iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Ergenekon Azerbaycan’a sıçrar mı?

22 Nisan 2009 15:25 tsi
Ergenekon Azerbaycan’a sıçrar mı? Gündemin iki başat konusu var. Biri Ergenekon, ikincisi Azerbaycan. Kıbrıs’ı da ekleyebilirsiniz. Bu ayrı görünen gündem başlıklarının ortak noktası yok mu? Kimilerine göre oldu olacak! iyibilgi Ankara

Azerbaycan ile Türkiye arasında yaşanan soğukluğun, Kıbrıs’da seçimlerle değişen ve iktidara gelen ulusalcı hükümetin, Ergenekon’la ne bağlantısı olabilir?

Aslında “elle tutulur, gözle görülür” bir ilişki yok ortada. Ama bakın Radikal’deki köşesinde bugün Murat Yetkin nasıl bir soru soruyor...

“Ergenekon davasında adı geçen bazılarının Kıbrıs ve Azerbaycan’da yakın geçmişte olup bitenlerde de adının geçmesi ilginç değil mi sizce?”

Ama daha ilginç bir başka soru Bakü’den kulaklara çalınmış; “Rusya-Gürcistan çatışması ardından hızlanan Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının Bakü’de ‘Ankara yönetimi değiştirmek mi istiyor?’ sorusuna da yol açmış olduğu.”

Görüldüğü gibi, spekülasyon olsa bile hayli yüklü bir iddia.  “Yönetim değişikliği” kelimesi 90’lı yılların ortalarını anımsatıyor.

Bilindiği gibi, içinde Türk resmi görevlilerinden oluşan bir grup, Azerbaycanlı bazı kişilerle beraber, Bakü’nün o zamanki lideri Haydar Aliyev’i devirmeye çalışmışlardı.

Yine bilindiği gibi zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel araya girmiş, Bakü’yü uyarıp darbeyi önlemişti.

Kıbrıs ve Azerbaycan ile Ergenekon’daki “ortak isimler” meselesine gelince... Yine Yetkin’den alalım; “Ergenekon davasında darbe girişimi zanlısı olarak tutuklanan ve mahkûm olana dek masum sayılması gereken Türk-Metal Sendikası’nın Başkanı Mustafa Özbek, neden üs olarak KKTC’yi seçti? Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgenerel Veli Küçük, Azerbaycan’da da tanınan, bir kısım Azeri muhalefetinin el üzerinde tuttuğu bir isim değil miydi?”

İlginçtir aynı konu bugün Taha Kıvanç namıyla yazdığı köşesinde Fehmi Koru tarafından da gündeme getirilmiş...

“‘Oysa’ dedi Azeri siyasetini iyi bilen dostum, ‘Bakü'de esas beklenen 'Ergenekon' davasının Azerbaycan ile ilintisinin boyutlarının açıklanmasıydı. Özellikle Kıbrıs'la ilgili bölümün varlığı öğrenildiğinde, ilgili herkes, Azerbaycan'daki çete etkinliklerine sıra geleceği umuduna kapılmıştı. Kolları buraya kadar uzanan çetelerin neler yaptığı biliniyor da, bunların Türkiye'de bilinip bilinmediği sorgulanıyor...”

“Çeteler bir ara Haydar Aliyev'i devirecek girişimlerde bulunmuştu da, Süleyman Demirel çete mensuplarını hayal kırıklığına uğratmıştı. ‘Sonra ne olduğunu bilmiyorsun ama?’ dedi dostum; ‘Aynı çeteler daha sonra kimin lehine neler yaptılar? Bir de, olaylarda kullanılan Azeriler konusu var, herhalde onu da bilmiyorsun...’”

Peki bu yorum ve yazıların anlamı ne? Görünen o ki Azerbaycan krizi; geçmişte Azerbaycan’da yaşanan olaylar ve Ergenekon davası içindeki kimi isimlerle bir tür paralellik kurulmasına neden olmuş. “Nasıl”ı şimdilik bilinmiyor.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs