bozmaya çalışıyorlar! | " /> bozmaya çalışıyorlar! | "/>

En Sıcak Konular

Türk-Azeri ilişkilerini bozmaya çalışıyorlar!

23 Nisan 2009 12:59 tsi
Türk-Azeri ilişkilerini bozmaya çalışıyorlar! En yetkili ağzıdan dinleyin: Ergenekon çeteleşmesinin Türk-Azerbaycan ilişkilerinin gerilmesinde rol oynuyor! Üstelik Ruslar da yangına körükle gidiyor. Ayrıca Rusya'nın Azerbaycan'daki esas hedefini de okuyunca gördüklerinize inanamayacaksınız.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, Ergenekon çeteleşmesinin Türk-Azerbaycan ilişkilerinin gerilmesinde rol oynadığını belirterek bir takım isimlerin Rusya ile omuz omuza, dirsek dirseğe çalıştıklarını söyledi. Rusya'nın Ergenekonu kullandığını ileri süren Laçiner, hükümetin başı ne şekilde derde girerse girsin bundan yarar uman bir takım insanların bulunduğuna dikkat çekti. Rusya'nın asıl hedefinin Azerbaycan'daki Türk okulları ile işletmelerini kapattırmak olduğunu savunan Laçiner, Türkiye'nin Ermenistan ile yaptığı müzakereler konusunda kamuoyunu bilgilendirmemesinin de hata olduğunu vurguladı.

USAK heyeti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile dün bir görüşme yaptı. Laçiner başkanlığındaki heyette, USAK'ın Orta Asya Uzmanları Doç. Dr. Turgut Demirtepe, Prof. Dr. Ali İbrahim Bahar; Avrupa Birliği Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Özcan, terör uzmanı Doç. Dr. İhsan Bal yer aldı. Bir saat süren görüşmede Gül ve USAK heyeti dış politika, iç güvenlik meseleleriyle ilgili son gelişmelerle konusunda fikir paylaşımında bulundu.

Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan USAK Başkanı Sedat Laçiner, son dönemde gerilen Türk-Azeri ilişkileri konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Azerbaycan ilişkilerinin gerilmesinde "Ergenekon yapılanması"nın rolüne yönelik bir soruya Laçiner, "Ergenekon'da bu işin içerisinde bir yerlerde var. Açıkçası Ergenekon çeteleşmesi içerisinde bir takım isimler Rusya ile omuz omuza, dirsek dirseğe çalışıyorlar. Dolayısıyla Rusya onları kullanıyor. Rusya'nın onları kullanmasına ilaveten Ankara'daki hükümetin başı ne şekilde derde girerse girsin bundan yarar, medet uman bir takım insanlar da var. Türkiye'deki bazı grupların Bakü'de uzantıları var. Onlar gazetede çıkarıyor, televizyon vs yayınlar da yapıyorlar. Çeşitli gazetelerin içerisinde de yer alıyorlar. Yalan, tamamen hayal ürünü, iki ülke ilişkilerini baltalamaya dönük provokatif haberler yapıyorlar. Bu tarz haberleri son dönemde çok görmeye başladık." dedi.

Türkiye'nin Ermenistan ve Azerbaycan'ı düşünerek müzakereleri gizli yaptığını ve içeriğini de kamuoyuyla paylaşmadığını dile getiren Laçiner, hatta abartılı şekilde hiçbir şeyin paylaşılmadığını vurguladı. Başbakan'ın "Ermenistan sınırı asla açılmayacak" açıklamasının çok önceden yapılmasının mümkün olduğunu anlatan Laçiner, Dışişleri Bakanlığı, diplomatlar kanalıyla yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin bunu yapmadığını ve müzakerelerle ilgili bilgi de dışarıya sızdırılmadığını ifade eden Laçiner, "Sızdırılması halinde Ermenistan'da hükümetin düşme tehlikesi vardı, aynı şekilde Azerbaycan zor durumda kalabilir düşüncesiyle Türkiye bazı şeyleri hep içine attı, paylaşmadı. Bence bu doğru değildir. Burada önemli olan Azerbaycan ve Ermenistan'ın çıkarı değil Türkiye'nin çıkarıdır. Türkiye başından itibaren bazı şeyleri net bir şekilde kamuoyuyla paylaşmalıydı. Ermenistan ve Diaspora kamuoyu başta olmak üzere Azerbaycan kamuoyuna yönelik kampanyalar düzenlenmesi gerekiyordu. Doğrudan bilgilendirmeyi Azeri hükümeti dışında bizimde yapmamız gerekirdi. Buna kamu diplomasisi diyoruz, Türkiye bunu yapmadı. Yapmamanın bedelini de çok ağır ödedi." diye konuştu.

RUSYA'NIN HEDEFİ, AZERBAYCAN'DAKİ TÜRK OKULLARI VE İŞLETMELERİNİ KAPATTIRMAK

Gürcistan savaşından sonra Kafkasyanın çok değiştiğine dikkat çeken Laçiner, Türkiye'nin iyimser yorumlar yaptığını ama Kafkasya'da Ermenistan'ın Gürcistan sınırına bağımlı olmanın yeterli olmadığını ve Türkiye sınırlarını açmak zorunda olduğunu anladığını kaydetti.

Savaş ortaya çıkınca Ermenistan'ın tüm demiryollarının kesildiğini, ithalat-ihracatın durduğunu ve adeta nefes borusunun kesildiğini anlatan Laçiner, "Ermenistan sınırı açmak istiyor, buna mahkum. Rusya'da bu sınır kapısının açılması konusunda 'hayır' demedi hatta destek verdi. Çünkü sınır kapısı açıldığında Ermenistan'ın Türkiye tarafına geçemeyeceğini Rusya biliyor. Sınır kapısı açılınca Rusya'nın bir müttefiki rahatlamış olacak. Rusya'nın bakış açısı budur. Onlar Ermenistan'ı kaybetmeyecekler. Diğer taraftan Gürcistan-Rusya savaşından Azeriler de çok farklı bir sonuç çıkardı: 'İsrail-Gürcistan-Türkiye hattına güvenemeyiz, bu hatta güvenmenin bedelini ağır ödeyebiliriz.' Savaş esnasında boru hattından petrol akışı durdu. Rusya istediği zaman bunu durdurabileceğini gösterdi. Azerbaycan, enerji ve ithalat ihracaat ürünlerinde Türkiye hattına ilaveten İran veya Rusya ile dengeleyici bir hat oluşturması gerektiği sonucunu çıkardı. Özellikle Rusya yanlısı, Türkiye karşısı bazı üst düzey yöneticiler, bilinçli olarak Türkiye karşıtı kampanyalar başlattılar. Rusya da bundan yararlandı. Rusya hem vaatleri hem tehditleriyle Bakü'yü Türkiye'den uzaklaştırmak, kendine yaklaştırmak için sıkıştırıyor. Bundan zaman zaman sonuç almayada başlıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmelerin Azerbaycan'a yanlış aksettirilmesinde Moskova'nın çok büyük rolü olduğunu vurgulayan Laçiner, Rusya yanlısı Azerbaycan'daki üst düzey yöneticilerin de etkisi bulunduğunu belirtti. Rusya'nın bilinçli olarak "Türkiye Azerbaycan'ı sırtından vuruyor" söylemini pompaladığını anlatan Laçiner, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin bu nedenden dolayı sıkıntıya girdiğini ifade ederek önümüzdeki dönemde Rusya'nın hedeflerini şöyle sıraladı: "Azerbaycan'daki tüm Türk okullarını, işletmelerini, şirketlerinin faaliyetlerini durdurtmak. Azerbaycan'a dönük Türk televizyonların yayınlarını engelleyebilmek ve Azeri kanallarında hiçbir Türkiye Türkçesiyle yayının yapılmamasını sağlayabilmek. Bunu istiyorlar, hedef olarak koymuşlar. Bu yönde aldıkları kararlar var."

"Türkiye çok önemli bir ülke, bakalım Türkiye mi Rusya mı kazanacak?" diyen Laçiner, çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin Ermenistan ile görüşmeleri çok iyi niyetle yaptığını dile getiren Laçiner, her aşamanın Bakü'ye bildirildiğini, hatta zaman zaman Aliyev'den, Bakü'den izin alma noktasına bile gelindiğini söyledi.

Normalde iki devletin birbirinden izin almayacağını belirten Laçiner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye gerçekten Azerbaycan'a bir kardeş muamelesi yapıyor. Azerbaycan'da bazıları yanlış hareket içerisindeler. Eğer Azerbaycan'ı Rusya yanlıları kazanırsa, Azerbaycan Rusya tarafına daha çok kayarsa kanaatim odur ki; o gidişattan Türkiye'nin de Azerbaycan'ı kurtarması zordur. Özbekistan'ın durumu ortadadır. Bir baskı görünce Batıya yanaşıyorlar, bir bakı görünce Rusya'ya yanaşıyorlar. Ama bir türlü tam bağımsız devlet gibi olamıyorlar. Azerbaycan'da başına aynı şeylerin gelmesini istemiyorsa Türkiye ile daha çok meseleleri oturup konuşmak zorundadır. Bazı gizli, kirli oyunların içerisine girmemelidirler. Azerbaycan'daki Türkiye'ye karşı tepkileri doğal görmek mümkün değildir."

Yeni Şafak



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs