dramı | " /> dramı | "/>

En Sıcak Konular

70 bin mültecinin dramı

22 Nisan 2009 10:07 tsi
70 bin mültecinin dramı Hint Okyanusu’ndaki ada devleti Sri Lanka’da hükümetin Tamil gerillarını tamamen bitirmek için başlattığı operasyon büyük bir mülteci dramını beraberinde getirdi.

Hükümetin, gerillalara teslim olmaları için verdiği süre doldu. 70 bin kişi, karadan, bataklıklardan güvenli bölgeye kaçmaya çalışıyor. Askerlerin saldırısında 1000 kadar sivilin öldüğü, 2 bin sivilin yaralandığı iddia ediliyor.

ANNELER bebeklerine sarılmış, çocuklar yaşlıların eteğinde, aç, susuz, kan ter içinde, gerilla ateşinden kaçarken başka bir ateşe atlıyorlar. Sri Lanka’daki savaş bölgesinden uzaklaşmak umuduyla ordunun mayın tarlalarına giriyorlar.

Sri Lanka’nın Tamil gerillalarını sahil şeridine sıkıştırdığı bölgede tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Sri Lanka Yönetimi, Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları’na teslim olmaları için dün öğlen saatlerine kadar süre tanımıştı. Gerillalar, teslim olmayı kabul etmedi. Canlı kalkan gibi kullanmak istediği binlerce sivil, ayrılıkçı gerillalardan kaçtı. Yürüyerek ya da teknelerle güvenli bölgelere kaçmaya başladı.

Ülkenin kuzeydoğusunda yaşanan bu trajedi, Sri Lanka hava kuvvetlerinin keşif uçaklarından dakika dakika izlendi. Devlet televizyonuna konuşan bir mülteci, "Tamil kaplanları ateş açıyor. Bizi durdurmaya çalıştılar. Kaçabildiğimiz için mutluyuz" dedi. Başka bir mülteci ise, "Hayatta kaldığımız için mutluyum. Bize ateş açtılar, vurdular. Çıkmamıza izin vermediler" diye yaşadıklarını anlattı. Başka biri ise günlerdir aç olduğundan yakındı, "Bir an önce karnımı doyurmak istiyorum" dedi.

Teslim olmayacağız

Puttumatalan bölgesindeki bir televizyon muhabiri, "İnsan çığı gibi. Dev bir nehir gibi, güvenli bölgeye doğru akıyorlar" diye durumu aktardı. Görüntülerde, bir deri bir kemik kalmış mülteciler, lagundan geçerek hükümetin kontrolündeki bölgelere geçerken görülüyor. Sri Lanka Ordusu’nun rakamlarına göre 2 bini balıkçı tekneleriyle olmak üzere yaklaşık 70 bin kişi bölgeyi terketti.

Tamil Kaplanları’nın (LTTE) Genel Sekreteri Seevaratham Puleedevan, "Örgütümüz asla teslim olmayacak, savaşmaya devam edeceğiz, kazanacağımızdan eminiz, Tamil halkına güveniyoruz" dedi. "Uluslararası toplumun müdahale etmesi için zaman kısalıyor, çünkü bir katliam olacak" diye Puleedevan, Birleşmiş Milletler ve uluslararası camiaya mahsur kalan sivillerin kurtarılması için yardım çağrısında bulundu. ABD, hükümete ve gerillalara, sivil hayatların korunması çağrısında bulundu.

3 soruda Tamiller

Örgütü kim kurdu?

1972 yılında Vellepillai Prabhakaran, Tamil azınlığa kötü muamele yapıldığını öne sürerek örgüt kurdu. Örgüte 1975 yılında Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) adı verildi.

Amaçları nedir?

Eelam (Memleket) adıyla bağımsız bir devlet kurmak istiyorlar. Sinhalese etnik çoğunluğun, Tamillere yıllardır kötü davrandığı iddiasına dayanarak bağımsızlık için silahlı mücadele veriyorlar.

Bu operasyon Tamil’i bitirir mi?

25 yıldır 70 binden fazla can alan sorunun, bu askeri darbeyle son bulacağı iddia ediliyor. Örgüt büyük ölçüde çökertilse bile münferit saldırılar devam edebilir. Amaç onbinlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Prabhakaran’ın canlı ele geçirilip yargılanması.

Hürriyet



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,193 µs