sert bildiri! | " /> sert bildiri! | "/>

En Sıcak Konular

Yargıtay'dan sert bildiri!

24 Nisan 2009 10:52 tsi
Yargıtay'dan sert bildiri! Anayasa'da kısmi değişikliğe ilk karşı çıkan Yargıtay oldu. Yargıtay özellikle Anayasa Mahkemesi değişikliğine karşı. İşte sert bildiri..

Yargıtay Başkanı: Yargı bağımsızlığını geriye götürecek düzenlemelere sonuna kadar karşı çıkacağız

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, AKP'nin yapmayı planladığı anayasa değişiklikleri konusunda iktidar partisine uyarılarda bulunarak "Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine, oraya Meclis tarafından üye seçilmesine karşıyız. Bunlar bize göre yargı bağımsızlığını geriye götürecek düzenlemeler" dedi. Gerçeker, bu düzenlemelere sonuna kadar karşı çıkacaklarını söyledi.

Gerçeker, TBMM'de düzenlenen resepsiyonda soruları yanıtladı. Gerçeker, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun "Yargıtay'daki hâkim ve savcılar hakkında Adalet Bakanlığı'nın soruşturma açması, Yargıtay'a müdahaledir" şeklinde açıklama yaptığının anımsatılması üzerine, Yargıtay savcı ve hâkimlerinin de kadro olarak Yargıtay bünyesine katılmasına ilişkin bir düzenleme yapılmasını isteyeceklerini ifade etti. "Hâkim ve savcıların telefonlarının dinlediğine ilişkin" iddiaların anımsatılması üzerine Gerçeker, "Arama, dinleme kararları, kanunda yazıldığı şekilde yapılır. Bu yanlışı kim yapıyorsa gereken işlem yapılmalıdır" dedi. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin dinleme yapamayacaklarını kaydeden Gerçeker, "Yönetmelikle böyle bir yetki, soruşturma aşamasına geçilmeden müfettişlere verilemez. Kanuna aykırı olduğu için Danıştay'a başvuruldu" açıklamasını yaptı.

12 Eylül Anayasası'nın getirdiği sistemin yargı bağımsızlığını geriye götürdüğünü vurgulayan Gerçeker şöyle konuştu: "Eski Hâkimler Kurulu, şimdikinden ilerideydi. Kuvvetler ayrılığı geçerli olacaksa, yargı bağımsızlığı söz konusu olacaksa yargı sistemi kurulması gerek. Bu nasıl olacak? Yargı yürütmeden ayrılacak. Kurul tamamen yürütmenin dışında olacak. Teftiş Kurulu, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na bağlı olacak, sekreteryası kendisine bağlı olacak, mali özerklik olacak. Biz, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı verilmesine kesinlikle karşıyız. Çünkü, yüksek mahkemelerin üzerinde tekrar bir yüksek mahkeme kurulacak, sistem bozulacak."

Gerçeker, anayasa değişikliğine ilişkin Adalet Bakanı ile görüştüklerini ifade ederek "Nelere karşı olduğumuzu ilettik. Bu sadece Yargıtay'ın düşüncesi değil, Danıştay da Askeri Yargıtay da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de aynı düşüncede" diye konuştu.



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs