Herkes masada katil nerede? | " /> iyibilgi Ankara" /> Herkes masada katil nerede? | "/> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Herkes masada katil nerede?

24 Nisan 2009 14:08 tsi
Herkes masada katil nerede? Çok aktörlü Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasında bir mide ağrısı var. Tarafların tamamı memnun. Bir tek, Azeri-Türk gerginliğini çıkaran yok ortada! Bu sefer olağan şüpheli masum olabilir? iyibilgi Ankara

Ankara ile Erivan arasındaki mutabakatı eleştiren de olabilir öven de. Ancak, tablonun tüm oyuncalarını ardı sıra yazdığımızda, ki yazalım; Türkiye, Azerbaycan, ABD, Ermenistan, Rusya hatta AB ve Gürcistan.

Gelinen aşamada kesin mutlu olanlar şunlar: Türkiye, ABD, Ermenistan, AB, Gürcistan.

Geriye Azerbaycan ile Rusya kalıyor. Moskova ise Ermenistan ile Bakü arasında arabuluculuk yapan, yani Karabağ sorununu çözmeye çalışan, Minsk Grubu’nun ağır topu.

Kremlin’e göre bu konudaki görüşmelerde de anlamlı kazanımlar, hoş beklintiler var. Yani çözülebilir. Zaten tarafların Rusya’yı dışladığı da yok. Hele şu anda Türkiye ile Rusya arasında da bir sorun yok ve Rus tarafı, Ermenistan-Türkiye yakınlaşmasını eleştiren bir söylem de hiç kullanmış değil.

Aslında bir çok kişi, bu yeni durumun iki ülkeyi karşı karşı getirebileceğini söylemişti ve hala da söylüyor. Çok haksız da sayılmazlar çünkü Ermenistan Rusya cephesinden kendi tarafında görülen, Batı tarafına kayması halinde Ortaasya ve Kafkas haritasını Rusya aleyhine bozabilecek bir ülke.

Kaldı ki 1990’lı yıllardan bu yana (Karabağ’ın işgali dahil) Rusya’nın Erivan üzerindeki güçlü etkisi iyi biliniyor. Yine de Rusya’dan köstek gelmidiği gibi, perde arkasından sürpriz çıkar mı bilinmez ama destek geliyor.

Bu halde Türkiye-Ermenistan denkleminden huzursuz görünen bir tek Azerbaycan kalıyor. İşte altın soru da burada ortaya çıkıyor. Hangi Azerbaycan?

Çarşamba gecesi, Türkiye, Ermenistan, İsviçre ve ABD’den ardı sıra gelen açıklamalar, önemli bir adımın atıldığını göstermiş durumda.

Esasen Azersaycan yönetimi de bu açıklamalara karşı “ayağa kalkmış” değil. Resmi ağızlar hala aynı noktada, “sınırlar açılmadan Karabağ sorunu çözülsün, bizi üzmeyin”.

Türkiye de tam aynı noktada; “Merak etmeyin, herkes için hayırlısı olacak, Azerbaycan’ı üzmemiz mümkün değil.”

İyi ama o zaman bu kadar kavga-gürültüyü kim çıkarıyor? Bu gerçekten önemli bir soru. Bu gürültünün sesi o denli yüksek ki, iş “Acaba Azerbaycan’da yönetime karşı bir girişim denemesi mi var” noktasına kadar geldi.

Muhalif seslerin çıkış ağırlığı genellikle Azeri muhalefetinden geliyor. Eğer “Azeri muhalefeti mi acaba boyunu aşan bir girişimde bulunuyor” şüphesi akla gelse, dünyanın ve bölgenin süper güçlerinin hilafına bunun olması mümkün gözükmüyor.

Ve yeniden başa dönülüyor. Azerbaycan-Türkiye gerilimini yükselten, daha doğrusu yükseltmeye çalışan güç neresi?

Belki sürpriz sayılabilecek “iki ülke”nin ismi zikredilebilir ama bu konuda şu anda elle tutulur, dikkate değer bilgi yok.

www.iyibilgi.com



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs