baklayı çıkardı: 'Nabucco'nun şansı az' | " /> baklayı çıkardı: 'Nabucco'nun şansı az' | "/>

En Sıcak Konular

Rusya baklayı çıkardı: 'Nabucco'nun şansı az'

21 Nisan 2009 19:01 tsi
Rusya baklayı çıkardı: 'Nabucco'nun şansı az' RUSYA Devlet Duması’nın Başkan Yardımcısı Valeri Yazev, Rus Gazprom Şirketi’nin doğalgazın Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya doğalgaz satışı için gerçekleştireceği Güney Akımö projesinin şansının ‘Nabucco'dan daha yüksek olduğunu sö

Rusya Doğalgaz Birliği'nin de başkanlığı görevini yürüten Yazev, başkent Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Güney Akım projesinin Rus “Gazpromö ile İtalyan “Eniö şirketleri tarafından birlikte inşası konusunda anlaşmanın imzalandığını hatırlatarak,halen finansman çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi. İnşa edilecek yeni hatların Ukrayna'nın bu konudaki tekelini ortadan kaldıracağını belirten Yazev, Türkiye’nin de Nabucco projesi henüz hayata geçirilmeden yeni bir tekelci transit ülke konumuna gelmeye başladığını ve artık siyasi şartlar öne sürdüğünü belirtti. Valeri Yazev, şöyle konuştu:
“Nabucco hattının inşası için 500 milyon dolar finansman gerektiği halde, Güney Akım’ı için Avrupa tarafından hiçbir kaynak ayrılmayacak. Güney Akımı yılda 45 milyar metreküp doğalgaz sevk imkanına sahip ve hattı besleyecek kaynak sorunu çözümlenmiş durumda. Bunlar Nabucco için hala halledilmemiş konular. Aynı zamanda Nabucco ilk aşamada 8-10 milyar metreküp,5 yıl sonra 15 milyar metreküp,uzun süre içinde de maksimum 30 milyar metreküp taşıma gücüne sahip olacak.”

Hazar Havzası ülkelerin hiçbirinin Rusya'nın Gazprom Şirketi ile rekabet gücü bulunmadığını belirten Yazev, “Türkmenistan'ın gaz ihracının hacmi 70 milyar metreküp olduğu halde, biz 650 milyar metreküp gaz üretiyoruz. Azerbaycan’da ise bu göstergeler daha azdır. 8-12 milyar metreküp dolayındadır. Nabucco Projesi gerçekleşse bile Rusya’nın projeleri ile rekabet yapamaz. Çünkü proje sadece siyasi karakterlidir” dedi.

Azerbaycan'ın doğalgazını Rusya’ya satmaktan daha elverişli seçeneği bulunmadığını ve bu ülkenin alternatif pazarlara sahip olmadığını kaydeden Rus yetkili, Azeri gazının mevcut nakil sisteminin de Rusya ile bağlantılı olduğunu bildirdi.

Rusya Devlet Duması’nın Başkan Yardımcısı, Nabucco Projesi’nin Menfi tarafları bulunduğunu ileri sürerek, “Bunlar hatta gerekli doğalgaz kaynağının sağlanamaması ve bu kemerin siyasi bakımdan istikrarsız ülkelerden geçmesidir. Buna rağmen bu proje hem iki gün sonra Aşkabat’ta,hem de 24 ve 25 nisan’da Sofya’da ciddi şekilde müzakere edilecek. Ancak bu görüşmelerin hiçbirinde ‘Nabucco' ile ilgili kesin kararın kabul edilmesini beklemeye değmez” diye konuştu.

Hürriyet



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs