intikamını almak istiyorlar | " /> intikamını almak istiyorlar | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'den 'Rasmussen'in intikamını almak istiyorlar

22 Nisan 2009 11:06 tsi
Türkiye'den 'Rasmussen'in intikamını almak istiyorlar Türkiye'nin müstakbel Avrupa Birliği üyeliğine şiddetle karşı çıkan Fransa ve Almanya, NATO'da Ankara'ya sıkıntı çıkarmaya başladı.

Fransa-Almanya ikilisi, 3-4 Nisan'da Almanya'nın Kehl ile Fransa'nın Strasbourg şehirlerinde tertip edilen NATO Zirvesi sırasında kendilerine danışılmadığı için Türkiye'ye ihdas edilmesi planlanan NATO genel sekreter yardımcılığı makamının oluşturulmasına itiraz ediyor.

NATO kaynakları, ikilinin itirazlarını sürdürmeleri durumunda ABD'nin söz verdiği gibi devreye girmesi gerektiğine işaret ediyor. Türkiye, eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in genel sekreterliğe getirilmesine NATO genel sekreter yardımcılıklarından birinin kendisine ihdas edilmesi şartı ile olur vermişti. Fransa ve Almanya, itirazlarına ekonomik krizi sebep gösteriyor.

Zaman'a konuşan NATO kaynakları Türkiye'ye ihdas edileceği duyurulan genel sekreter yardımcılığı konusunda sorun çıkma potansiyeline işaret ederken, ABD'nin ve yeni genel sekreter Rasmussen'in tavırlarının önemli olacağını ifade ediyor. Fransa ve Almanya'nın kendileri ile istişare edilmeden Türkiye'ye genel sekreter yardımcılığı verildiğini bahane ederek sorun çıkarmaya eğilimli göründüklerini teyit eden kaynaklar, bu durumda NATO Zirvesi'nde alınan kararlara kefil olan ABD Başkanı Barack Obama'nın devreye girmesi gerektiğine dikkat çekiyor. NATO Zirvesi sırasında Fransa ve Almanya'nın diplomatik nezaket kurallarını çiğneyerek Türkiye'ye baskı yapmaları üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Merkel ve Sarkozy ile görüşmeyi reddetmiş ve sorunu Amerika Başkanı Barack Obama ile çözmüştü.

VERİLEN SÖZLERE NE OLDU?

Türkiye'ye ihdas edilen yeni genel sekreter yardımcılığının NATO Konseyi kararı ile gerçekleşmesi gerekiyor. 28 üyeli NATO'da herhangi bir ülkenin itiraz etmesi üzerine kararlar alınamıyor. NATO yetkilileri, yeni Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'in de "ahde vefalı" davranması ve yeni genel sekreter yardımcılığını ihdas etmesi gerektiğini vurguluyor. Meselenin krize dönüşüp dönüşmeyeceği Rasmussen'in vazifeye başlayacağı 1 Ağustos tarihinden sonra belli olacak.

NATO Zirvesi'nin ardından Türkiye'ye NATO genel sekreter yardımcılıklarından birinin ihdas edileceği, Rasmussen'in karikatür krizi için özür dileyeceği ve Roj TV'nin kapanacağı kamuoyuna açıklanmıştı. Zirve'nin hemen ardından İstanbul'a gelen Rasmussen özür dilememiş, Roj TV konusunda da topu Danimarka yargısına atmıştı.

Zaman



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs