En Sıcak Konular

1 Mayıs tatili görüşmeleri tamamlandı

22 Nisan 2009 22:23 tsi
TBMM Genel Kurulunda, 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil olmasına ilişkin kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçmişte yaşananlara sünger çekip, 1 Mayıs'ı matem günü olarak değil, ruhuna uygun şekilde kutlamak için enerjilerini kullanmaları gerektiğini belirterek, ''Nerede kutlanacağı tartışmalarıyla, bugünün tarihsel önemini gölgelemekten kaçınmalıyız. Kutlamanın kendisi, nerede kutlanacağından çok daha önemlidir'' dedi.

Bakan Çelik, tasarı üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, sanayideki gelişmeler, emeğin sömürülmesi, günde 15-16 saat karın tokluğuna çalışma ve çalıştırma anlayışları sonucunda, hak arama sürecinin başladığını anlattı.

Dünyadaki bu hak arama sürecinde bir çok ölümcül, üzücü olaylar yaşandığına işaret eden Çelik, Almanya, Fransa, ABD'nin bu olaylara sahne olduğunu bildirdi.

Çelik, 12 Eylül 1980 müdahalesiyle 1 Mayıs Bayramının kalktığını, sendikal örgütlenmenin önüne ciddi yasaklar getirildiğini anımsatarak, ''Aradan geçen 30 yılda, Türkiye ve dünyada çok şey değişti. Çalışma hayatında, çatışmacı değil, dayanışmacı anlayış kökleşirken, sosyal devlet, sosyal diyalog ve insan merkezli çalışma politikaları hayata geçirilmeye başlandı'' diye konuştu.

Emek ve sermayenin, endüstriyel ilişkilerde birbirinin rakibi değil, üretimi, kalkınmayı gerçekleştiren vazgeçilmez iki unsur olarak görülmeye başlandığını vurgulayan Çelik, bu bakışın, Türkiye'nin kalkınmasını, gelişmesini hızlandırdığını belirtti. Çelik, bu anlayışın, alınterinin sembolü olan 1 Mayıs'ı, Türkiye'de korku günleri olmaktan çıkarıp, işçi ve emekçinin dayanışma gününe dönüştürdüğünü dile getirdi.

''GÖLGELEMESİNE İZİN VERMEMELİYİZ''

Çelik, Hükümetin, 25 Nisan 2008'de aldığı kararla 1 Mayıs'ı fobi olmaktan çıkararak, Emek ve Dayanışma Günü ilan ettiğine işaret ederek, ''Bugün, birlikte tarihi bir adım daha atıyoruz. Tüm dünyada coşkuyla kutlanan 1 Mayıs'ı 29 yıl aradan sonra, tatil günü ilan ediyoruz. Ülke ve millet olarak, demokrasi yolunda önemli bir mesafe daha katetmiş oluyoruz'' dedi.

 Bakan Çelik, Türkiye'de 13,5 gün olan tatil günü sayısının, 1 Mayıs ile birlikte 14,5 güne ulaşacağına dikkati çekti.

Dünyada 148 ülkede 1 Mayıs'ın tatil ilan edildiğini, 28 ülkede bayram olduğunu, 15 ülkede İşçi Bayramı nedeniyle 1 Mayıs haricinde farklı günlerin kutlandığını dile getiren Çelik, 1 Mayıs'ın, emeğin dayanışması, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı, sevgi ve barışın yeşerdiği bir gün olarak hafızalarda yer etmesini istedi.

Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 ''Bundan sonra 1 Mayısları dünyaya örnek olacak şekilde kutlamamız, demokrasimize büyük katkılar sağlayacaktır. Bu konuda herkese büyük sorumluluk ve fedakarlıklar düşmektedir. Geçmişte yaşananlara sünger çekip, 1 Mayıs'ı bir matem günü olarak değil, ruhuna uygun şekilde, milletçe, coşkuyla kutlamak için enerjimizi kullanmalıyız. Meseleye ideolojik yaklaşarak, bugünün anlam ve önemini hiç kimsenin gölgelemesine izin vermemeliyiz. Nerede kutlanacağı tartışmalarıyla, bugünün tarihsel önemini gölgelemekten kaçınmalıyız. Kutlamanın kendisi, nerede kutlanacağından çok daha önemlidir. Geçmiş tecrübeler bize gösteriyor ki demokrasi, bir sonuç değil, bir süreçtir. Bu sürecin olağan akışını sekteye uğratmamalıyız.''

''KARGAŞAYA NEDEN OLMASI KİMSEYİ MEMNUN ETMEZ''

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ifade etti.

''1 Mayıs'ı 30 yıl aradan sonra tatil günü olarak ilan ettikten sonra, bugünün tekrar bir kargaşaya neden olması, olumsuz gün olarak hafızalarda yer etmesi veya tatil gününün bu şekilde bir başlangıca vesile olması, inanıyorum ki hiç kimseyi memnun etmez'' diyen Çelik, Genel Kurul çalışmalarını izleyen konfederasyon başkanları ile görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

Bakan Çelik, ''Ben inanıyorum ki aklı selim galip gelecektir. Sağlıklı bir çıkış noktasını birlikte bulacağız'' dedi.

İdarenin, başka bir yerde 1 Mayıs'ın kutlanması yönünde karar alması durumunda buna saygı duyulması gerektiğini ifade eden Çelik, ''Bu ve benzeri bayram, tatil günleri kutlanırken, dünyaya olumsuz görüntüler vermek durumunda değiliz. Bu konuda yalnız idareyi suçlamak ne kadar doğru? Kaldı ki 1 Mayıs'a daha 8 gün var. Biraz önce konfederasyon başkanları ile görüştüm, görüşmelerimizi de sürdüreceğiz'' diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tasarının görüşmelerini izlemek için Genel Kurul salonuna geldi.

Tasarının 1. maddesi üzerinde görüşmeler sürüyor.

aa



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs