Genelkurmay Dalan'ı yalanladı | " /> Genelkurmay Dalan'ı yalanladı | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay Dalan'ı yalanladı

23 Nisan 2009 16:01 tsi
Genelkurmay Dalan'ı yalanladı Genelkurmay Başkanlığı, Ergenekon şüphelisi Bedrettin Dalan'ın İstek Vakfı arazisinde çıkan silahlarla ilgili iftiralarını yalanladı.

TSK: Gömülü cephaneliğimiz yok 

Habertürk gazetesinin haberine göre İstek Vakfı arazisinde çıkan silahlar için Bedrettin Dalan, "Orası askeri bölge. Bizi de almıyorlar." dedi. Gazete muhabirleri bunun üzerine Dalan bu açıklamasını Genelkurmay Başkanlığı'na sordu. Habere göre askeri yetkililer, "Toprağa gömülü böyle bir silahımız yok." dedi. Araştırma yapmak için de Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği görevlendirildi.

Askeri yetkililer Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeraltı silah depoları bulunmasının doğal olduğunu ancak bu depoların toprağa silah gömme anlayışından çok farklı profesyonel bir sistemi bulunduğunu belirttiler. Seferberlik anında tıpkı Kıbrıs'taki Türk Mukavemet Teşkilatı gibi gizli yapılara dağıtılmak üzere toprak altına gayr-ı resmi silah gömme sisteminin uzun yıllar önce sona erdiğini söyleyen askeri yetkililer yeraltı depolarındaki silahların yalnızca TSK tarafından kullanılabileceğini vurguladılar.

Ele geçirilen silahlarla TSK'nın ilgisi olmadığını da açıklaya askeri yetkililer "Bunların çalınmış olma ihtimali araştırılıyor." dediler. Daha önce Ankara çevresinde bulununan silahlarla ilgili "Askeri malzeme olup olmadıkları araştırılıyor." açıklaması yapan Genelkurmay Başkanlığı İstanbul'da ele geçirilen silahlarla ilgili araştırma yapılması için bu kez Genelkurmay Adli Müşavirliği'ni görevlendirdi.

Haberde toprağa gömülü silah bulundurma, NATO'nun eskiden uyguladığı bir yöntem olduğuna da dikkat çekilerek şu ifadelere yer veriliyor:

"NATO'nun komünizme karşı geliştirdiği özel harp dairelerinden biri de Türkiye'nin 1952'de NATO'ya üye olmasının ardından kuruldu. NATO üyesi ülkeler komünizmin yayılmasına yönelik olası savaş ve seferberlik durumlarında kullanmak amacıyla gizli silah depoları oluşturdular. Ülkenin farklı noktalarında oluşturulan bu depolardaki silahlar seferberlik anında yeraltından çıkartılıp Özel Harp birimlerince kullanılacaktı. Ancak Soğuk Savaş'ın ardından NATO silah gömme uygulamasına son verince Türk Silahlı Kuvvetleri de toprak altı cephanelikten vazgeçti. 1990'lı yıllardan itibaren tüm toprak altı silahlar çıkarıldı. Bir emekli asker "Türkiye'de şu anda resmi olarak toprak altında tek silah olamaz. Nerede silah varsa illegaldir." dedi.

Zaman



Bu haber 1,046 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,710 µs