En Sıcak Konular

Türklüğe yöneliş durdurulacak

24 Nisan 2009 15:25 tsi
Türklüğe yöneliş durdurulacak Azerbaycan'da devlet kademelerinde oldukça güçlü olan İlham Aliyev'in Rus yanlısı sağ kolu Ramiz Mehdiyev'in verdiği 5 ilginç talimat...

Yusuf Gezgin / Aktifhaber

Azerbaycan’da artan Rus etkisini göstermesi açısından, Rus yanlısı devlet başkan yardımcısı Mehdiyev’in yaklaşık 2 ay önce bir toplantıda söylediği sözler önemlidir.

Valilerden ve üst düzey bürokratlardan oluşan “İcracılar Komitesi”nde konuşan Rus yanlısı yaşlı kurt Mehdiyev bu toplantıda icracılara mealen şu talimatları vermiştir.

1- Batı ve Türkiye Azerbaycan’dan zaman içinde dışlanacak!
2- Azerbaycan’da İslam’a ve Türklüğe yöneliş durdurulacak. Bu çerçevede yeni cami yapımlarına izin verilmeyecek, mevcut camilerden bir kısmı yıkılacak!.. (bu talimat üzerine bir caminin yıkıldığı ifade edilmektedir.)
3- İslam’a yönelmenin durdurulması için eğlence merkezleri ve diskoteklerin yaygınlaştırılacak, gençlik bohem bir hayata sürüklenecek!..
4- Azerbaycan’ın Türkiye ile ilişkilerinin kesilmesi ve Azerbaycan’daki Türk işadamlarının yıldırılarak ülkeden çıkmaları sağlanacak!..
5- Azerbaycan’daki Türk yatırımları, okulları, eğitim kurumları dışlanarak Rus yatırımları ve eğitimi, kültürü yaygınlaştırılacak! (Aliyev son Rusya gezisinde Rus eğitim ve kültürünün ülkede yaygınlaştırılması adına konuşmalar ve anlaşmalar yapmıştır.)

Yusuf Gezgin/Aktifhaber
 
Rusya'nın Volesi Türkiye'nin çabası
 
Bir ayı aşkın zamandır Ermeni açılımı dolayısıyla Azerbaycan’la gerilimli günler yaşıyoruz. Türkiye, Ermenistan’la ilişkiler konusunda Azerbaycan hükümetinin ve Türkiye’ye karşı kışkırtılan Azerilerin takındığı sert tavırla sarsıldı. Ermenistan’la atılan her adımdan -mecburiyeti olmadığı halde- Azerbaycan’ı bilgilendiren Türk tarafı bu çıkışa bir anlam verememişti.

Hükümeti eleştirmek için fırsat kollayan muhalif kesimler Türkiye’yi suçlamaya ve hükümete giydirmeye başladılar. Oysa durum medyaya yansıdığından ve bizim ulusalcıların üzerine atladığından epeyce farklıydı. Azerbaycan’ın gönüllü iştirak ettiğini düşündüğüm “bir Rusya operasyonu” ile karşı karşıya idik. Azerbaycan kamuoyu ve Türk kamuoyu Rusya tarafından icra edilen bir psikolojik harekâta maruzdular.

Bu psikolojik harekât o kadar ileriye götürüldü ki, olmayan senaryolar medya vasıtasıyla kamuoyuna aktarıldı; Azeriler ve Türkiye’deki milliyetçi kesim hükümete karşı kışkırtıldı. “Ali babacan’ın (güya) Azeri bakan yardımcısını azarlaması ve bunun üzerine bakan yardımcısının dışarı çıkmak isterken helâ kapısını açması” üzerinden oluşturulmaya çalışılan ajitasyondan bahsediyorum. Gerçekte böyle bir vaka olmamıştı, ama bahsi geçen odaklar Azerileri aşağıladığımızı düşündürecek ve aranın iyice açılmasını sağlayacak böyle bir senaryoyu pompalamıştı. Bunun bir psikolojik harekât olduğunu akıl edemeyen ortalama vatandaşlar da “bu kadarı da yapılmaz ki’” diye tepki göstermişti. Köpürtülerek verilen bu yalan haber Azerilerde bize karşı nasıl bir nefret oluşturdu hesap edemiyoruz.

Rusya kendi hesabına güzel bir operasyon yaptı ve topu 90’a taktı. Ermenistan’ı işgale ve katliamlara cesaretlendiren, hatta fiilen katliamları yapan Rusya; Ermenistan’ın bu gün arkasında duran en önemli ülke Rusya; Azerilere kendi çıkarlarına rağmen sonuna kadar destek veren Türkiye;  Türkiye’nin Kıbrıs gibi meselelerine sahip çıkmayan, Ermenilerle çatır çatır ticaret yapan Azerbaycan; ama bütün bunlara rağmen Azerbaycan masum, Türkiye kaka! Rusya cici!

Oysa işin aslı kamuoyuna ve medyaya yansıtıldığından epeyce farklı; bu gün Rusya’nın ilerleyişi Kafkaslarda da devam etmektedir. Aliyev belki gönüllü, belki de Azerbaycan’da giderek güçlenen Rus lobisine direnç gösteremediğinden Rusya’ya yaklaşmaktadır. Azerbaycan’da silahları batıdan almak isteyen hava kuvvetleri komutanı Rus servisi tarafından öldürüldü. Aliyev koltuğunu ve canını koruma endişesiyle hareket ediyor da olabilir?..

Azerbaycan’la Türkiye arasında yaratılan suni kriz Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmadan değil, Rusya’nın Azerbaycan’ı kuşatmasından kaynaklanmaktadır. Ermenilerle yapılan görüşmeler Rusya’ya güzel bir imkân sunmuş ve Rusya da bu fırsatı çok iyi değerlendirmiştir.

Azerbaycan’da artan Rus etkisini göstermesi açısından, Rus yanlısı devlet başkan yardımcısı Mehdiyev’in yaklaşık 2 ay önce bir toplantıda söylediği sözler önemlidir.

Valilerden ve üst düzey bürokratlardan oluşan “İcracılar Komitesi”nde konuşan Rus yanlısı yaşlı kurt Mehdiyev bu toplantıda icracılara mealen şu talimatları vermiştir.

Batı ve Türkiye Azerbaycan’dan zaman içinde dışlanacak!
Azerbaycan’da İslam’a ve Türklüğe yöneliş durdurulacak. Bu çerçevede yeni cami yapımlarına izin verilmeyecek, mevcut camilerden bir kısmı yıkılacak!.. (bu talimat üzerine bir caminin yıkıldığı ifade edilmektedir.)
İslam’a yönelmenin durdurulması için eğlence merkezleri ve diskoteklerin yaygınlaştırılacak, gençlik bohem bir hayata sürüklenecek!..
Azerbaycan’ın Türkiye ile ilişkilerinin kesilmesi ve Azerbaycan’daki Türk işadamlarının yıldırılarak ülkeden çıkmaları sağlanacak!..
Azerbaycan’daki Türk yatırımları, okulları, eğitim kurumları dışlanarak Rus yatırımları ve eğitimi, kültürü yaygınlaştırılacak! (Aliyev son Rusya gezisinde Rus eğitim ve kültürünün ülkede yaygınlaştırılması adına konuşmalar ve anlaşmalar yapmıştır.)
Azerbaycan’la yaşanan problem medyaya yansıdığı şekilde küçük bir sürtüşmeden ibaret değildir. Köklü ve acil tedbir alınması gereken bir problemdir. Üstelik sadece Türkiye’nin değil, batının da Azerbaycan’dan dışlanması, bu ülkenin yeniden Rusya güdümüne girmesi söz konusudur.

Şu anda Rusya tarafından Türk ve Azeri kamuoyuna yönelik ciddi psikolojik harekât uygulanmaktadır. Rusya’nın Gürcistan operasyonu, Rus korkusunu üzerlerinden atamamış ülkeler için bir gözdağı olmuştur. Rus istihbaratı Türkiye’de de operasyonlar yapabilecek güçte ve kabiliyettedir. Türkiye kendisine sığınan Çeçenleri bile Ruslardan koruyamamaktadır. Arananların Rusya’ya kaçması ve Ergenekoncuların Rusya uzantıları, Rusya’nın Türkiye üzerindeki etkisini anlamamıza yardımcı olacaktır.

Türkiye Ermenistan’la 2 yıldır görüşmeleri sürdürüyordu. Problemi çözmek, gerilimi bitirmek için Türkiye’nin kazançlı çıkacağı, Ermenistan’ı Türkiye ekonomisine ve batıya entegre edecek; Rusya’nın Ermenistan üzerindeki etkisini ve baskısını azaltılabilecek, soykırım sopasını Ermeni diasporasının elinden alabilecek verimli bir anlaşmaya diplomatlar çok yaklaşmıştı. Bu süreç ermeni Azeri ihtilaflarına da ciddi çözümler geliştirmekteydi.

Ancak; Türkiye’nin Ermenistan’la problemlerini çözmesinin kendisine getireceği olumsuzlukları fark eden, Türkiye’nin hem Kafkaslarda hem de dünya kamuoyunda ciddi bir kazanım elde edeceğini gören Rusya, lobilerini ve bütün diplomasi, siyaset araçlarını devreye sokarak aleyhine gelişen bu süreci kesintiye uğrattı. Dahası Azerbaycan’da ve Türkiye’de irtibat içinde olduğu gurupları-medyayı harekete geçirerek Azerbaycan Türkiye arasında gerilim oluşturdu. Böylece hem Türk-Ermeni ilişkilerindeki gelişmeleri, hem de Türk-Azeri ilişkilerini sabote etti.

Azerbaycan’daki ve Türkiye’deki bazı kesimler hala ayıkamasalar da, Rusya kendi hesabına çok iyi bir iş çıkardı ve topu 90’a taktı. Şimdi cumhurbaşkanı ve hükümet bu golü kaleden çıkarmaya,  Rusya’nın bize karşı kışkırttığı Azerbaycan’ı teskin etmeye çalışıyorlar…

Azerbaycan hızla Türkiye’den uzaklaşıp Rusya’ya yaklaşmaktadır. Hükümet ise gelişmeleri şaşkınlıkla izlemektedir. Türkiye Orta Asya’da (Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde) etkinliğini yitirdi ve bu ülkeler Rusya mihverine girdiler, korkarım ki Azerbaycan’da öyle olacak!

*                                 *                                 *

Ziyaretinde Başbakan’a Güneydoğu’yu dar eden, tehditler yağdıran, mitingler düzenleyen, kepenkler kapattıran DTP ve dayandığı PKK, Genel Kurmay başkanı gittiğinde “iyi çocuklar” haline geliyor. Kürt kökenli bir hemşerileri başka partiden belediye başkanlığına aday oldu diye linç etmeye çalışan DTP ve PKK’lıların bu tavrını anlayamıyorum. Siz anlayabiliyor musunuz?

Daha önemlisi, acaba Kürt kardeşlerimiz anlayabiliyorlar mı?

 



Bu haber 2,129 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs