En Sıcak Konular

Silahlar şüpheleri ortadan kaldırdı !

23 Nisan 2009 08:16 tsi
Silahlar şüpheleri ortadan kaldırdı !
Bedrettin Dalan'a ait İstek Vakfı arazisinde cephaneliğin ortaya çıkarılmasının ardından 'Ergenekon terör örgütü mü, değil mi?' yönündeki tartışmalarda yeni bir aşamaya gelindi.

Ağır silahlar, bugüne kadar soruşturmaya karşı çıkan ve bu konunun abartıldığını düşünenlere somut bir cevap niteliği taşıyor.  
 
Ergenekon'un darbeye teşebbüs etmek ve ortamı hazırlamaktan öte bunun için silahlı mücadele verme noktasında gösterdiği direnç, kazılarda ortaya çıkarılan cephaneliklerle iyice netleşiyor. İstek Vakfı'nın bahçesinde bulunan cephanelik, soruşturmayı sulandırmak isteyenlere karşı en iyi cevap.

Kazılarda bulunan ağır silahlar 12'nci dalgaya yönelik yapılan eleştirilerin ne kadar haksız olduğunu bir kez daha gösterdi. Konuyla yakından ilgili gazeteci-yazar, siyasetçi ve aydınlar ise bu yeni cephanelik ortaya çıkmasa da Ergenekon'un üzerine gidilmesi için yeteri kadar delil olduğunu savunuyor. Ahmet Altan'a göre, Ergenekon kapsamına alınan Danıştay saldırısında silahların patlaması, işlenen cinayetler bunun için önemli bir delil. Oral Çalışlar ise bu silahlarla birlikte Ergenekon davasının Türkiye için ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söylüyor. Ergenekon soruşturmasını, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli olayı' olarak nitelendiren aydın ve gazeteciler, bir konuya ise özellikle dikkat çekiyor; 12. dalgada gerçekleştirilen ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'ın evinin aranmasının kamuoyunda oluşturduğu kaygıdan hareketle, hukuka özellikle riayet edilmeli. Aydın ve gazeteciler, atılan bu tür adımların hiçbir şekilde Ergenekon'un önemine gölge düşürmediğinde hemfikir.

Silahların bulunması önemli

Fikri Sağlar/Eski Kültür Bakanı: Silahların bulunması Türkiye için önemli. Kimin olduğu, ne amaçla saklanıldığı bir yana eğer toprak altına gömülmüşse yasadışı faaliyetler için saklandığı açık. Bu kadar büyük bir mühimmatın bulunması Ergenekon davası ile bağdaştırılıyorsa önemli bir gelişim.


Çeteler herkes için tehlike oluşturuyor

Oral Çalışlar/Gazeteci-yazar: Ortaya çıkan bombalar tartışmasız çok vahim. Bunun temizlenmesi Türkiye'nin geleceği için önemli. Bunda hiç kimsenin tereddüt etmemesi lazım. İnsan hakları ihlallerine bakarak geri adım atmamak gerekiyor. Bu çeteler varlığını sürdürürse herkes için tehlike oluşturur.

Ergenekon'u örtmek isteyenler var

Mehmet Altan/Gazeteci-yazar: Silahlar ortaya çıkmasa da Ergenekon'un ciddi bir cephaneliği vardı. Yargıtay, Danıştay saldırısını Ergenekon'la birleştirdi. Hrant Dink davası da bir sonraki duruşmada belli olacak. Türkiye'de demokrasi ve hukuk bilinci olanların Ergenekon'u ciddiye almaması mümkün değil.

Darbe teşebbüsü ana eksen olmalı

Ömer Laçiner/Yazar-yayıncı: Ergenekon soruşturmasının ciddi karinelerle sürdürüldüğü açık. Kanaatimizi oluşturan ciddi darbe teşebbüsleri var. Terör örgütü kısmı ve silahlarla ilgilenmiyorum. Ergenekon'un darbe ortamı hazırlamak için adam öldürmek, bomba atmak faaliyeti benim için önemli.

Cephanelik, Ergenekon davasının haklılığını ortaya koyuyor

Ergenekon davasını yakından takip eden hukukçular, bulunan her cephaneliğin soruşturmanın haklılığını ortaya koyduğu görüşünde. Eski cumhuriyet savcısı Mehmet Mete Göktürk, "Davada iddiaları doğrulayan yeni kanıtların bulunması davayı daha haklı ve geçerli kılacaktır. Silahlar Ergenekon'un terör örgütü olduğu iddiasını kesinlikle güçlendirir. Bombaların, silahların örgüt bağlantıları sağlandığı takdirde, herhalde barış örgütü veya kanarya sevenler örgütü demek mümkün değil." diyor. Eski cumhuriyet savcısı Gültekin Avcı da, bu tür şebekelerin amacını, "kaotik zemin oluşturmak, terör sahnesinde tayin edici rol oynamak, gerektiğinde darbe zemini oluşturmak" sözleriyle açıklıyor. Gültekin, "Ergenekon'a baktığımızda çok yoğun bir silahlanma olduğunu görüyoruz. Ergenekon'un terör örgütü olduğu, örgüte yönelik tespitlerin ne kadar doğru olduğunu silahlar ortaya koyuyor."

zaman



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,151 µs