En Sıcak Konular

Hanta virisü için paniğe gerek yok!

24 Nisan 2009 19:41 tsi
Bartın ve Zonguldak'ta rastlanılan hanta virüsünün, insandan insana bulaşmadığı,panik yapılacak bir durum olmadığı belirtildi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç.Dr. Güven Çelebi, Bartın Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Müdürü Dr. Birol Aksu ile birlikte Bartın Televizyonunda Türkan Aydın tarafından sunulan, "Yaşam ve Sağlık" programında hanta virüsü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doç.Dr. Güven Çelebi ve Bartın Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Müdürü Dr. Birol Aksu, Bartınlıları hanta virüsü konusunda bilgilendirdi.

TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIK

ZKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç.Dr. Güven Çelebi, hanta virüsünün tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bilgilendirilmesi ve kaygıları, kuşkuları varsa giderilmesi için eğitim programları düzenledik. Şubat ayından itibaren hanta virüsü gündemimize düştü. Bu virüs hastalıklara yol açıyor. Kırım Kongo gibi, grip gibi bir virüs. Temel özelliği farelerde bulunuyor. Rezervi ve kaynağı faredir. Bu canlılara bu virüs, farelerin hastalanması ve ölmesine sebep olmuyor. İdrar ve dışkı ile dışarı saçılıyor. Dışkıların ağız yolu veya ciltteki yaralardan dolayı insanlara bulaşıyor. Ülkemizde bugüne kadar hanta virüsü yoktu. Hastalık anlamında bu bir ilk. Bu virüs ülkemizde var mıydı? Bununla ilgili ip uçları var."

1997 yılında bazı araştırmacıların böbrek yetmezliği olan hastaların hastalığına hanta virüsünün sebep olup olmadığını araştırdığını hatırlatan Güven Çelebi, şunları söyledi: "Hastaların bir kısmında hanta virüsünün hastalara daha önce bulaştığı saptanmış. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kemiricilerde bu virüs var mı diye araştırmışlar. Yüzde 1-2 kadar kısmında bu virüs ile karşılaştıklarına dair ipuçları oluşmuş. Bu anlamda 2009 yılının şubat ayından itibaren Bartın ve Zonguldak'ta görüldü."

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Güven Çelebi, hanta virüsünün belirtilerinin diğer enfeksiyonların belirtilerinden farksız olduğunu söyledi. Hanta virüsün de genellikle mikrop insanlara bulaştıktan sonra kuluçka süresi olduğunu anlatan Doç. Dr. Çelebi, sözlerine şöyle devam etti: "Bu bir ve üç hafta oluyor. Bu sürenin sonunda vücutta yüksek ateş, üşüme, kusma, bulantı, adale ağrısı, baş ağrısı gibi şikayetler olabiliyor. Biri veya bir kaçı çıkabiliyor. Bu şikayetlerin ardından trombosit değerinde düşme görülüyor. Bunun da arkasından böbrek işlevlerinde gerileme görülüyor. Hanta virüsü bunu oluşturuyor. Her hanta virüsü bulaşmış hastadan bu tabloların gelişmesi de beklenemez. Kişinin bağışıklık durumuna bağlı. Bazen çok sessiz sedasız bir enfeksiyonla gelip geçebiliyor."

NASIL KORUNMAK GEREKİR

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Güven Çelebi, hanta virüsü hastalığının insandan insana bulaşmasının söz konusu olmadığını belirtti. Önemli bir noktanın panik olunacak bir durum olmaması olduğunu anlatan Doç. Dr. Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer biz bir hastalıkla ilgili bulaşma ve korunma yollarının tedavisini bilmiyorsak, bilmemekten kaynaklanan panik olabilir. Biliyorsak kaygımız giderilmiş olur. İnsandan insana bulaşmıyor. Bunun altını çizelim. Bizim ülkemiz dışında Kore'de, Çin'de, Rusya, Bosna Hersek, İsveç, Danimarka ve Batı Avrupa'ya kadar olan ülkelerde bu enfeksiyon var. Onlar bu enfeksiyonla yıllardır yaşıyor. Bizim için yeni ama dünya için yeni bir enfeksiyon hastalığı değil. Bilimsel bilgilerden biliyoruz ki, günlük aktivitelerle sarılmak, yemek yemek, sohbet etmekle bulaşmıyor. Kan ve idrar gibi çıkartıldığında temas riski varsa korunma önlemi almak gerekir"

ÇAMAŞIR SUYU KULLANIN

Programa katılan Bartın Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Müdürü Dr. Birol Aksu da hanta virüsü ile ilgili bilgi verdi. Fare ile bulaşan bu hastalık konusunda tabii ki halkımızı bilimsel yorumlara çekebilmek için uzmanların verdiği bilgiler doğrultusunda hareket etmek gerektiğini anlatan Dr. Aksu, şunları söyledi: "Böyle bir durumda bilgi edinmek için bize müracaat etsinler. Korunma yöntemlerine dikkat etsinler. Besinlerin çok iyi yıkanması ve temizlik yapılırken ortamın çamaşır suyuyla temizlenmesi gibi durumlara dikkat etmek gerekir. Panik yapılacak bir durum yok. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor."
 
8sutun



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,474 µs