3 Gül formülü | " /> 3 Gül formülü | "/>

En Sıcak Konular

Muhalefete götürülecek 3 Gül formülü

22 Nisan 2009 10:06 tsi
Muhalefete götürülecek 3 Gül formülü Anayasa değişikliği için harekete geçen Ak Parti, Gül'ün görev süresi ile ilgili de gelecek hafta muhalefetin nabzını yoklayacak. Ak Parti, Gül görev süresiyle ilgili 3 seçenekli taslak hazırladı:

Başbakan Erdoğan, grup toplantısından önce TBMM Başkanı Köksal Toptan ile baş başa bir görüşme yaptı. Ziyaretin ardından hem Başbakan'ın hem de Meclis Başkanı'nın 'Anayasa değişikliği üzerine görüştük' diye açıklama yapmaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Anayasa değişikliği için harekete geçen AKP yönetimi, Gül'ün görev süresi ile ilgili de gelecek hafta muhalefetin nabzını yoklayacak. AKP grubu, Parlamento'nun görev süresini de içine alan Anayasa'ya geçici bir madde eklenmesini önerecek.

Ak Parti uzlaşma yolunda alternatifli taslaklar hazırlıyor:

Birinci öneri

Bu seçeneklerden ilki 7+5 olacak. Buna göre, Gül'ün 7 yıllığına seçildiği, cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin referandumun ise daha sonra yapıldığı dikkate alınarak, Gül'ün 7 yıllık görev süresinin bitiminden sonra 5 yıllığına ikinci kez seçilmesine imkan tanınacak.

Bu seçeneklerin ikincisi

5+5 formülü. Buna göre Gül'ün görev süresi 7 yıl değil, 5 yıl olacak. 5 yılın ardından Gül, ikinci 5 yıl için yeniden aday olabilecek.

Üçüncü öneri

Üçüncü seçenek ise Gül'ün 7 yıllığına cumhurbaşkanı seçildiği ve görev süresinin tamamlanmasından sonra 5+5 düzenlemesine göre yeniden aday olamayacağı şeklinde.

CHP: AKP ile asla

Anayasa değişikliği konusunda hükümet ve muhalefetten görüşler şöyle:

- Anayasa Profesörü AKP Milletvekili Burhan Kuzu: Cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili esas alınması gereken tarih, referandum kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı 21 Ekim 2007'dir. Anayasa'ya geçici madde konabilir ve 'Değişiklikler mevcutları da kapsar' denilirse, Gül de kapsama girer.

- CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol: Gül'ün görev süresine ilişkin bir öneriyle gelmek, referandumun yanlış yapıldığının kabulüdür.

-  CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay: CHP olarak bu siyasi iktidarla hiçbir şekilde yeni Anayasa değişiklikleri temelinde işbirliği yapmama  kararlılığımız aynen devam ediyor.

-  MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal: Tartışmalı bir konu. Cumhurbaşkanı 7 yıl için seçildi. Sonra 5+5 geldi. Yetkili Başkanlık Divanı'mızdır.

-  MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Madem böyle bir değişiklik yapılacaktı, referandumu niye yaptılar? Gül 7 yıl için seçildi ama daha sonra yapılan referandum bağlayıcıdır. Buna göre de görev süresi 5 yıldır.

akşam
 



Bu haber 329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,697 µs