En Sıcak Konular

Büyük sermaye neden iktidara karşı?

25 Nisan 2009 09:53 tsi
Büyük sermaye neden iktidara karşı? Mahir Kaynak gündemi sarsacak iddialarda bulundu.

Mahir Kaynak / Star

Ortamı gerginleştirmeyelim 

Şu anda olayları tek başına incelemek ve haklılık haksızlık tartışması yapmak yerine genel bir değerlendirme yapmak ve bütünü kapsayacak bir politika oluşturmak gerektiğini düşünüyorum.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında oluşturulan tahterevalli siyaseti göründüğünden daha geniş bir alanda etkisini hissettirecek. Tercihimiz Azerbaycan lehine olursa yönümüz Orta Asya’ya dönecek ama Batı olumsuz bir tavır sergileyecek ve etki alanımız sınırlandırılacak. Bu konuda Rusya ile ABD arasında bir uzlaşma olup olmadığı sorgulanmalı. Eğer Ermenistan’la uzlaşıp Azerbaycan’ı küstürürsek etki alanımızın Güney ve Kuzey Batı yönünde genişlemesinin istendiği anlaşılır. Kafkasya politikamızın ülke içi dengeleri de önemli ölçüde etkileyeceği anlaşılıyor. Şu soruya cevap aramanın uygun olacağını düşünüyorum; CHP’nin Ermenistan’a yönelik olumlu yaklaşımlara karşı çıkması sadece dış politika temelinde mi yoksa bu politikadan yana olanları, bu sorundan bağımsız olarak, hedef mi aldığı?

Ergenekon soruşturmasının genişlemesi hukukun bir gereği olabilir ve bu konuda yorum yapamayız ama gelişmelerin hangi siyasi sonuçları yaratacağını irdeleyebiliriz. Soruşturma genişledikçe ülke içindeki önemli güç odaklarının bunu bir bahane olarak kullandıkları ve iktidar yönelik geniş bir cephe oluşturdukları gözleniyor. Geçmişte iktidarı destekleyen büyük sermayenin ve onların yönlendirdiği medyanın karşı safa geçmeleri güncel olaylarla açıklanamaz. İktidarın hangi politikalarına ne sebeple karşı çıktıkları sorgulanmalıdır.

DTP Kürt sorununda atılan her olumlu adıma sertlikle karşılık veriyor. Siyasi açılımların ardından ordunun olumlu yaklaşımı ortamı yumuşatmak yerine gerginleştiriyor. DTP yöneticileri bu sorunu ülkenin tümüne ait olmaktan çıkaracak bir politika izliyor. Kendilerini farklı bir aktör sayıyor ve bir bütünün sorunlarına çare aramak yerine pazarlık masasındaki taraf konumuna gelmeye çalışıyor. Yani talepleri sadece Kürt kimliği ve bireysel haklarla sınırlı değil. Asıl amaçları bunları kullanarak siyasal bir güç elde etmek olarak görünüyor. Daha açık bir ifade ile bölgede merkezi yönetimin yetkilerinin sınırlandırılmasını ve bu yetkilerin kendilerine devredilmesini istiyor. Yani Kürdü Kürt yönetir diyorlar ama böyle bir yönetimin demokratik olup olmayacağını sorgulamıyorlar. Eğer töreye uygun bir yönetim gerçekleştirilirse Orta Çağı yaşatacaklarına şüphe yok.

Ülkemiz ciddi bir dönemi yaşıyor. Bu dönemde en anlamsız tavır gerginliği artıracak söylemler ve davranışlardır. İktidarla muhalefet arasında makro politikalarda uzlaşma sağlanmalıdır. İktidar bu konularda kendi içindeki tutarlılığı pekiştirmek için kabine revizyonunu bir fırsat olarak değerlendirebilir. Güneydoğu sadece bir toprak olarak değil halkıyla da bir bütünün parçasıdır ve bu halkın büyük ver güçlü bir devletin vatandaşı olmaktan şikayeti yoktur. Memnun olmayanlar bu halkı kullanarak güç peşinde olanlardır.



Bu haber 1,684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,425 µs