metninin yumuşatılması istendi. Komisyon görüşünden vazgeçmeyince, gereği bakanlık tarafından yerine getirilmedi. Teklif veren JSC Atomstroyexport, JSC İnter Rao Ues (Rusya) ile Ciner Grubu'na bağlı Park Teknik Elektrik Madencilik ortaklığının, santral yapımının kendilerine verilmesi karşılığında, yarışmayı düzenleyen TETAŞ'a Hazine'ye aktarılmak üzere 15 yıl boyunca kardan yüzde 10 pay teklif ettiği de ortaya çıktı. Rus-Türk konsorsiyumunun fiyat teklifinde, ağırlıklı ortalaması 20.79 cent/kWh olan elektrik satış tutarının başlangıç yılı olan 2016'da 26.92 cent olarak başlayıp, 2030'da 15.72 cent'e inen bir çizgi izleyeceği aktarıldı.

DÜNYADA 2-7 CENT
Dünyada ise toplam üretim maliyet tahminlerinin 2-7 ABD Cent/kWh aralığında olduğu açıklandı. Teklife göre, toplam satış tutarı 86.4 milyar dolar, indirgenmiş satış tutarı 44.7 milyar dolar olarak bildiren kararda, Novovoronezh II, Leningrad II, Baltic, Nizhegorod santralları verileri ile karşılaştırma yapılarak, şu yorumda bulunuldu: "Rusya'daki benzer santralların kurulu güç birim yatırım maliyetleri bin 958 ile 3 bin 250 dolar/kWh aralığında olup, teklif edilen kurulu güç birim yatırım maliyeti, en pahalı olanın iki katına yakındır."

Sabah



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,982 µs