En Sıcak Konular

DTP'liler eylemde, Toptan tepkili

23 Nisan 2009 07:55 tsi
DTP'li vekiller, ''partilerine yönelik tutuklamaları protesto" amacıyla TBMM Genel Kurulunda oturma eylemine başladı. Meclis Başkanı Toptan'dan tepki geldi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, 1 Mayıs'ın, ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil ilan edilmesine ilişkin kanun tasarısının yasalaşmasının ardından birleşimi kapattı.

Milletvekillerinin dışarı çıkmasına karşın DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve 20 milletvekili ile ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, sıralarından kalkmadı.

Bazı milletvekillerinin, Genel Kuruldan çıkmadan önce DTP'li vekillerin yanına gelerek, tokalaştığı görüldü.

Çok sayıda gazetecinin görüntü aldığı oturma eyleminde, bazı DTP'liler gazetecilere el sallayarak, bazıları ise zafer işareti yaparak poz verdi.

Oturma eylemi, yarın saat 08.00'e kadar devam edecek.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, daha önce yaptığı açıklamada, ''Parlamento üyeleri olarak, hem operasyonları protesto etmek, hem halk iradesine sahip çıkmak ve çözümün yerinin parlamento olduğunu hatırlatmak için Genel Kurul çalışmaları bittikten sonra salonu ve sıralarımızı terk etmeyerek sabah saat 08.00'e kadar oturma eylemi yapacağız'' demişti.

TOPTAN EYLEMİ DURDURMAK İÇİN 2 KEZ DEVREYE GİRDİ

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''partilerine yönelik operasyonları protesto etmek, halk iradesine sahip çıkmak ve çözümün yerinin parlamento olduğunu hatırlatmak için'' DTP'li milletvekillerinin başlattığı, TBMM Genel Kurulundaki oturma eylemini sona erdirmek için 2 kez girişimde bulundu.

Toptan, ''Bu durum, parlamentoların normal çalışma düzenlerinin dışına çıkan bir durum. Parlamentonun sağlıklı, düzgün kendi kuralları içerisinde çalışmasını temin etmeye çalışmak benim görevim'' dedi.

TBMM Genel Kurulu çalışmalarını sürdürürken, muhalefet kulisine gelen Toptan, burada, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve milletvekilleri ile görüşerek, eylemlerini sona erdirmeleri için ikna etmeye çalıştı.

Toptan'ın, ''Bunlar yöntem değil, bırakın, yapmayın'' demesi üzerine, DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ''Kamuoyuna ilan ettik, bu saatten sonra geri dönemeyiz'' yanıtını verdi.

Köksal Toptan, burada bir süre daha DTP'li milletvekilleri ile konuştuktan sonra, iktidar kulisine geçti.

-TOPTAN, GENEL KURUL SALONUNA GİRDİ-

İktidar kulisinde milletvekilleri ile sohbet eden Köksal Toptan, Genel Kurul kapanıp, DTP'li milletvekilleri oturma eylemlerine başlayınca, idare amirleriyle birlikte muhalefet kulisine geçti. Buradan Genel Kurul salonuna giren Toptan, salonda, gruplarına ayrılan bölümde oturan DTP'li milletvekilleri ile tokalaştı ve eylemlerini sona erdirmeleri için bir kez daha girişimde bulundu.

Köksal Toptan, daha sonra Genel Kurul salonundan ayrıldı. Sırrı Sakık, Genel Kuruldan çıkarak, Toptan'ı tokalaşarak uğurladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toptan, eylemlerini sona erdirmeleri için DTP'li milletvekilleri ile bir kez daha konuştuğunu söyledi.

-''BUNLAR NORMAL VE MAKUL HAREKETLER DEĞİL''-

Toptan, şöyle konuştu:

''Bu durum, sonuç itibariyle parlamentoların normal çalışma düzenlerinin dışına çıkan bir durum. Benim görevim, parlamentonun normal çalışma düzeni içerisinde bulunmasını sağlamak. O nedenle elbette DTP'li arkadaşların böyle bir eyleme tevessül etmemeleri için elimden geleni yaptım. Onların yaptıkları yasama faaliyeti değil. Ama bizim içtüzüğümüzde, yasalarımızda buna engel olacak bir şey yok. Dünyanın hiç bir yerinde, içtüzüklerde böyle düzenlemeler de olmaz. Bunlar normal ve makul hareketler değil. Ama böyle bir fiili durum var.''               

DTP Genel Başkanı Türk'e, ''Hiç olmazsa sen git'' dediğini kaydeden Toptan, Türk'ün bir müddet sonra ayrılabileceğini ifade ettiğini söyledi.

Toptan, ''DTP'lilerin eylemlerini sona erdirmeleri için iki kez girişimde bulunduğunun'' hatırlatılması üzerine, ''Benim işim bu. Parlamentonun sağlıklı, düzgün, normal şartlar ve kendi kuralları içerisinde çalışmasını temin etmeye çalışmak benim işim, görevim'' dedi.

Bazı parti görevlileri de muhalefet kulisinde beklemeye başladı. Genel Kurul salonu ile muhalefet kulisinin bazı ışıklarının yanacağı öğrenildi.

aa



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,109 µs