nalına, hem mıhına' | " /> nalına, hem mıhına' | "/>

En Sıcak Konular

'Hem nalına, hem mıhına'

25 Nisan 2009 09:30 tsi
'Hem nalına, hem mıhına' 'ABD Başkanı, Erivan’a karşı, “soykırım dedim”, Ankara’ya karşı ise, “demedim” diyebilir.'

Fikret Bila / Milliyet

Gül-Aliyev mutabakatı

Türk Dışişleri, Ermenistan’la bir mutabakata varıldığı ve bir yol haritası çizildiğini açıkladıktan sonra gözler Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e dönmüştü. Aliyev’in vereceği tepki merak ediliyordu. Beklenti, Aliyev’in Türkiye-Ermenistan mutabakatına tepki göstermesi yönündeydi. Ama öyle olmadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki gün Aliyev’i telefonla aradı. Azerbaycan kamuoyunun gösterdiği tepkiye rağmen iki devlet başkanının, çalışmalarının iki ülke lehine olduğu konusunda mutabık oldukları açıklandı.

Anlayış birliği
Görüşmenin perde arkasına bakıldığında, iki devlet başkanı arasında bir anlayış birliği olduğu görülüyor. Çankaya’ya yakın kaynaklara göre, bu anlayış birliğini şöyle özetlemek mümkün:
“Her iki ülke karşılıklı olarak sorunların çözümüne zarar vermeyecek. Türkiye, Yukarı Karabağ sorununun çözümünü olumsuz etkilemeyecek; Azerbaycan da Türkiye’nin Ermenistan ve ABD ile ilişkilerine zarar verecek bir davranışta bulunmayacak. Konulara sadece Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan’ın karşılıklı sorunları biçiminde yaklaşılmayacak, tüm Kafkasya bölgesine barış ve huzurun hakim kılınması amaçlanacak.”

Türkiye’nin katkısı
Aliyev’i memnun eden en önemli gelişme, Türkiye’nin, ABD’nin Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda angaje olmasına katkıda bulunması. Ankara’nın temasları sonucu ABD Başkanı Barack Obama’nın bu sorunun çözümünün hızlandırılması yönünde destek olacağını açıklaması, iki ülke tarafından da önemseniyor. Türkiye’nin Ermenistan’la mutabakata varmasının, Obama’nın bu tutumunu güçlendireceği beklentisi var. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un ve Fransa’nın da benzeri yönde bir açıklama yapması, Yukarı Karabağ sorununun çözümünü dünya gündemine taşımış oldu. Aliyev’in memnuniyeti buradan kaynaklanıyor.

Tiflis’e gerek yok
Türkiye ile Ermenistan’ın vardığı mutabakatın uygulanmasına gelince...
“Son Ermeni askerinin Yukarı Karabağ’dan ayağını çektiği an Türkiye-Ermenistan sınırı da açılır” gibi dakika dakika uygun adım beklentisi gerçekleri yansıtmıyor. Ancak aynı anda olmasa da, karşılıklı adımların atılması söz konusu...
Mutabakat paketinin bir ayağı olan diplomatik ilişki gerçekleştiğinde ise geçiş dönemi için tarafların önce Gürcistan’ın başkenti Tiflis üzerinden diplomatik ilişki kurmaları da beklenmiyor. Diplomatik ilişki kararı alınırsa doğrudan büyükelçiliklerin açılması daha yüksek bir olasılık.

Sınırın tanınması ve açılması
Çankaya’ya yakın kaynaklara göre, Erivan’ın “Türkiye sınırını tanıyorum” diye açıklama yapması gerekmiyor. Sınırın açılması zaten bu anlama geldiği gibi, Ermenistan’ın AGİT bünyesinde olması, sınırı tanımasıyla eş anlamlı. Ayrıca Sovyetler Birliği’nin ardılı olarak Ankara ile Moskova arasında yapılmış anlaşmaları da tanımış olacak. Türkiye-Ermenistan mutabakatının Yukarı Karabağ sorununun çözümüne ilişkin girişimleri hızlandırdığı Bakü tarafından da kaydedildi. Gül-Aliyev mutabakatı da bunun kanıtı.

Obama “soykırım” dedi mi?
Dün akşam saatlerinde Obama, beklenen konuşmasını yaptı. Ancak, “soykırım” sözcüğünü kullanıp kullanmadığı konusunda da Ankara’da bir tartışma başladı. Obama, İngilizce olarak “soykırım” demedi. Ancak, konuşmasında Ermenice “Büyük Felaket” kavramına yer verdi. “Büyük Felekat” ifadesi, Ermeniler tarafından “soykırım” yerine kullanılıyor. Bu durumda Obama, “soykırım” dedi mi demedi mi tartışması süreceğe benziyor. Obama açısından bakıldığında ise, “hem nalına hem mıhına” yöntemini kullandığı söylenebilir. ABD Başkanı, Erivan’a karşı, “soykırım dedim”, Ankara’ya karşı ise, “demedim” diyebilir.



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,701 µs