En Sıcak Konular

IMF: Küresel ekonomi şiddetli bir durgunluk içinde

22 Nisan 2009 19:04 tsi
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin şiddetli bir durgunluk içinde olduğunu bildirerek 2009 yılına ilişkin küresel büyüme öngörülerinde indirime giderken, ekonominin durgunluktan çıkması için güçlü bir eylem çağrısında bulundu.

IMF tarafından hazırlanan ''Dünya Ekonomisinin Genel Görünümü Raporunda'', küresel ekonominin 2009 yılında muhtemelen yüzde 1,3 oranında büyüyeceği öngörüldü ve 2. Dünya Savaşı sonrasında yaşanılan durgunluktan bu yana, en büyük durgunluk olduğu belirtildi.

Raporda, küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 1,9 civarında yükselmesini bekledikleri ifade edilirken, bu oranın ortalama ekonomik iyileşme oranından çok düşük olduğu kaydedildi.

Merkezi Washington'da olan IMF'nin küresel ekonominin genel görünüşünde revizyona gitmesine neden olarak, finansal piyasaların daha önceki öngörülerine oranla istikrara kavuşması için, daha uzun bir zaman gerektirmesi gösterildi.

Hükümetlerin, küresel finansal sektörün yeniden sağlığına kavuşması için çalışmalarına ve gelişmiş ülkelerin ilave olarak mali ve parasal politikalarına ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, ''bu politikalar içinde en önemli endişe, sınırlı kamuoyu desteğine sahip hareketlerin, kötüleşen finansal koşullarla zayıflayan ekonomilerdeki gerilemeyi durdurmada yetersiz kalmasıdır'' denildi.

Gelişmiş ülkelerde faiz oranlarının sıfır veya sıfıra yakın olduğu belirtilerek yetkililerin faiz oranlarını hızla indirmesi gerektiği ifade edilen raporda, gelişmiş ülkelerin ekonomilerine ilişkin öngörüler yer aldı.

ABD'nin hala ekonomik krizin merkezinde kaldığı kaydedilen raporda, bu konuda ABD yetkililerin bankaların toksik borçları ve bankaların bütün borçlarını ödeme gücü konusundaki belirsizliği adres göstermelerininin, kritik önemde olduğu bildirildi.

Raporda, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 oranında daralacağını, 2010 yılında da büyüme olmayacağını öngördü.

-AVRO BÖLGESİ EKONOMİLERİ YÜZDE 4,2 DARALACAK-

Avro bölgesi ekonomilerinin bu yıl yüzde 4,2, 2010 yılında da yüzde 0,4 oranlarında daralacağı öngörülen raporda, buna neden olarak zayıf koordinasyon ve kamu politikası tepkileri gösterildi.

Raporda, özellikle Avrupa'nın finansal sistemini inşaasına ilişkin sorunların çözümü için koordine edilmiş finansal politikaya ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, ekonomik durgunluğun İrlanda'da ''şiddetli'', İngiltere'de ''epeyce şiddetli'' olduğu, gelişmiş Avrupa ekonomilerinde işsizliğin, 2009'un sonunda yüzde 10'un üzerine çıkacağı ve 2011 yılına kadar da tırmanacağı ifade edildi.

Gelişmekte olan Avrupa ekonomilerin 2009'da yüzde 3,75 daralacağı, gelecek yıl yüzde 1 büyüyeceği belirtilen raporda, eski SSCB ülkelerinin bu yıl 5,1 küçüleceği ve gelecek yıl yüzde 1,2 büyüyeceği kaydedildi.

Rapora göre, Rusya'nın ekonomisi bu yıl yüze 6, Almanya'nın yüzde 5,6, İngiltere'nin yüzde 4,1, Meksika'nın yüzde 3,7 ve Kanada'nın yüzde 2,5 daralması bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerden Çin ve Hindistan'ın ekonomik büyümeleri yavaşlarken, Çin bu yıl yüzde 6,5 ve Hindistan yüzde 4,5 büyüyecek.

IMF, gelecek yıl ABD ekonomisinin ne daralacağını ne de büyüyeceğini tahmin ederken, Almanya'nın ekonomisi yüzde 1 ve İngiltere'nin ekonomisi yüzde 0,4 küçülecek.

IMF Japonya'nın bu yılki ekonomik daralmasını revize ederek yüzde 2,6'dan yüzde 6,2 oranında çıkarttı

Japonya, Rusya, Kanada ve Meksika'nın ise 2010 yılında tekrar büyüyeceği, Çin ve Hindistan'ın büyümesinin ise hız kazanacağı ifade edildi.

IMF'ye göre, ABD'de işsizlik oranı bu yıl yüzde 8,9 ve gelecek yıl yüzde 10,1 olacak. Almanya'da işsizlik bu yıl yüzde 9 ve gelecek yıl yüzde 10,8, İngiltere'de bu yıl yüzde 7,4 ve 2010 yılında yüzde 9,2 olacak.

IHS Global Insight'tan ekonomist Brian Bethune, küresel ekonomik kriz nedeniyle çoğu ABD ve Avrupa'da olmak üzere en az 10 milyon kişinin işsiz kalabileceğini söyledi.

IMF, daha önce yaptığı bir açıklamada, küresel ekonominin bu yıl son 60 yılda ilk kez daralacağı tahminini yapmıştı.
 
 zaman



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,835 µs