En Sıcak Konular

Rutin dışı: Obama'nın en zor kararı

24 Nisan 2009 09:20 tsi
Rutin dışı: Obama'nın en zor kararı

Dışpolitikada tehlikeli denebilecek kararlar aldı, içpolitikada önemli adımlar attı. Değişim sloganıyla gelip kimi yaptıklarıyla ‘sistem’i sarstı. Ancak şimdi Obama en zor tercihle yüzyüze kalıyor: Türkiye Ergenekon’un üzerine giderken W

Bir siyah Amerikalı olarak Başkanlık koltuğuna oturması başlı başına bir değişimi yansıtıyordu. ABD Başkanı Barack Obama’nın rengi bile ‘sistem’ için bir sorun mu değil mi bu uzun süre tartışıldı. Ancak o değişim sloganının içini şimdilik boş bırakmıyor. Özellikle dışpolitikada attığı adımlar geçmiş döneme bir sünger çekme operasyonu gibi… İslam dünyasıyla kurduğu ilişki, İran’la diyalog yanlısı tutumu ve son olarak Chavez’le el sıkışması… Dışpolitikada Obama’yı bekleyen  zor süreç Ortadoğu barışı ve İsrail’le kuracağı ilişki gibi görünüyor. Filistinlilerle barış konusunda kafası bir hayli karışık olan Netenyahu yönetimiyle Obama’nın kuracağı ilişki türü değişimin dışpolitikaya ne kadar uyarlanabileceği ile ilgili bizlere bir fikir verecek.

Ancak konu bu değil… Şu anda Washington bundan daha çok ABD’nin başkentinde yaşanan “rutin dışı” tartışmasıyla ilgileniyor. Konu şu: Bush döneminde “rutin dışına” çıkan Amerikalı yetkililer yargılansın mı yargılanmasın mı? Aslına bakılırsa bir yönüyle Türkiye’de yaşananları da anımsatan bu tartışmalar Obama’nın başını ağrıtacağa benziyor.

Zira Bush yönetiminin “terör” jargonu ve terörle mücadele yöntemleriyle arasına mesafe koyduğunu vurgulamak isteyen Obama daha önce CIA’nın terör zanlılarını sorgularken kötü muamele yapmasını yasaklamış, geçtiğimiz hafta da Bush dönemine ait dört gizli belgeyi açıklayarak ABD’nin değerlerine sahip çıkması gerektiğini belirtmiş ve bir daha bu hataları tekrarlamayacakları mesajı vermişti. Obama kötü muameleyi yasaklayarak ve gizli belgeleri açıklayarak geçmiş uygulamalara sünger çekmişti. Diğer yandan ABD Başkanı “rutin dışına” çıkan bu görevlilerin yargılanmayacağını açıklamıştı. Obama “bu defteri kapattık, enerjimizi geçmişe değil geleceğe harcamalıyız” diyordu.

Ancak Obama’nın beklediği olmadı. Zira gizli belgelerin açıklanmasına Bush yönetiminden Dick Chenney gibi isimler ve CIA’nın o dönemdeki üst düzey yöneticileri karşı çıktı. Yaptıklarının ulusal güvenlik için olduğunu belirtip, faydalı sonuçlar elde ettiklerini ileri sürdü. Hatta görüş beyan edenler sadece emekliler değildi. Eski CIA başkanı istihbarat dünyasında Obama’ya karşı bir kızgınlık olduğunu belirtiyordu.

Her ne kadar Başkan Obama geçtiğimiz hafta CIA’yı ziyaret ederek kurumun moralini yükseltmeye çalışsa da tartışmalar burada bitmedi. Çünkü belgelerin açıklanmasına karşı çıkanlardan daha çok Washington’da “rutin dışına çıkanlar”ın yargılanmasını isteyenler var.

İşte gizli belgeleri açıklayarak geçmişe bir sünger çeken ancak görevlilerin yargılanmasını istemeyen, çünkü belki de yıllarca sürecek iç tartışmalarla enerji kaybetmek istemeyen Obama şimdi Demokratlar ve sivil toplum örgütlerinin baskısı altında kalmışa benziyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği Obama’ya “rutin dışına çıkanları” yargılama çağrısı yaparken Demokrat senatörlerden geçmişe dönük usulsüz uygulamaları araştırmak için komisyon kurma çağrısı geliyor. Obama’nın bu baskıya karşı nasıl bir tavır alacağı bilinmezken Washington’da “rutin dışına çıkanlarla hesaplaşma vakti geldi” görüşü ağırlık kazanıyor.


İyibilgi.com



Bu haber 1,080 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,920 µs