En Sıcak Konular

Ergenekon savcılarına açılan davaya ret

23 Nisan 2009 11:26 tsi
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon'dan yargılanan tutuklu sanık Behiç Gürcihan'ın nişanlısı Fatma Sibel Yüksek'in, Ergenekon savcıları aleyhinde açtığı manevi tazminat davasını reddetti.

Fatma Sibel Yüksek, nişanlısı ile özel sohbet niteliği taşıyan görüşmelerine iddianamede yer verilerek ''özel yaşam ve haberleşme hürriyetinin gizliliği hakkının ihlal edildiği'' iddiasıyla soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın aleyhine manevi tazminat davası açmıştı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, davaya bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verdi.

Daire kararında, davalıların Cumhuriyet savcısı olmaları itibarıyla faaliyetlerinin yargısal değil, idari nitelik taşıdığı için bu davanın ''hakimlerin hukuki sorumluluğu'' kapsamında değerlendiremeyeceğine işaret edildi.

Kararda, ''Davacı, zararını hizmet kusurundan değil davalıların özensiz davranışlarından kaynaklandığını açıklayarak davasını kişisel kusura dayandırmış olmakla, davalıların Borçlar Kanunu'nun 41. maddesi uyarınca kusurlu olup olmadığının genel hükümlere göre incelenerek karar verilmesi için yetkili ve görevli adliye mahkemelerinde sonuçlandırılması gerekmektedir'' denildi.

Daire, savcılar hakkında kişisel kusurlarına dayanılarak adliye mahkemelerinde genel hükümlere göre dava açılabileceğine hükmederek, dava dilekçesini oy çokluğuyla ''görev yönünden'' reddetti.

-KARŞI OY YAZISI-

Çoğunluğun oyuna katılmayan bir daire üyesi ise karşı oy yazısında, davalı Cumhuriyet savcılarının yaptıkları görevin yargı faaliyetine ilişkin olduğunu belirterek, Cumhuriyet savcılarının da cevap dilekçelerinde, yaptıkları görevin yargı faaliyetine ilişkin olduğunu kabul ettiklerini kaydetti.

Cumhuriyet savcılarının birinci sınıfa ayrılmaları durumunda yargılama görevinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesinde yapılması gerektiğine işaret edilen karşı oy yazısında, ''Öncelikle davalıların birinci sınıfa ayrılıp ayrılmadıkları belirlenmeli, birinci sınıfa ayrıldıklarının tespiti halinde davaya bakma görevinin Dairemize ait olduğu kabul edilmelidir. Cumhuriyet savcılarının tüm görevlerinin idari bir görev olarak kabul edilmesi doğru değildir. Cumhuriyet savcılarının yargısal görev yaptıkları da bir gerçektir'' denildi.

 



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs